5G
5G-teknik hos Tele2 Företag

5G ger oss mer flexibla nät

Vi är nätverksspecialister

Vi på Tele2 arbetar alltid nära dig som kund för att hitta den mest effektiva nätverkslösningen utifrån dina faktiska behov. Våra rekommendationer blir därför ofta en blandning av olika teknologier så att olika användningsområden får optimala nätverk. Vi har tagit fram specialiserade nätverkslösningar för städer, arenor, logistikcentraler och myndigheter, och redan idag har vi högst täckningskvalitet i Sverige (92,6 %) med vårt testvinnande 4G-nät. * 

* P3 Connect Mobile Benchmark 2019 

Bild 5G olika nätverk

Olika nätverk för olika behov

I allt större utsträckning kommer olika nätverksteknologier att behöva samverka för att kunna skapa den bästa möjliga helhetsupplevelsen. Då olika typer av nät har olika funktionalitet, både kan och bör varje installation optimeras för olika typer av användande. 

Att olika tekniker fyller olika funktioner sker redan idag, där tre olika nät samverkar för att bilda Sveriges mobila nätverk. 2G-nätet används för röstsamtal, 3G-nätet hanterar både samtals- och datatrafik och 4G-nätet bara datatrafik - en kombination som ger en snabbare och mer stabil uppkoppling. När 5G-nätet lanseras kommer det att ta över vissa frekvenser från 3G-nätet, samt addera ytterligare frekvenser, vilket gör att vi kommer kunna leverera ännu högre hastigheter, större kapacitet och en säkrare uppkoppling. 

Sveriges mest energieffektiva operatör

I början av 2017 introducerade Tele2, tillsammans med Telenor, en funktionalitet i det gemensamma 4G-nätet som innebar att basstationernas effektförstärkare stängs av när stationerna inte används av våra kunder. Ett år senare har det initiativet sparat ca 2,3 miljoner kWh. I samband med att vi bygger upp vårt gemensamma 5G-nät fortsätter vi att optimera våra nätverk för mindre energianvändning och en ännu grönare värld. 

Redan idag ligger Tele2 långt före sina konkurrenter när det kommer till energianvändningen per kund, och vi är är därmed den mest energieffektiga operatören i Sverige*. Att vi delar vårt nät med andra operatörer gör att både utbyggnad och drift kan skötas mer kostnadseffektivt, vilket gynnar både våra kunder och miljön. 

* Post- och Telestyrelsens rapport Svensk Telekommarknad 2018

Tele2 Sveriges mest energieffektiva operatör


Behöver du rådgivning?

Vi ser till att du får anpassade kommunikationstjänster och lösningar för just ditt företag. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.