Allt om mobiltelefoni

Vad är eSIM?

Ett eSIM är en ny teknologi som låter dig göra samma sak som med ett fysiskt SIM-kort, men redan inbyggt i enheten - på en betydligt mindre yta. Den består av en intern krets med tillhörande mjukvara, vilket har flera fördelar mot de klassiska SIM-korten.

eSIM gör det:

• snabbare att påbörja ett nytt abonnemang eller byta operatör eftersom eSIM kan omprogrammeras på distans
  • enklare att låta flera enheter dela på samma abonnemang
  • billigare med frakt och hantering av plastkort…
  • …och eliminerar hanteringens miljöpåverkan.

Den nya standarden eSIM (embedded SIM) betyder att SIM-kortets funktionalitet byggs in i mobiler, surfplattor och andra uppkopplade enheter. En viktig fördel är därför att det också blir enklare att koppla upp mindre enheter som inte har plats för vanliga SIM-kort, till exempel smartklockor, termostater, larmkomponenter och mycket annat som tillhör Internet of Things.

En viktig teknik som behöver förnyas

Ett SIM-kort (förkortningen står för Subscriber Identity Module) är i princip ett ID-kort för mobilnätet som innehåller ett unikt nummer. Ett SIM-kort är ett måste för att du ska kunna koppla upp dig på mobilnätet. Numret används först och främst för att välja operatör, men också av operatören för att ta reda på vilken användare du är och vilka tjänster som ska ingå i ditt abonnemang.

SIM-kort kan även lagra kontakter och SMS, men det är funktioner som sällan används i moderna mobiler eftersom de tagits över av mjukvaran.

Tekniken har funnits med sedan 1990-talet och har egentligen inte förändrats sedan dess, utöver själva formatet. Tidiga mobiler hade plats för SIM-kort i kreditkortsstorlek, medan nyare mobiler använder de mindre formaten micro- och nano-SIM. Korten har alltså blivit smidigare, men andra nackdelar lever kvar.

Bakgrund till eSIM

Specifikationerna för eSIM har tagits fram av GSMA – en organisation som består av hundratals mobiloperatörer, tillverkare och andra branschföretag från hela världen. Alla förutsättningar finns alltså på plats för att eSIM ska bli en global standard, och naturligtvis jobbar även vi på Tele2 aktivt med den utvecklingen.