Tele2 5G

5G PÅ RIKTIGT. BARA HOS TELE2.

5G Tele2 nätverk bild

Med 5G blir Sveriges bästa nät ännu bättre

Idag har Tele2 Sveriges bästa* 4G-nät, ett nät som vi var först i landet med att lansera nationellt. Genom utbyggnaden av 5G-nätet kommer även vårt testvinnande 4G-nät bli bättre, den digitala kraften större och möjligheterna oändligt många fler.

Exakt vilka dörrar 5G öppnar är ännu oklart. Det är upp till oss, till dig och världens alla företag att avgöra vad som blir nästa stora uppfinning, nästa smarta tjänst och nästa revolutionerande lösning. Allt kan hända. Välkommen till en obegränsad framtid.

*Tele2s mobilnät fick högst poäng av alla operatörer i testet ”Mobile Benchmark Sweden 09/2019” utfört av Umlaut. Läs mer här. 

Få tillgång till ett snabbare, mer stabilt och flexibelt nätverk

5G är en förutsättning och vidareutveckling av dagens 4G-nät, och en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens samhälle. Här kan du läsa mer om vad 5G kommer att innebära för dig som företagare och för samhället i stort. 

Tele2 Företag 5G intro

Vad är 5G?

5G innebär en snabbare, säkrare och mer pålitlig mobiluppkoppling. Det blir möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta sommarstugor och är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens samhälle.

Några av fördelarna med 5G är:

  • Uppkopplad och automatiserad logistik
  • Utveckling av individanpassad sjukvård, även på distans
  • Snabbare filöverföring
  • Bättre kvalitet på videosamtal
  • Mindre buffrande
  • Personaliserad shopping med mer effektiv lagerhållning 
  • Självkörande bilar, säkrare vägar och stora miljövinster 
  • Ett mer pålitligt nät vid hög belastningPå företagssidan ger 5G oss möjlighet att prioritera specifika samhällsfunktioner som är viktiga för vår infrastruktur. 5G kommer dessutom med en rad nya säkerhetsteknologier som möjliggör bättre och snabbare autentisering och kryptering av uppkopplade enheter, vilket gör användandet säkrare.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?
5G erbjuder högre hastigheter och snabbare svarstider (från klick till respons) än 4G och tidigare mobilstandarder. På sikt kommer snabbheten i kombination med större flexibilitet att möjliggöra nya tjänster, och en möjlighet för oss operatörer att sälja tjänster med extra hög säkerhet. 


Hur snabbt är 5G?

5G erbjuder högre hastigheter och snabbare svarstider än 4G och tidigare mobilstandarder. Men vad betyder det egentligen? Hur snabbt är 5G jämfört med 4G? 

För att illustrera skillnaden mellan 5G och 4G kan vi ta bilars inbromsningssträcka som exempel. När 5G-nätet i framtiden får full effekt, skulle en självkörande bil kunna få information om att stanna på 5 millisekunder. Med dagens 4G-teknik är motsvarande siffra 50 millisekunder. 

Men vad innebär det i praktiken? En bil som kör i 100 km/h hade med 4G fortsatt köra i 1,5 meter innan den börjat bromsa, medan en bil med 5G-uppkoppling hade börjat bromsat efter 1,5 decimeter. 10 gånger så snabb svarstid skulle ge 10 gånger kortare sträcka innan inbromsningen börjar. Det räddar liv, och det är genom de kortare svarstiderna som 5G möjliggör självkörande bilar och transporter.

5G Tele2 Företag
Björn Lindberg Tele2 Företag

Allt du vill veta om 5G

Tele2s nätverksexpert Björn Lindberg reder ut de vanligaste frågorna kring 5G och vad som skiljer detta nät från det tidigare 4G. Läs mer här för att få svar på dina funderingar kring 5G. 

Upplev 5G redan idag

Redan nu finns Tele2s 5G-nät tillgängligt i Stockholm, Göteborg och Malmö för dig som har en 5G-redo telefon och abonnemanget Obegränsad. 

Vill du uppleva Sveriges snabbaste nät före alla andra? Läs mer och beställ ditt abonnemang här. 

Obegränsad abonnemang 5G Tele2 Företag

Frågor och svar om 5G

Vad betyder 5G för samhället?

5G är en mer pålitlig teknikstandard än 2G, 3G och 4G. Kapacitetshöjningen inom 5G kommer att skapa möjligheter för mer avancerade digitala tjänster som exempelvis självkörande bilar, övervakningssystem och telemedicin till glesbebyggda regioner. Med 5G kommer dessutom en rad nya säkerhetsteknologier som möjliggör bättre och snabbare autentisering och kryptering av uppkopplade enheter, vilket gör användandet säkrare.

 

Kommer 5G att ersätta wifi?

5G kommer inom några år att fungera som ett bra alternativ till wifi. 5G-frekvenserna möjliggör för en snabb och mer pålitlig uppkoppling, där du kan koppla upp fler enheter samtidigt men ändå behålla snabba svarstider. Men 5G och wifi kommer också att komplettera varandra och göra det enklare att hitta flexibla lösningar som passar för fler användare. 

När lanseras 5G-nätet i Sverige?

Vi kommer att ge de första kunderna tillgång till 5G under 2020, men det kommer ta några år innan det är utbyggt i hela Sverige och kan nå alla med de högsta hastigheterna. Det handlar framför allt om att byta ut befintlig utrustning, snarare än att bygga ut nya basstationer. 

Kommer jag behöva köpa ny mobil eller router?

Ja, du kommer behöva en mobil eller router som har stöd för 5G. I takt med att 5G-nätet börjar byggas ut kommer allt fler 5G-kompatibla mobiler och routrar att släppas. 

Vad händer med 4G-nätet?

Förberedelser av vårt befintliga 4G-nät pågår för fullt för att övergången till 5G ska gå så smidigt som möjligt. Som en del av det arbetet moderniserar vi vårt redan prisvinnande och rikstäckande 4G-nät vilket kommer innebära en kapacitetsökning på mellan 50-200 %. Vi kommer med andra ord öka kapaciteten för 4G rejält, parallellt med utbyggnaden av 5G. Det kommer alltså fortfarande vara möjligt att använda en mobil med enbart 4G-stöd i många år framöver och ändå få ta del av den ökade kapaciteten. 

Hur påverkar 5G miljön?

Jämfört med 4G är 5G betydligt mer energibesparande per överförd datamängd. Tele2 är idag Sveriges mest energieffektiva operatör. Vår ambition är att bygga ett 5G-nät som optimeras för mindre energianvändning och en ännu grönare värld. 


Behöver du rådgivning?

Vi ser till att du får anpassade kommunikationstjänster och lösningar för just ditt företag. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Tele2 är, sedan den 24 maj 2020, den enda operatören i Sverige som har lanserat ett 5G-nät med 80 MHz-bandbredd på det så kallade ”C-bandet”, i enlighet med global standard. Därför kan man med Tele2 som operatör, komma upp i hastigheter över 1 Gbit (1 000 Mbit) per sekund med 5G, vilket överstiger andra operatörers möjliga hastigheter med upp till 50 %. Beräkningen är baserad på andra 5G-operatörers publika uttalanden om användande av frekvensband för 5G. 5G som levereras med mindre bandbredd i andra frekvensband än C-bandet ger lägre snitthastigheter. 5G-nät med 80 MHz-bandbredd hos Tele2 finns för närvarande aktiverat på platser i Stockholms innerstad. Tele2 har även lanserat 5G i Göteborg, Malmö och Borlänge, för närvarande med en bandbredd på 40 MHz i C-bandet. För att kunna surfa i 5G behöver du befinna dig inom 5G-masternas upptagningsområde, ha en 5G-redo mobiltelefon samt ett mobilabonnemang hos Tele2 Företag.

Snabbast 5G enligt Mobil.se
En av Sveriges ledande sajter inom mobil kommunikation, Mobil.se, presenterade den 2 juli 2020 ett test av hastigheten i olika operatörers 5G-nät i Stockholm. Testet utfördes i de täckningsområden i Stockholm där Tele2, Telia och Tre byggt ut 5G-kapacitet. Testet inkluderade 137 mätningar där 5G-näten testades med hjälp av appen Speedtest på flera olika modeller av mobiltelefoner. Resultatet visade att Tele2 ofta kunde uppnå över 400 % snabbare nedladdningshastighet och även snabbare responstid än övriga operatörer i testet. Läs mer om testet här.