Plåta med mobilen

Lektion 4

Porträtt

Det är ganska enkelt att fånga en persons yttre. Men hur kommer man egentligen åt det inre? I denna lektion får du lära dig vad du ska tänka på för att verkligen fånga personen framför linsen.

Tips för bättre porträtt

Ett enkelt tips: Skratta, men le inte.
Det finns massor av tips om vad som är ett bra porträtt. En av dem är att det ska tas i mjukt ljus, till exempel ljus från ett fönster. En annan att detta mjuka ljus ska komma ur en vinkel så att man ser en reflex från fönstret i båda ögonen, men att ljuset ändå kommer så mycket från sidan att det bildas en ljustriangel under ögat på skuggsidan. Det finns också en gammal idé om att personen inte ska stå vänd rakt mot kameran.

De här reglerna kan hjälpa dig att skapa ett porträtt som är "felfritt". Problemet är bara att det samtidigt blir väldigt förutsägbart. Och förutsägbart är det tråkigaste hjärnan vet. Ett bättre sätt att få människor att vilja titta på dina porträtt är att väcka deras känslor och det gör du genom att visa känslor. Ett oskarpt porträtt av någon som skrattar hjärtligt är mer intressant än ett skarpt där någon ler ett formellt leende. För att uppnå skrattet måste du arbeta med stämningen. Fotograferingen måste vara rolig.

 

Den andra vägen är att följa fotografen Martin Parrs råd: Make sure they don't smile. Leenden är förutsägbara, och motsatsen till spontana. Den som ler, i motsats till att skratta, är en som har kontroll över sitt uttryck för att den inte vill avslöja sig. Leenden är tråkiga. Ett allvarligt ansiktsuttryck är något helt annat. När någon tittar oss rakt i ögonen och ser allvarlig ut tar vi det som ett förtroende. Det blir som om vi tittar på någon vi känner väl, någon som inte behöver göra sig till för oss. Det blir en spänning i bilden som aldrig uppstår när personen ler ett vardagligt leende.

Alltså undvik leendet. Gå istället längre mot det glada – mot skrattet. Eller mot det mer allvarsamma.