Ring & surfa utomlands

Mobildata utomlands

Oavsett om du ska använda din mobiltelefon eller ett mobilt bredband så finns det saker som är viktiga att tänka på innan du kopplar upp dig. Här har vi samlat information, tips & råd för dig som vill använda mobildata i utlandet.

För att skydda dig från höga kostnader för datatrafik i utlandet finns det ett kostnadstak på samtliga av Tele2s mobilabonnemang. När du surfat för 550 kr stängs din datatrafik temporärt av. Det finns olika SMS-koder du kan använda för att kontrollera och justera tjänsten: Läs mer här

Här kan du läsa mer om:

Mobilt bredband utomlands
Så slipper du bli överraskad av bakgrundsdata
Spara data med Wi-Fi

App-tips: Hitta Wi-Fi-nät

Avaktivera dataanvändning när du är utomlands (roaming):

Mobilt bredband utomlands

Ditt mobila bredband är automatiskt spärrat för användning i utlandet (roaming).

Så slipper du bli överraskad av bakgrundsdata

Med många mobiltelefoner är det inte bara mail som genererar automatiska datauppkopplingar utan en mängd olika funktioner. Vilka funktioner det är beror på vilken mobil du har och vad som är installerat på den. Mer information om just din telefonmodell och hur den fungerar kan du få via tillverkaren och i mobilens manual.

Lite längre ned på den här sidan står hur du ändrar på de vanligaste telefonmodellerna.

Om du har din kalender och mail inställd på ”push” är det bra om du ser till att din telefon inte söker upp datauppkoppling i utlandet. Du väljer att minska mobildataanvändningen genom att ”begränsa bakgrundsdata”.

Koppla upp dig på Wi-Fi – ett smart alternativ.

Koppla upp dig på ett trådlöst WiFi-nätverk när du har tillgång till det så sparar du på din datamängd. Wi-Fi har ingenting med mobilnätet att göra så du kan surfa via WiFi utan att det kommer med på mobilräkningen. Däremot så drar WiFi lite mer batteri på telefonen.

Vill du vara helt säker på att det bara är WiFi du använder så kan du slå på telefonen i Flygplansläge samtidigt.

Tänk på att inte logga in på känsliga sidor som har vanlig http://-adress om nätverket inte är låst.  https:// ska vara säkert att surfa på oavsett hur du kopplat upp dig.

App-tips: Med Wi-Fi Finder kan du enkelt hitta nätverk att koppla upp dig på. Wi-Fi Finder letar upp offentliga Wi-Fi hotspots till dig och fungerar även offline.

För Android: Wi-Fi Finder i Playbutiken
För iPhone / iOS: Wi-Fi Finder i Appstore

Android & iPhone – Hjälp med inställningarna.

Som regel är dataanvändning vid roaming avstängt som standard i nya mobiler, men det kan vara bra att dubbelkolla att det inte aktiverats av misstag:

I en Android så hittar du inställningarna under; Inställningar – Trådlöst och nätverk – Mobila nätverk.
Se till att alternativet "Roaming - Anslut till datanätstjänster vid roaming" inte är ibockat.

iPhone ska ha roaming avslaget per default, men kontrollera gärna en extra gång att det stämmer.

Windows Phone ska ha roaming avslaget per default. Du kollar inställningarna via menyn; Inställningar > Mobilnät+SIM > Alternativ för dataroaming. Mer tips och information kan du hitta på Windows egen sida.

Med Nokia-telefoner slås roaming på/av via; Alla inställningar > mobilnät+‎SIM och ändra ”Alternativ för dataroaming” till ”ingen roaming” Du kan få mer hjälp på Nokias supportsida

För att begränsa bakgrundsdata i Sverige:

Android – Gå in på "Inställningar", välj "Dataanvändning". Där kan du klicka på dina olika installerade appar och sedan välja "Begränsa bakgrundsdata".
iPhone – Läs mer på Apples hemsida: Läs mer om hur du ställer in och använder mobildata på iPhone och iPad