Plåta med mobilen

Lektion 5

Fotoförbud

Vem får jag fota? När får jag inte fota? Här går vi igenom tre olika situationer där det kan vara svårt att veta vad som gäller när du ska fota andra människor. Do's and don't helt enkelt.

Fotoförbud?

Vem får jag fota egentligen?
Idag ska vi ska titta på tre olika situationer:

1. På gatan där någon säger att du inte får fotografera henom eftersom du inte frågat om lov.

2. På en restaurang där ni är en grupp människor som tar bilder av varandra på restaurangen och en anställd kommer och säger att det råder fotoförbud.

3. Ni är några vänner som är hemma hos en kompis och sitter i sovrummet och pratar. Du tycker att det är mysigt och tar en bild i smyg för att ha i din privata bilddagbok som du aldrig visar för någon. Ingen upptäcker att du fotograferar.

Vad är det då som egentligen gäller i dessa tre situationer?
1. Så länge du inte ofredar någon så får du fotografera. Det finns begränsningar för var och hur du kan visa bilderna men om du bara tar dem för egen del så är allt okej.

 

2. De som äger restaurangen kan ställa krav för er vistelse där så länge de inte diskriminerar någon grupp. De kan till exempel bestämma att man måste vara över 23 år för att komma in eller att alla måste ha vita kläder. De kan också bestämma att gästerna inte får fotografera. Om du bryter mot förbudet så kan de avvisa dig. De har däremot inte rätt att se dina bilder, att kräva att du raderar bilderna eller att ta din kamera.

3. Här har du begått ett lagbrott. Det spelar ingen roll att du inte blev upptäckt eller att du inte tänker sprida bilderna. Om dessa tre kriterier är uppfyllda så är det förbjudet att ta själva bilden:

  • Det är ett privat utrymme (som till exempel ett sovrum).
  • Du fotograferar i smyg.
  • Du har inte i förväg fått lov att göra det.