Power 2 Stay Ahead

Avsnitt 4

Artificiell intelligens kan lyfta ditt företag

 • Artikel 7

  Artificiell intelligens: Så fungerar det

  Artificiell intelligens är ett ämne som fångat vårt intresse under lång tid. Det är ett spännande område som samtidigt kan vara svårt att greppa, men nu är det dags att reda ut framtidens fenomen – som redan är här.

  Läs hela artikeln
 • Artikel 8

  Så kan företagare använda AI för att ta verksamheten till nästa nivå

  Artificiell intelligens är här för att stanna. Nu är det dags att se över hur AI kan hjälpa ditt företag att ta ert arbete till nästa nivå. Låt dig inspireras av vinnarna av Tele2:s tävling End-Up som räddar liv med hjälp av AI.

  Läs hela artikeln

Artificiell intelligens: Så fungerar det

Artificiell intelligens är ett ämne som fångat vårt intresse under lång tid. Det är ett spännande område som samtidigt kan vara svårt att greppa, men nu är det dags att reda ut framtidens fenomen – som redan är här.

Vår fascination för artificiell intelligens, oftast förkortat AI, har tagit fart de senaste åren. Men vad är egentligen artificiell intelligens?

Amy Loufti, professor vid Örebro Universitet, är expert på artificiell intelligens och tycker att den snabba utvecklingen framåt är positiv.

– Artificiell intelligens är ett brett område, men i grund och botten handlar det om att försöka få datorprogram att agera intelligent. Det ska kunna lära, resonera, kommunicera och planera. Med andra ord, det som människor kan göra vill vi att maskiner ska kunna göra.
 

Så kan AI spara tid – och pengar – på arbetsplatsen

Enligt Amy kommer artificiell intelligens att kunna underlätta processen på många arbetsplatser i framtiden.

– Idag vill vi att AI ska kunna hjälpa oss att förstå data, genom att låta AI lära sig de relevanta funktionerna eller särdragen i datan. Så istället för att människor måste programmera alla regler, ska AI-systemet på egen hand kunna lära dem utifrån datan.

Använd artificiell intelligens som arbetsverktyg

Men AI kan också verka komplext. Rädslan för att artificiell intelligens ska ersätta jobb har gjort att kritiska blickar riktats mot tekniken.

– Det finns många typer av jobb som man inte kan automatisera. Det är jobb som kräver komplext beslutsfattande och bedömande. Djup kreativitet kan man inte heller lägga över på artificiell intelligens – däremot kan man använda det som ett verktyg, säger Amy och fortsätter:

– Vi måste komma bort från tankesättet att det antingen är en människa eller artificiell intelligens som ska genomföra uppgiften. Vi kan använda AI i processen. Man kan till exempel jämföra med en enkel stavningskontroll i ett ordprogram. Den är ingenting vi tänker på, utan den finns i bakgrunden som ett stöd när vi skapar en text. Så tror jag att vi kommer att använda AI också, som ett avancerat stöd i olika processer.

På så vis kommer artificiell intelligens att bli ett allt vanligare inslag i vår vardag. Ibland riktad mot kunderna direkt och i andra fall mer i bakgrunden, som ett stöd i vårt arbete.

Så kan företagare använda AI för att ta verksamheten till nästa nivå

Artificiell intelligens är här för att stanna. Nu är det dags att se över hur AI kan hjälpa ditt företag att ta ert arbete till nästa nivå. Låt dig inspireras av vinnarna av Tele2:s tävling End-Up som räddar liv med hjälp av AI.

I tävlingen End-Up efterlyste Tele2 den bästa affärsidén. Tusentals entreprenörer sökte och de som tog hem det åtråvärda priset – ett komplett företag till ett värde av två miljoner kronor – var bröderna Max och Allen Mohammadi med sin affärsidé Heartstrings och bolaget Hippogriff.

– Hjärt- och kärlsjukdomar är den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige och hela världen. Vi utvecklade Heartstrings för att upptäcka problemet i ett tidigt skede, innan uppenbara symptom har uppstått. Det här sker med hjälp av artificiell intelligens, istället för att läkare måste utföra operationer för att konstatera samma sak, säger Max Mohammadi.
  

"AI blir aldrig trött och kan jobba på obekväma arbetstider"

Tekniken är alltså baserad på artificiell intelligens, något som var ett självklart val för bröderna Mohammadi i deras process för att utveckla det prisvinnande företaget Hippogriff AB.

– Fördelarna med artificiell intelligens är enorma. Den mänskliga intelligensen har stått bakom allt som civilisationen har att erbjuda – och vi kan knappast förutse vad som kan uppnås när denna intelligens förstärks av AI, säger Max och fortsätter:
– Vi såg att stora mängder data genereras under vårdprocessen men denna data har inte använts för att skapa värdefulla insikter som kan förbättra vården. Där vill vi göra skillnad. Dessutom blir artificiell intelligens aldrig trött och den kan jobba på obekväma arbetstider. Det är kostnadseffektivt och gör det lättare att skala upp utan en massa extra kostnader.

Den högteknologiska lösningen menar bröderna är tio gånger snabbare och 50 gånger billigare i jämförelse med de konkurrerande lösningarna. Men processen stannar inte här.

– Eftersom vår metod är baserad på maskininlärning innebär det att ju mer det används desto bättre och smartare blir det.

Vad är ert råd till företag som är intresserade av att använda AI?

– Vår erfarenhet är att de som lyckats med sina AI-projekt är företagare som är nyfikna och intresserade av hur de AI påverkar samhället i stort och vad det kommer innebära för ekonomi, hälsa, kultur och politik.
 

Steg för steg: Heartstrings tips om hur företag kan börja använda artificiell intelligens

1. Börja med att identifiera ett verkligt behov. Det är viktigt att förstå problemet först och sen försöka utveckla en lösning.

2. Kolla vilken teknik, vilka metoder och plattformar som finns tillgängliga som ni kan bygga vidare på.

3. Börja i liten skala.

4. Verifiera behovet och vad som kan förbättras. Tänk på att AI inte är en bestämd teknik, snarare en komponent som ingår i flera lösningar.

5. Ta hjälp av en rådgivare.

6. Sätt en plan och sluta aldrig vidareutveckla!

Bli kontaktad av våra rådgivare

Tack! Vi har tagit emot din förfrågan och återkommer till dig så fort vi kan!

Är du redan Tele2-kund och vill komma i kontakt med kundservice? Klicka här

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort

Jag vill bli kontaktad för:

{{form.postMessage}}