Bilbolaget pratar problemfritt i Norrland

Läs kundcaset här

Täckning som håller vad den lovar

Om du har rört dig i operatörskretsar har du kanske uttrycken NoDa och SoDaNorth of Dalälven och South of Dalälven. Länge utgjorde just Dalälven gränsen som angav ambitionsnivån för mobiltäckning i Sverige; söder om Dalälven skulle det finnas full täckning, norr om Dalälven lovade man egentligen ingenting. 

Idag arbetar fortfarande vissa operatörer enligt den devisen medan andra har jobbat hårt för att kunna garantera full täckning i hela landet. En av de operatörer som har satsat stort på en väl fungerande täckning i hela landet är Tele2, som idag täcker 99,9 procent av Sveriges befolkning och 90 procent av Sveriges yta.  

Ett bolag som var tidigt ute med att dra nytta av det är Bilbolaget, ett familjebolag med rötterna i Sundsvall och Gävle med ca 580 anställda.

— Vi har alltid haft problem med täckningen här uppe. Alla har vetat det men ingen har varit angelägen om att lösa det, säger Martin Persson, VD på Bilbolaget.  

Hög kvalitet till lägre kostnad avgörande

2013 gjorde Bilbolaget en upphandling kring telefoni och växel. Åtta bolag lämnade offert.

— Offerterna var rätt lika med likvärdiga produkter. Däremot var priset ett helt annat från Tele2, de stack verkligen ut, berättar Martin Persson.

Frågan kvarstod dock; fungerar det hos oss? Är det värt besparingen och vad får vi istället?

Det fanns också en del skeptiker i organisationen. För att komma vidare fick Bilbolaget låna ett antal SIM-kort av Tele2 Företag, och de anställda som reste mest fick ge sig ut på vägarna med Tele2 i mobilen.

— De kom hem och berättade att det fungerade precis lika bra och därmed var det avgjort. 2013 bytte vi hela vår telefonilösning till Tele2 Företag och har sedan dess förlängt avtalet flera gånger, säger Martin Persson.

Jonas Björklund, ansvarig säljare på Tele2 Företag, säger att täckningen numera inte är något hinder för kunder i norr. Istället är det andra faktorer som avgör, som pris och paketering av olika tjänster.

— Men det interna motståndet är fortfarande stort hos många bolag i norra Sverige. Det krävs en stark chef som vågar driva igenom ett sådant beslut, säger Jonas Björklund.

Skräddarsydda lösningar och större enkelhet 

Bilbolagets verksamhet består bland annat av försäljning av bilar i stora glashallar och där kunde täckningen vara svag. Tele2 Företag har löst problemet genom att sätta upp miniroutrar i hallarna. 

Även Tele2 Företags molnväxel ingår i lösningen. Merparten av Bilbolagets anställda har mobiltelefoner vilket gör att de alltid har växeln med sig.

— Förr hade vi bärbara Dect-telefoner och jobbade mycket med kortnummer, men de numren tog slut. Nu går vi bara in appen och söker på namn istället, vi behöver inte längre några kortnummer.

Bilbolaget har en bemannad växel med fem växeltelefonister som hanterar inkommande samtal under dagtid. Anställda kan enkelt koppla upp sig mot växeln och lägga in hänvisning när de är inte är anträffbara.

— Även när vi har lagt in hänvisning ser vi vilka som ringer. Då kan vi ändå prioritera att ta vissa samtal om de är viktiga. Vi kan också administrera användare i självbetjäningsportalen själva och lägga till och ta bort användare efter behov. Tidigare var vi tvungna att ringa och anmäla det och det kostade pengar varje gång vi gjorde en ändring. Nu sker det utan kostnad och utan fördröjning, säger Martin Persson.

Även faktureringen fungerar mycket bättre. Idag får Bilbolaget sina fakturor uppdelade på varje kostnadsställe, och respektive chef får en faktura över sina anställda och kan snabbt följa upp och attestera.

— Det var vi själva som initierade den lösningen och Tele2 Företag var flexibla och ordnade det. Nu diskuterar vi andra lösningar med dem och de är måna om att hjälpa till så att vi får som vi vill ha det, säger Martin Persson.

Lösningar

Bilbolaget har valt följande lösningar från Tele2 Företag:

Lösningar

Bilbolaget har valt följande lösningar från Tele2 Företag: