Power 2 Stay Ahead

Att tänka som en start-up kan öka digitaliseringstakten

Tele2:s rapport Power 2 Stay Ahead visar att bara ett av fyra svenska företag anser att de är snabba på att implementera den senaste tekniken i sin verksamhet. Många ledningsgrupper upplever att digitaliseringen går för långsamt och att IT-projekt både tar längre tid och är dyrare än initialt planerat, men att driva digitaliseringsprojekt behöver inte innebära aldrig sinande kostnader och oändliga styrgrupper. I den här artikeln listar vi de tre viktigaste områdena där ett start-up-tänk kan öka digitaliseringstakten markant.

I start-ups finns det inte resurser att arbeta i silos - låt IT-organisationen ta större plats i de affärsstrategiska besluten

Bland de företag som ligger i framkant inom IT och telekom används tekniken för att skapa integrerade lösningar som gör det möjligt att omvandla data till insikter företaget kan agera på för att utveckla affären. För att de digitala lösningarna både ska kunna stödja och driva affären måste IT-funktionerna jobba nära affärsverksamheten.

- IT-strategin ska inte leva ett eget liv utan behöver gå hand i hand med affärsstrategin i en gemensam plan. IT bör även på ett eller annat sätt finnas representerat i ledningsgruppen. Självklart ska det inte vara IT-behoven som driver verksamheten, det är fortfarande en stödfunktion, men de behöver finnas med där de strategiska besluten tas, säger Håkan Stenbeck, Head of B2B Delivery på Tele2.

I start-ups kan man inte lösa allt på en gång - arbeta med autonoma team som löser väldefinierade problem

Ett exempel på detta, hämtat från rapporten Power 2 Stay Ahead, är rederiet Stena Line som kommit långt i sin digitaliseringsresa och belönades med årets digitala projekt på CIA Awards 2017. Digitaliseringen av Stena Line leds av innovationschefen Amer Mohammed. Bland företagets digitala satsningar finns bland annat en chattbot som fungerar som kundsupport, en web crawler som hämtar prisuppgifter i realtid så att prisskyltningen kan jämföra med vad varorna kostar i land, samt ett neuralnät som korrigerar felstavade namn i biljettuppgifter.

Anledningen till att Stena Line har sett snabba resultat av sina satsningar är för att Amer Mohammeds team jobbat som om de vore en start-up snarare än ett storföretag. Projekten har genomförts av tvärfunktionella team som fått fullt ansvar att lösa väldefinierade problem. Inga styrgrupper eller referensgrupper finns, istället får teamen experimentera sig fram till en lösning.

- Det finns framförallt två saker som vi gör för att lyckas med våra IT-satsningar. För det första arbetar vi enligt en start-up-logik där vi löser problem så snabbt och billigt som möjligt. I start-up-världen finns det inte utrymme för miljonprojekt som tar lång tid, utan problem behöver lösas med de resurser man har, säger Amer Mohammed.

I start-ups kan man inte göra allt själv - ta hjälp av expertleverantörer

De företag som idag vill öka sin digitaliseringstakt behöver inte uppfinna allt från scratch. Färdiga AI-lösningar kan köpas in och med molnbaserade tjänster ges flexibilitet att snabbt förändra kapaciteten. Samtidigt krävs hög kompetens för att själva kunna sätta samman lösningar från flera olika leverantörer. Om problem uppstår kan det vara svårt att få hjälp och för mindre företag kan det därför löna sig att ha en helhetsleverantör som tar ett större ansvar.

- Det kan vara förödande för företag när systemen ligger nere och den normala verksamheten slutar fungera. För att minimera den risken är det viktigt att tänka igenom säkerheten i uppsättningen och ha tydligt för sig, om man jobbar med många leverantörer, vem som har ansvaret att lösa ett problem om det dyker upp, säger Håkan Stenbeck.

Vill du ha fler tips på hur du kan öka ditt företags digitaliseringstakt? Ladda ner vår rapport och få 10 snabba tips för din IT-ansvarige.

Jobba smart och flexibelt

Tele2 erbjuder mobila tjänster passar företag i alla storlekar och branscher. Är ni ett företag som helt och hållet jobbar mobilt eller är har ni högre krav på flexibla IT- och telekomlösningar? Läs mer eller kontakta oss så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda ert företag!

Bli kontaktad av våra rådgivare

Tack! Vi har tagit emot din förfrågan och återkommer till dig så fort vi kan!

Är du redan Tele2-kund och vill komma i kontakt med kundservice? Klicka här

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort

Jag vill bli kontaktad för:

{{form.postMessage}}