Frågor och svar om TV

Här nedan får du svar på de vanligaste frågorna gällande TV och TV-abonnemang:

Till toppen

Om installation

Hur får jag tillgång till en digital-tv-box?

När du tecknar ett digital-TV-abonnemang hos oss får du låna själva digital-tv-boxen. Kostnaden för detta beror på bindningstiden, se TV-utbud för mer info.


Kan jag se Tele2:s utbud med en annan leverantörs digital-tv-box?

Nej, andra leverantörers digital-tv-boxar fungerar inte i Tele2:s nät.


Behöver jag en digital-tv-box?

Ja, för att kunna se digital-TV från Tele2 behöver du en digital-tv-box.


Hur många digital-tv-boxar behöver jag?

Om du har fler TV-apparater så behöver du en digital-tv-box till varje TV. Max antal boxar som du kan ha är tre.


Behöver jag en digital-tv-box om jag bara vill se grundutbudet?

Om du bara vill se det så kallade grundutbudet (SVT1, SVT1 HD, SVT2, SVT2 HD, TV4, SVT24 och Barnkanalen/Kunskapskanalen, TNT, Star!), så behöver du ingen digital-tv-box.


Kan jag koppla min video eller DVD-spelare till digital-tv:n?

Ja, digital-tv-boxen kodar om signalen både till TV:n och till videon eller DVD-spelaren. Du kommer dock bara att kunna titta på den kanal som du spelar in. Vill du spela in ett annat program än det du tittar på behöver du en extra box.


Jag har en inbyggd digital-tv-box i min TV. Kan jag använda den istället för eran box?

Vi kan inte garantera att det kommer att fungera med vårt programkort, och vi har heller ingen support om något skulle gå fel. Vi följer dock standard för digitala kabel-TV sändningar, så kallad DVB-C. Om din TV är förberedd för denna standard bör de fungera. Om du är osäker så fråga din Radio-TV handlare.


Kan jag köpa en egen box istället för att hyra/köpa en av er?

Om du köper en egen box kan vi inte garantera att det kommer att fungera med vårat programkort. Vi har heller ingen support på någon annan box än våra egna. Vi följer dock standard för digitala kabel-TV sändningar, så kallad DVB-C. Om din box är förberedd för denna standard och inte är operatörslåst bör de fungera. Om du är osäker så fråga din Radio-TV handlare.


Vad är ett programkort?

Programkortet innehåller information om vilka kanaler du abonnerar på. Kortet måste matas in i digital-tv-boxen för att boxen ska fungera.


Vad är krypteringsavgift?

Det är standard i TV-branschen att i det fall man valt att särskilja dessa ta ut kortavgift. Tele2 ser ingen anledning att avvika från normen i branschen och upplever att detta är vad kunderna över tid vant sig vid.


Fjärrkontrollen fungerar inte, kan jag få en ny?

Om fjärrkontrollen inte fungerar, kolla alltid att batterierna inte är slut. Är fjärrkontrollen trasig kontakta Kundservice, för att få en ny. Du skickar tillbaka den trasiga fjärrkontrollen till oss i samma vadderade påse som du får den nya i. Du blir inte ersättningsskyldig om du inte orsakat skadan själv.


Måste jag byta programkort om jag beställer fler kanaler?

Nej, det behövs inte.

Till toppen

Om TV

Hur många kanaler kan jag få tillgång till utan digitalbox?

Vi sänder kanalerna SVT1, SVT2, Barnkanalen, kunskapskanalen, TV4 samt SVT24 analogt till alla inkopplade hushåll. Dessa kan du se utan digital box, för övriga kanaler behöver du en box.


Hur många digitala kanaler får jag tillgång till?

Tele2 erbjuder för tillfället ca 130 olika kanaler, men utbudet utökas och förändras hela tiden. Kanalerna ger dig allt från underhållning, film och musik till dokumentärer, nyheter och sport. Mer information om utbudet hittar du på produktsidorna.


Varför finns det inte en tv-apparat som tar emot digitala signaler?

Det finns flera modeller på markanden idag som har inbyggd box. Det är dock viktigt att det är rätt typ av box för att den ska fungera med kabelsändningar av digital-tv. Den standard som vi följer kallas för DVB-C. Om du är osäker så fråga din radio-/TV handlare om den inbyggda boxen följer denna standard.


Kan jag behålla min gamla TV?

Ja. Du behöver inte köpa någon ny tv. Det enda som krävs är en digital-tv-box.


Vad krävs för att jag ska kunna se digital-TV från Tele2?

Din fastighet måste vara ansluten till Tele2, eller så bor du i ett Stadsnät där Tele2 levererar TV. Det kan du se på din Stadsnätsportal eller Stadsnätets hemsida. Ta antingen kontakt med din fastighetsägare/förening eller kontakta vår Kundservice för att kontrollera om fastigheten är ansluten.


Vad är skillnaden mellan analog TV och digital-TV?

Skillnaden mellan analog tv och digital-tv kan jämföras med skillnaden mellan en LP och en CD-skiva. På CD-skivan ryms mycket mer information, vilket bland annat betyder fler kanaler och bättre ljud och bild i din TV. Digital-TV-signalerna är mindre känsliga för störningar och skickas som ettor och nollor, precis som musiken på en CD-skiva. Ytterligare en fördel med digital-tv-tekniken är att du får tillgång till en mängd interaktiva tjänster. Du får alltså större valfrihet vad gäller innehållet i din tv.


Måste digital-TV alltid sändas via kabel-TV-nätet?

Digital-tv kan distribueras på flera olika sätt, till exempel via satellit, marksändningar, eller via kabel-tv-nätet, som i vårt fall. Fördelarna med att sända digital-tv via kabel-tv-nätet är många. Du får bland annat tillgång till ett stort utbud av kanaler och tjänster. Dessutom öppnar det i många fall för ett enkelt sätt att även ta emot tv, Bredband och Telefoni från en och samma leverantör till ett lågt pris. 

Vad är 3-play?

Möjligheten att förena tv, bredband och IP-telefoni finns inbyggd i tekniken för Digital-tv. Om just din fastighet/hyresvärd kommer att kunna erbjudas detta beror på hur de tekniska förutsättningarna och hur avtalen ser ut idag.


Kan jag välja bara TV och bredband och inte bredbandstelefoni?

Ja men då betalar du ordinarie pris för tv och bredband.   


Måste jag använda TV:ns fjärrkontroll för de analoga kanalerna och digital-tv-boxens fjärrkontroll för de digitala kanalerna?

Det marksända grundutbudet, dvs SVT1, SVT2, SVT24, TV4, Barn- och Kunskapskanalen sänds både analogt och digitalt, det innebär att du idag inte behöver använda Tv:ns fjärrkontroll till annat än att slå av och på TV:n.


Vad innebär den elektroniska programguiden - EPG?

Den elektroniska programguiden är en av många fördelar med digital-tv. Med hjälp av en enkel knapptryckning får du tillgång till information om pågående och nästföljande program på den kanal du tittar på.


Levererar ni även digital TV genom Internet?

Inte i dagsläget.

Sök kundservice

Sök

Till exempel: faktura