Nyheter & kampanjer

 
Ring och Surfa i EU/EES
utan extra kostnader
 

Tips! Ska du ut och resa till ett annat land inom EU/EES i sommar? Glöm inte att sätta på roaming för mobildata i din mobiltelefon. 


 

Den 15 juni 2017 kommer nya regler som gör det enklare för dig att använda mobilen när du befinner dig i ett annat land inom EU/EES. Här sammanfattar vi hur det kommer att påverka ditt mobilabonnemang. 

Använd mobiltelefonen utomlands
utan extra kostnader

Från och med den 15 juni 2017 tillkommer en ny lagstiftning avseende roaming inom EU/EES-området. Det innebär att du kan ringa, skicka SMS/MMS och surfa inom det landet du befinner dig i, till andra EU/EES-länder och till Sverige utan extra kostnader. Allt för att förenkla mobilanvändandet när du är på resande fot och samtidigt undvika överraskningar på fakturan. 

Om du har tecknat eller förlängt ett Fast pris-abonnemang efter 1 juni 2017 så ingår fria samtal, SMS och MMS även när du är ute och reser. Har du istället tecknat eller förlängt ett abonnemang med Rörligt pris efter den 1 juni 2017 så gäller samma priser som inom Sverige. 

För abonnemang, både Fast pris och Rörligt pris, som är tecknade innan 1 juni 2017 gäller priser och villkor som tidigare fram tills EU-regleringen träder i kraft den 15 juni 2017. 

 

Datatrafik – Fair Usage Policy

Hur mycket du kan surfa i ett annat EU/EES-land baseras på en så kallad Fair Usage Policy. Abonnemang med datapaket upp till 20 GB per månad kan surfa precis som hemma. Abonnemang med datapaket på mer än 20 GB kan surfa upp till 20 GB per månad inom EU/EES.  

Om din surf skulle ta slut när du är utomlands, får du ett erbjudande om att köpa extra data. Den extra datan du köper kommer att gälla både i Sverige och i EU/EES. 

 

Vad är roaming?

Att använda ett mobilnät som inte tillhör din operatör kallas för roaming. Det innebär att din mobiltelefon kopplas om från en teleoperatörs nät till en annan när du är utanför Sverige. 

Ringa från Sverige till ett annat land 
(EU/EES eller resten av världen)

Att ringa, skicka SMS/MMS från Sverige till ett annat land i EU/EES kallas för ett internationellt samtal. Dessa typer av samtal ingår inte i EU-regleringen utan hanteras på samma sätt som det gör idag. 

Däremot kan du ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES utan extra kostnader. Du betalar bara för ett lokalsamtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal. 

 

Ringa från ett annat EU/EES-land till Sverige

Om du befinner dig i ett EU/EES-land utanför Sverige och ringer, skickar SMS/MMS till Sverige eller ett annat land inom EU/EES så räknas det som ett roamingsamtal. Samma kostnader och villkor gäller som om du ringer, skickar SMS och MMS lokalt i Sverige. 

 

Ringa internsamtal i Tele2 Växel

För dig som inte har avtalade priser på internsamtal, gäller de fria internsamtal inom företagsväxeln endast i Sverige. Samtal inom företaget där uppringande part befinner sig utanför Sverige, men inom EU/ESS, debiteras enligt Tele2:s taxa för nationella samtal.

För dig som har avtalade priser på internsamtal gäller dessa alltid inom EU/EES.

Vilka länder ingår i EU/EES?


I EU/EES ingår följande länder: 

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Irland, Island, Italien, Kanarieöarna, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Reunion Island, Rumänien, Saint Martin, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

 

Följande länder ligger i Europa men ingår inte i EU eller EES:

Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Färöarna, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbien, Schweiz, Ukraina, Vatikanstaten, Vitryssland, Turkiet och Ryssland.

Vanliga frågor och svar om surf inom EU/EES

Samtal, SMS och MMS från Sverige till en telefon i annat land inom EU/EES kostar som ett internationellt samtal enligt gällande prislista

Däremot kan du ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES för samma pris som vad ett lokalsamtal i Sverige kostar idag. Den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal och betalar därför inget extra. 

Om du har ett Fast pris-abonnemang kostar det dig inget extra, varken för dig som ringer eller för den som tar emot ditt samtal. Du betalar för ett lokalt samtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal. 

Om du har ett abonnemang med rörligt pris kostar ditt samtal som ett vanligt lokalsamtal inom Sverige. 

I alla nya abonnemang från 1 juni 2017 ingår surf i EU/EES. Hur mycket som ingår beror på vilket abonnemang du har, men all datatrafik upp till 20 GB per månad kan du använda både i Sverige och inom EU/EES-länderna.

Följ ditt abonnemang och hur mycket surf som du kan använda utomlands alternativt har kvar i Tele2 Work

Ditt befintliga abonnemang kommer automatiskt att få roaming inom EU/EES inkluderat från den 15 juni 2017. Vill du ha tillgång till detta tidigare kan du enkelt uppgradera ditt abonnemang här

När du reser till ett annat land inom EU/EES behöver du inte göra någonting utan du kan fortsätta använda din mobiltelefon som om du vore kvar i Sverige. 

Reser du ofta utomlands kan vi rekommendera dig att ha koll på din surf och hur mycket som du har kvar att använda nästa gång du reser. För att se aktuell datamängd skicka ett SMS med texten ”DATA” till 72661. Du som har ett mindre företag kan även se denna information i Tele2 Work.