Du använder en utdaterad webbläsare som inte stöds fullt ut av Tele2.se och Mitt Tele2. Vi rekommenderar att du om möjligt uppdaterar till, eller installerar en modern webbläsare.
Abonnemang

Ring och Surfa i EU/EES
utan extra kostnader

Att använda mobilen i ett annat EU/EES-land är enkelt. Här sammanfattar vi hur det kommer att påverka ditt mobilabonnemang. 

Använd mobiltelefonen utomlands
utan extra kostnader

Från och med den 15 juni 2017 tillkom en ny lagstiftning avseende roaming inom EU/EES-området. Det innebär att du numera kan ringa, skicka sms/mms och surfa inom det landet du befinner dig i, till andra EU/EES-länder och till Sverige utan extra kostnader. Allt för att förenkla mobilanvändandet när du är på resande fot och samtidigt undvika överraskningar på fakturan. 

För alla Fast pris-abonnemang så ingår fria samtal, sms och mms även när du är ute och reser. Har du istället ett abonnemang med Rörligt pris så gäller samma priser som inom Sverige. 

 

Datatrafik – Fair Usage Policy

Hur mycket du kan surfa i ett annat EU/EES-land baseras på en så kallad Fair Usage Policy. Beroende på när ditt abonnemang är tecknat så gäller olika mycket datatrafik utomlands, se nedan. 

För abonnemang tecknade eller förlängda efter 1 juni 2017: Om ditt abonnemang har datapaket upp till 50 GB eller Fast pris Unlimited så kan du surfa precis som hemma inom EU/EES, dock som högst 50 GB.

För abonnemang tecknade innan 1 juni 2017: Om ditt abonnemang har ett datapaket upp till 20 GB per månad så kan du surfa vidare precis som hemma i Sverige. Om datapaketet är mer än 20 GB kan du använda högst 20 GB utomlands. T.ex. för abonnemang med datapaket på 50 GB i Sverige så kan du surfa för högst 20 GB i ett annat EU/EES-land.  

Vad är roaming?

Att använda ett mobilnät som inte tillhör din operatör kallas för roaming. Det innebär att din mobiltelefon kopplas om från en teleoperatörs nät till en annan när du är utanför Sverige. 

Ringa från Sverige till ett annat land 
(EU/EES eller resten av världen)

Att ringa, skicka sms/mms från Sverige till ett annat land i EU/EES kallas för ett internationellt samtal. Dessa typer av samtal ingår inte i EU-regleringen utan hanteras på samma sätt som det gör idag. 

Däremot kan du ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES utan extra kostnader. Du betalar bara för ett lokalsamtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal. 

 

Ringa från ett annat EU/EES-land till Sverige

Om du befinner dig i ett EU/EES-land utanför Sverige och ringer, skickar sms/mms till Sverige eller ett annat land inom EU/EES så räknas det som ett roamingsamtal. Samma kostnader och villkor gäller som om du ringer, skickar sms och mms lokalt i Sverige. 

 

Ringa internsamtal i Tele2 Växel

För dig som inte har avtalade priser på internsamtal, gäller de fria internsamtal inom företagsväxeln endast i Sverige. Samtal inom företaget där uppringande part befinner sig utanför Sverige, men inom EU/ESS, debiteras enligt Tele2s taxa för nationella samtal.

För dig som har avtalade priser på internsamtal gäller dessa alltid inom EU/EES.

Vilka länder ingår i EU/EES?

I EU/EES ingår följande länder
Belgien, Bulgarien, Cypern (exkl. norra Cypern), Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Irland, Island, Italien, Kanarieöarna, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Reunion Island, Rumänien, Saint Martin, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Åland och Österrike.

Tänk på att den turkiska delen av Cypern (Norra Cypern) inte ingår i EU/EES. Se prislista för Turkiet.

Länder i Europa som inte ingår i EU/EES
Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Färöarna, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbien, Schweiz, Ukraina, Vatikanstaten, Vitryssland, Turkiet och Ryssland.

När du befinner dig på båt eller i flygplan
Om du befinner dig på en båt eller ett flygplan och bir uppkopplad via satellit så räknas det användandet inte som inom ett EU/EES-land utan går under prislistan för satellit.

Vanliga frågor och svar om surf inom EU/EES

Samtal, sms och mms från Sverige till en telefon i annat land inom EU/EES kostar som ett internationellt samtal enligt gällande prislista

Däremot kan du ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES för samma pris som vad ett lokalsamtal i Sverige kostar idag. Den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal och betalar därför inget extra. 

Om du har ett Fast pris-abonnemang kostar det dig inget extra, varken för dig som ringer eller för den som tar emot ditt samtal. Du betalar för ett lokalt samtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal. 

Om du har ett abonnemang med rörligt pris kostar ditt samtal som ett vanligt lokalsamtal inom Sverige. 

Hur mycket som ingår beror på vilket abonnemang du har, men datatrafik upp till 50 GB per månad på abonnmang som är tecknade eller förlängda efter den 1 juni 2017 kan använda både i Sverige och inom EU/EES-länderna.

Om ditt abonnemang är tecknat innan den 1 juni 2017 så kan du använda upp till 20 GB i ett annat EU/EES-land. 

Följ ditt abonnemang och hur mycket surf som du kan använda utomlands alternativt har kvar i Tele2 Work

När du reser till ett annat land inom EU/EES behöver du inte göra någonting utan du kan fortsätta använda din mobiltelefon som om du vore kvar i Sverige. 

Reser du ofta utomlands kan vi rekommendera dig att ha koll på din surf och hur mycket som du har kvar att använda nästa gång du reser. För att se aktuell datamängd skicka ett sms med texten ”DATA” till 72661. Du som har ett mindre företag kan även se denna information i Tele2 Work.

I alla våra abonnemang kan du använda data upp till 50 GB, beroende på vilket hur mycket datatrafik du har valt, inom EU och EES-länderna. 
För att skydda dig från höga kostnader är det mobila bredbandet automatiskt spärrat för användning utanför EU/EES. Spärren kan tas bort genom att kontakta Kundservice.

_