Ring & surfa utomlands

Tips & råd före resan

Här hittar du tips på hur du använder mobilen på ett smart sätt och vilka förberedelser du kan göra innan du reser.

Klicka på det som du vill läsa mer om:

Tips! Se längre ner på sidan för tre sätt att spara på datan när du är utomlands.

Om du blir av med din telefon: Skriv ner/spara numret till vår spärrservice, så hjälper vi dig om du skulle bli av med din telefon på resan. Numret är +46 772 23 23 230

In Case of Emergency - ange en kontaktperson om du skulle råka ut för något

Genom att ha en så kallad ICE-kontakt i din telefon kan en anhörig snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk. ICE är en förkortning av "In Case of Emergency”.

Så här gör du:  Skriv in ICE följt av vilken relation du har till personen på engelska t ex "wife" eller "parent", personens namn, +46 och sedan det svenska telefonnumret - utan den första nollan.

Vill du lägga till fler kontakter, använd dig enklast av ICE1, ICE2 och så vidare.
Berätta gärna för de personer du lagt in som ICE-kontakter så att de vet om det.

ICE för smartphones och andra kodlåsta telefoner:
Många telefoner är av säkerhetsskäl kodlåsskyddade. Ett alternativ är då att ta en skärmdump/bild på ICE-kontakten med numret och lägg den som bakgrundsbild i telefonen. Då syns ICE-kontakten alltid i din display.

För dig som ska åka utomlands till havs:

Ombord på en båt som färdas på internationellt vatten gäller unika roamingpriser. Då kommunicerar du nämligen via båtens egna satellitnät. Stäng av roaming på båten om du kan och kolla gärna upp vilka priser som gäller då det kan vara höga kostnader, både per minut och per megabyte (MB).

3 sätt att
spara data utomlands

Ladda ner kartor och appar för ditt resmål i förväg.

Här är några tips;
Google Maps har offlinekartor som kan cachas (lagras) i telefonens minne.
För Android
För iOS  (iPhone)

OpenMaps  En renodlad kartapp. Har koppling till Twitter som gör att du ser vad folk twittrar om i området du besöker. För iOS  (iPhone)

Trip Advisor’s Offline City Guides innehåller både kartor och resmålstips (b.la sevärdheter, restauranger, barer och kultur). Finns för över 80 stora städer till både iPhone, Nokia, Windows Phone och Android samt till tablets i respektive app-store och på Trip Advisors hemsida.

Fler apptips? På sidan http://appcrawlr.com kan du få hjälp att hitta rätt bland alla appar.

Appcrawlr är en sökmotor för att upptäcka mobila applikationer och få relevanta sökresultat. AppCrawlr kan rekommendera appar baserat på ett ämne, en funktion eller intresse. Till exempel kan du göra en sökning efter "en dålig dag" eller "pusselspel". Du kan också hitta appar baserade på funktioner eller egenskaper som "utmanande" och "bra hand öga koordination". Logiken i systemet innefattar bland annat en djupanalys av de textrecensioner som lämnats i app-stores.

Koppla upp dig på Wi-Fi

Koppla upp dig på ett trådlöst WiFi-nätverk när du är utomlands. Wi-Fi har ingenting med mobilnätet att göra så du kan surfa via WiFi utan att det kommer med på mobilräkningen.

WiFi drar dock lite mer batteri på telefonen. Vill du vara helt säker på att det bara är WiFi du använder så kan du slå på telefonen i Flygplansläge samtidigt.

Tänk på att inte logga in på känsliga sidor som har vanlig http://-adress om nätverket inte är låst.

https:// ska vara säkert att surfa på oavsett hur du kopplat upp dig.

App-tips: Med Wi-Fi Finder kan du enkelt hitta nätverk att koppla upp dig på. Wi-Fi Finder letar upp offentliga Wi-Fi hotspots till dig och fungerar även att använda offline/ i flygplansläge.

För Android: Wi-Fi Finder i Playbutiken
För iPhone / iOS: Wi-Fi Finder i Appstore

Begränsa bakgrundsdata och minska din dataförbrukning

Med många mobiler är det inte bara e-post som genererar automatiska datauppkopplingar utan en mängd olika funktioner. Vilka funktioner det är beror på vilken mobil du har och vad som finns installerat på den. Mer information om just din telefonmodell och hur den fungerar kan du hämta från tillverkaren och i mobilens manual.

Om du har din kalender och mejl inställd på ”push” är det bra om du ser till att din telefon inte söker upp datauppkoppling i utlandet. Du väljer att minska mobildataanvändningen genom att ”begränsa bakgrundsdata”. Genom att inaktivera detta så sparar du även batteritid. Dina appar använder då bara data när du använder respektive app.

Så här gör du för att begränsa bakgrundsdata:

Android – Gå in på "Inställningar", välj "Dataanvändning".
Där kan du klicka på dina olika installerade appar och sedan välja "Begränsa bakgrundsdata".

iPhone – Läs mer på Apples hemsida: Läs mer om hur du ställer in och använder mobildata på iPhone