Plåta med mobilen

Lektion 6

Semesterbilder

På semestern fotar vi som galningar. Men vad är egentligen en rolig och minnesvärd semesterbild? I den sjätte lektionen får vi massa goda råd för att kunna föreviga framtida resor.

Hur tar jag bättre bilder på resor?

Det beror på vem som ska se bilderna och varför. Men de flesta har större glädje av sina bilder om de tänker mer på reaktioner än på sevärdheter. Det där med "bättre bilder" är ju relativt. Den som tänker att bilderna mer ska likna professionella bilder från populära resmål får ägna en ganska stor del av semestern åt att gå upp tidigt när solen står lågt och promenera långt för att hitta den bästa vinkeln för varje minnesmärke. Mobilen är inte heller den bästa kameran för det här ändamålet. Kända platser blir fotograferade så mycket att det är svårt att tävla med proffsen i ren bildkvalitet.

Något som du däremot fotograferar bättre än något proffs i världen är just din resa. Varför inte koncentrera sig på den istället? Men då menar vi inte på det klassiska sättet där man tar porträtt av varandra framför sevärdheter, utan hellre berättande bilder som inte är så uppställda. Tänk följande tre varianter på fotoböcker från en resa som du gjort med en vän:

  • Du har tagit kort på alla sevärdheter.
  • Kort på alla sevärdheter, men ni står framför och tittar rakt in i kameran.
  • Du har fotograferat din väns reaktioner på alla sevärdheter. Sevärdheten är inte med alls, bara din väns ansikte när hen står och tittar upp mot Eiffeltornets topp eller precis har tagit sitt första dopp i Karibien.

 

Två saker gör att den tredje typen av bilder fungerar bättre. Det ena är att de är personliga. Det andra att berättelsen kommer fram tydligare om man inte hela tiden är medveten om kameran. Men även "döda" och till synes ointressanta motiv kan bli spännande bilder när de sätts samman i serier. Till exempel kan du göra en bildserie som föreställer alla sängar du sovit i under en roadtrip. Varje bild i sig är inte direkt spännande, men när du tittar på alla tillsammans så blir det ett annorlunda sätt att göra en visuell berättelse av din resa. Därför kan det vara givande att tänka lite på detta innan ni ger er iväg. Gör ett litet projekt.