Stäng

4G-nätet

Surfa i 4G-nätet, både med mobilt bredband och med mobilen

Hösten 2010 hade vi premiär för mobilt bredband via vårt 4G-nät. I februari 2012 var det dags för att även kunna surfa med mobilen i nätet. Något vi var en av de första operatörerna i världen med att kunna erbjuda.

Vad är 4G?

4G ger en mycket snabbare och stabilare surf än 3G. Med 4G kan du vanligtvis surfa i 20-40 Mbit/s, men du kan komma upp i hela 80 Mbit/s, och inom en snar framtid kommer du att kunna surfa i upp till 150 Mbit/s. För att kunna använda nätet måste du både ha en enhet och ett abonnemang som stödjer 4G.

Nättyper

Med 4G, eller LTE, kan du surfa i upp till 80 Mbit/s. Tele2 delar och bygger ut 4G-nätet med Telenor.

Med 3G surfar man i upp till 25 Mbit/s. Tele2 delar sitt 3G-nät med Telia.

2G används primärt för samtalstrafik. Nu uppgraderar vi utrustningen i våra 2G-stationer och slår samman nätet med Telenor. Det ger upp till 6 gånger högre överföringshastighet med 2G och 20% fler basstationer.


 

Till toppen

4G i mobilen

Tele2 kan som första operatör i Sverige kan erbjuda 4G för iPhone 5, iPad och iPad Mini LTE. Idag har Apples produkter ett begränsat stöd för 4G på 1800-bandet  i Stockholm, Göteborg och Malmö men Tele2 jobbar kontinuerligt med att bygga ut 4G-nätet och täckning kommer byggas ut under hela 2013 med start från stadskärnan och sedan utåt.

För att kunna surfa i vårt nya nät måste du ha en mobil och ett abonnemang som stödjer 4G. Även om du surfar i 4G-nätet ringer du fortfarande i 3G eller 2G (beroende på mottagningen där du befinner dig). Om du däremot saknar 4G-täckning någonstans kan du alltid surfa i 3G-nätet.


Näten och täckning


4G

Används till: Surfa riktigt snabbt.
Med kan komma upp i hela 80 Mbit/s. När det gäller 4G stödjer mobiltelefoner oftast inte alla frekvensband. Tele2:s 4G-nät använder följande frekvensband:

900 MHz-bandet:
Ger bra täckning i stora delar av landet, täcker 99% av befolkningen. 900 MHz bandet ger extra bra täckning inomhus. Titta på vår täckningskarta, de mörkrosa områdena är 900-bandet. 

2600 MHz-bandet:
Ger bra täckning i alla städer och möjliggör de högsta hastigheterna. Täcker 60% av befolkningen. Titta på vår täckningskarta, de ljusrosa områdena 2600-bandet.

800 MHz-bandet:
Är under planering och utrullning. Kommer att nå samma täckning som 900 MHz-bandet.

3G

Används till: Ringa och surfa.
Om du någonstans skulle sakna 4G-täckning kan du alltid surfa via vårt 3G-nät. Idag kan 99,8% Sveriges befolkning använda det.


2G

Används till: Ringa.
När du inte har täckning i 3G, ringer du i 2G-nätet. När 4G-nätet byggs, uppgraderar och förtätar vi även 2G-nätet.

Till toppen

4G - mobilt bredband

Med 4G kan du idag surfa i upp till 80 Mbit/s, med en normal hastighet på 20-40 Mbit/s. Med hastigheter som nästan är jämförbara med fiber öppnar sig helt nya möjligheter. Även svarstiden (latency) är mycket kortare med 4G vilket gör att webbsidor laddar mycket snabbare. Tecknar du Mobilt Bredband 4G med trådlös router kan hela familjen vara uppkopplade samtidigt. Routern kan du dessutom enkelt ta med dig till sommarstugan eller båten, bara att sätta kontakten i eluttaget.

Utbyggnaden pågår i en rasande fart varje vecka och redan nu täcker nätet 99% av befolkningen. Dessutom har vi en glad nyhet för dig som åker tåg och surfar med 4G-modem eller SIM. Vi gör en extra satsning längs sträckorna Stockholm-Göteborg, Göteborg-Malmö, Malmö-Stockholm och Stockholm-Gävle.

Tekniken

Tele2 är bland de första i världen att lansera 4G. Tekniken bakom heter LTE och är en förkortning för ”Long Term Evolution”. Det är en internationell standard som skapats för att kunna bygga nät som kan fortsätta utvecklas under lång tid. Vi planerar även att uppgradera nätet så att det klarar hastigheter upp till hela 150 Mbit/s.

För att se när 4G nätet beräknas vara utbyggt i din ort, klicka här.

För att se täckningen idag där du bor, klicka här.

Till toppen

Frågor och svar

Hur fort surfar man i 4G?
Med 4G kan du ladda ner i hastigheter upp till 80 Mbits/s, med en normal hastighet på 20-40 Mbit/s. Uppladdning gör du i upp till 20 Mbit/s. Hastigheten varierar beroende på mottagningsförhållanden, bland annat avstånd till mast och belastning på stationen. Man kan också beskriva det så här: När tidningen Metro testade vårt nät laddade man ner en fil på 693 MB med 3G och 4G. Med 3G tog den 28 minuter att ladda ner. Med 4G tog den 3 minuter.

Får jag 4G med mitt 3G-abonnemang om jag köper ett 4G-modem?
Nej, för att kunna uppnå 4G-hastighet måste du teckna 4G-abonnemang och då ingår oftast ett 4G-modem. Läs mer om våra abonnemang för mobilt bredband.

Kan jag förlänga mitt abonnemang och få Mobilt Bredband 4G?
Ja, förlängningar fungerar precis som vanligt. Har du mindre än 3 månaders bindningstid kvar går det bra att uppgradera och du får den nya produktens bindningstid. Har du mer än 3 månaders bindningstid kvar kan du begära en slutfaktura för kvarvarande bindningstid. Då betalar du månadsavgiften gånger det antalet månader du har kvar. Därefter kan du förlänga ditt abonnemang.

Jag har inte ett 4G-abonnemang idag, hur får jag tillgång till det?
Ring 0200-23 23 23 och välj tonval #2 för att uppgradera ditt abonnemang.

Jag har en Mac, kommer 4G-abonnemanget att fungera på den?
Ja, det fungerar även på Mac.

Var finns det 4G-täckning för iPhone 5/iPad/iPad Mini?
iPhone 5 har stöd för 4G på 1800-bandet som idag finns i centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö. Täckning kommer byggas ut under hela 2013 med start från stadskärnan och sedan utåt.

Jag bor inte i Stockholm/Göteborg/Malmö, när får jag tillgång till 4G i min iPhone/iPad/iPad Mini?
Tele2 jobbar kontinuerligt med att bygga ut sitt 4G-nät. Den frekvens som Apples iPhone använder för 4G används idag för att förstärka kapaciteten i områden där kraven på kapacitet är som störst. Det innebär att endast kunder som befinner sig i Stockholm, Göteborg och Malmö kommer att kunna använda sin iPhone 5 i Tele2s 4G-nät idag.

Hur får jag tillgång till 4G på min iPhone 5/iPad/iPad Mini?
För att uppdatera din iPhone 5 till 4G måste du först uppdatera till iOS 6.1 eller senare Gå sedan in under Inställningar > Allmänt > Om. Har du tillgång till uppdateringen kommer det upp en pop-up, följ instruktionerna för att uppdatera.

Behöver jag ett nytt sim-kort för att kunna använda 4G?
Nej, iPhone 5 använder nano-sim och dom är kompatibla med Tele2s 4G-tjänster.

Jag har en iPhone 4/4S, kan jag få 4G?
Nej, det är bara kunder med iPhone 5 som kan få tillgång till 4G. Det beror på att hårdvaran i iPhone 4/4S inte har stöd för 4G.

Sök kundservice

Sök

Till exempel: faktura