Plåta med mobilen

Lektion 3

Väck liv i dina bilder

En platt och livlös bild är inte speciellt kul att titta på. Därför handlar vår tredje lektion om hur du får dina bilder att kännas mer levande.

Få bilderna att kännas mer levande

Många upplever "döda" bilder som ett stort problem. Vi hade kul igår men på bilderna ser alla stela ut. Det här kan naturligtvis ha många olika orsaker och behöver inte betyda att dina vänner är stelare än andra. Vi tar upp tre andra skäl till stela bilder.

Det händer inget i bilden
Du är fast i föreställningen att människor ska titta in i kameran. Det gör att du arrangerar dina bilder så att ingenting annat händer än att de tittar in i kameran. För att komma förbi det problemet kan du öva på att ta bilder när människor är engagerade i andra saker än att bli fotograferade. Öva på timing.

Tekniskt tips: Tryck av med volymkontrollen så att det inte blir lika uppenbart att du fotograferar. Prova också att sätta fokus i förväg så att du inte missar det perfekta ögonblicket för att du knappade med inställningar medan det skedde.

 

Bilden känns för platt
Att bilder upplevs som döda kan också ha att göra med att de saknar djup. Det är som om bilder blir mer spännande att titta på om de sträcker sig över ett större område i djupled. Istället för att ta bilderna mot en vägg, ta dem med en väg i bakgrunden så att ögat har något att följa. Lägg in en extra detalj i förgrunden så att bilden byggs upp i flera lager.

Tekniskt tips: Bestäm själv var skärpan ska placeras genom att klicka på skärmen istället för att låta mobilen själv välja fokus.

Bilden känns för statisk
Försök att lägga in en diagonal i bilden. Det kan du göra på flera sätt, till exempel genom att placera två olika blickfång i bilden och placera dem diagonalt mot varandra, eller genom att låta en linje skära diagonalt genom bildytan. På så sätt lockar du betraktarens öga att börja röra sig över bildytan. När ögat rör sig upplevs bilden som levande.