Allt om bredband Tele2 Företag

Lär dig mer om bredband

Allt om fast och mobilt bredband

Vad är bredband?

Bredband är ett samlingsnamn för tekniker som överför data eller information mellan datorer. Det finns flera uppkopplingstekniker för att få bredband, till exempel via fiber, ADSL, kabel-tv eller mobilt bredband.

Innan vi går djupare in på allt som rör bredband ska vi reda ut skillnaderna på några tekniska termer.

Mbit/s, MB eller MB/s

Bredbandshastighet mäts i Mbit/s - megabit per sekund. Det betyder helt enkelt hur mycket information som transporteras per sekund. Ju snabbare bredband du har desto snabbare går det för informatinen att transporteras.

Till skillnad från bredbandshastighet, som mäts i Mbit/s, mäts storleken på webbsidor, filer och annat i MB (megabyte). Trots det snarlika namnet skiljer sig byte och bit en del. Det går åtta bitar på en byte och åtta Mbit på en MB. Med andra ord, en fil på 10 MB innehåller alltså 80 Mbit.

Om du vill räkna ut nedladdningstiden för en fil på 200 MB med ditt bredband på 100 Mbit/s delar du din hastighet på 100 Mbit/s med 8 vilket blir 12,5 MB/s. Sedan delar du storleken på din fil – 200 MB med 12,5 MB/s vilket blir 16 sekunder.

Mbit/s ska inte förväxlas med MB/s, vilket innebär megabytes per sekund och är ett mått på hur snabbt en specifik fil laddas upp eller ner.

Vad innebär ned- och uppström?

Hastigheter delas in i ned- och uppströmshastighet och anger hur snabbt information tas emot och skickas över nätet. Ju mer du använder exempelvis streamingtjänster eller tar emot tunga filer desto snabbare nedströmshastighet vill du ha.

Uppströmshastigheten är viktig till exempel när du vill ladda upp bilder eller skicka stora mejl, men kräver normalt inte samma kapacitet. Det är också anledningen till att uppströmshastigheter är 5-10 ggr långsammare än nedströmshastigheter.

Hur fungerar WiFi?

WiFi innebär att du surfar trådlöst istället för att koppla in en nätverkskabel i din dator. Du kan dessutom ansluta din mobil, surfplatta eller andra enheter till samma bredbandsuppkoppling. WiFi möjliggör också för andra smarta tekniker i kontoret, där du med mobilen kan kommunicera till exempel med smarta högtalare och assistenter, kylskåpet och larmsystemet.

Väljer du bredband från Tele2 erbjuder vi alltid en trådlös router tillsammans med abonnemanget. För att säkra hastigheten kan du koppla in en stationär pc eller tv med nätverkskabel direkt i routern.

Hur fungerar WiFi?

En router använder trådlösa radiovågor för att skicka ut information till alla anslutna enheter. Tack vare internationella branschstandarder har trådlösa nätverk blivit enkla att använda och antalet produkter som anslutas till internet har de senaste åren ökat kraftigt. Tekniken för WiFi och routrar genomgår ständigt tester och certifieringar för att leva upp till de krav på funktionalitet och säkerhet som marknaden kräver.

Trådlös och trådbunden uppkoppling

Det finns flera fördelar med en trådlös uppkoppling. Bland annat slipper du kablar och sladdar vilket gör att du kan röra dig fritt när du använder internet. Nackdelen med trådlös uppkoppling är dock att den kan störas av tjocka väggar, andra typer av elektronisk uppkoppling eller andra trådlösa nätverk i byggnaden. Det gör att du inte kan förvänta dig att få lika snabb och stabil hastighet som med en trådbunden uppkoppling.

Jämför bredband

Fiber, koax, eller mobilt bredband. Det finns olika typer av uppkopplingar för att få bredband. Läs mer om skillnaden mellan de vanligaste alternativen.

Samla dina tjänster och få mer

Nu kan du som samlar dina företagstjänster inom både bredband och mobilt hos Tele2 Företag få förmåner i form av antingen dubbel data eller extra datakort till ditt mobilabonnemang. Förmånerna är kostnadsfria och går att kombinera med andra kampanjer och erbjudanden. 

Tele2 Företag förmåner

Varför behöver du ett snabbare internet?

En bra uppkoppling en förutsättning för att vi till fullo ska kunna utnyttja de digitala möjligheterna och hantera kundernas krav och förväntningar. Men vilken hastighet behöver du för din verksamhet? 

På Tele2 Företag finns  rätt bredband för dig – oavsett om ni är flera användare med höga krav, eller om du är ensamföretagare och mest använder internet för att kolla mejlen. 

Säkerhet på internet