Power 2 Stay Ahead

Avsnitt 2

Jobba flexibelt i molnet
 • Artikel 3

  Vad är molnet? Och varför ska man använda det – egentligen?

  Vi lagrar mer och mer information i molnet. Viktiga jobbdokument blandas med semesterbilder. Allt av värde – allt i molnet. Vad är egentligen molnlösningar och varför är det så viktigt för företag att använda sig av molnet? Och hur funkar det?

  Läs hela artikeln
 • Artikel 4

  Guide: Så kommer ditt företag igång med molntjänster

  Det finns flera fördelar med att använda sig av olika typer av molnlösningar, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Så här enkelt kommer du igång – steg för steg.

  Läs hela artikeln

Vad är molnet? Och varför ska man använda det – egentligen?

Vi lagrar mer och mer information i molnet. Viktiga jobbdokument blandas med semesterbilder. Allt av värde – allt i molnet. Vad är egentligen molnlösningar och varför är det så viktigt för företag att använda sig av molnet? Och hur funkar det?

Alla gillar enkla lösningar och smarta tjänster. Därför är det inte så konstigt att allt fler använder sig av molnet, både hemma och på jobbet.
 

Molntjänster är en naturlig del av affärsverksamheterna

Ett flexibelt arbetssätt är ett måste för många, ändå visar Tele2s rapport "Power 2 Stay Ahead" att enbart 41 procent av svenska företag ger sina anställda möjlighet att arbeta obehindrat på distans. Våra datorer och arbetsverktyg ska fungera optimalt i alla situationer och trådlös tillgång är en självklarhet hos de flesta företagen idag. Det innebär också att företag ställer allt högre krav på sina it-avdelningar, vilket har lett till att molntjänster har växt in organiskt i många verksamheters infrastruktur.

Vi vet att molntjänster ger oss många möjligheter, men vad är molnet egentligen och hur förklarar man det på ett enkelt sätt? Jessica Bos, Manager, B2B Operations & Advanced Services på Tele2, menar att det är en tjänst som sparar både tid och plats.

– Molntjänster innebär att man inte längre behöver fysiska servrar, utan istället köpa en tjänst där andra företag lagrar åt dig. Någon annan hanterar dokumentationen, och säkerställer att det backas upp.

– Det finns alla möjliga sorters it-tjänster i molnet, exempelvis en växel.

Många andra möjligheter än ett digitalt lager

Ett vanligt missförstånd är att man enbart kan lagra information, så som arbetsdokument, i molnet. Men det finns en hel del andra tjänster som vi kan dra nytta av.

– Du köper tjänster och kan lita på att någon annan tar hand om det, exempelvis växel. Med hjälp av en molntjänst kan man som företag skala upp och fokusera på det man gör bäst, säger Jessica Bos.

Så ert företag kan lämna över hanteringen av lagring, applikationer och växel till en leverantör som är proffs på just detta, och samtidigt kunna fokusera på utvecklingen av sin egen kärnverksamhet. Men med stor kraft kommer också stort ansvar. Det här ställer helt andra krav på nätet – som framförallt måste vara säkert.

Guide: Så kommer ditt företag igång med molntjänster

Det finns flera fördelar med att använda sig av olika typer av molnlösningar, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Så här enkelt kommer du igång – steg för steg.

Medan många har upplevt de många fördelarna med molntjänster så har andra fortfarande inte riktigt har kommit dit. Orsakerna kan variera men Jessica Bos, Manager, B2B Operations & Advanced Services på Tele2, menar att det finns ett tydligt mönster.

– Säkerhet är alltid ifrågasatt, och något man självklart ska undersöka noga. Rädslan att tappa kontrollen över sin data eller förlora information är också vanlig.

Som med många andra digitala tjänster finns det en del förutfattade meningar kring molntjänster.

– Många tror att det är svårt, att det finns osäkerheter kring kostnader och även om säkerheten, säger Jessica Bos och fortsätter:

– Många börjar i fel ände, flera företag handlar molntjänster utan att ha en plan och tydlig strategi. Det här kan göra att förväntningarna inte stämmer överens med verkligheten.

En plan och tydlig strategi. Det är i den änden man ska börja när det är dags att komma igång med molntjänster. Och när man väl har kommit en bit på vägen märks det snabbt att de förutfattade meningarna sällan stämmer.

För företag är det enkelt att komma igång med att använda molntjänster. Så vi tar det steg för steg kring hur ditt företag kan komma igång.

Steg 1: Behovsanalys

Börja med en behovsanalys. Där kan man börja med det som är lättast att implementera, exempelvis att använda sig av molntjänster för e-post eller backup.

– Därifrån kan man bygga vidare efterhand, säger Jessica Bos.

Steg 2: Rådgivning

För att kunna dra nytta av allt som molnet har att erbjuda gäller det att veta vad som finns att hämta. Förutom säker lagring är till exempel applikationer och växel vanliga molntjänster. Våga fråga och ta hjälp av de som är experter inom ämnet.
 

Steg 3: Transformering

När det är dags att använda sig av molnet märks fördelarna direkt. Man kan göra sig av med stora fysiska servrar som tar plats, och istället lagra dokument och annan viktig information digitalt och säkert. Det här öppnar upp möjligheter för företaget att ta sig till en ny nivå.

– Med molnet kan man outsourca saker som man själv inte är bäst på. Företag köper tjänsten och kan lita på att någon annan tar hand om det, exempelvis lagring eller växel. Med hjälp av molntjänster kan man som företag skala upp och fokusera på det man gör bäst, säger Jessica Bos.

Steg 4: Utveckling

Molntjänster är under ständig utveckling. Behoven ändras och lösningarna förbättras. Det är viktigt att hänga med i svängarna. Säkerställ att företaget använder en leverantör som ser till att ni får det allra senaste inom IT och relevant teknik.

Bli kontaktad av våra rådgivare

Tack! Vi har tagit emot din förfrågan och återkommer till dig så fort vi kan!

Är du redan Tele2-kund och vill komma i kontakt med kundservice? Klicka här

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort

Jag vill bli kontaktad för:

{{form.postMessage}}