Plåta med mobilen

Lektion 8

Plåtar "bara" med mobilen

Är mobilen en bra kamera? Vad är ens en bra kamera? Lektion åtta är handlar om vilken kamera du ska använda till vad.

Mobilkamera vs vanlig kamera

Är mobilen lika bra som en vanlig kamera? Nej, den är mycket bättre. Och mycket sämre. Som kamera betraktad har mobilen har två svagheter jämfört med vanliga kameror. Lika bra att vi klarar av dem först.

För det första: Den har ingen riktig zoom. Visserligen kan du "zooma med fingrarna" när du fotograferar, men det ger precis samma resultat som om du skär bort det onödiga i efterhand. En riktig zoom kallas för optisk zoom och är en helt annan grej.

För det andra: Den är sämre på att ge skarpa och färgriktiga bilder i svagt ljus. Det är för att bildsensorn, den delen som tar emot ljuset, är så liten. Än så länge finns inget sätt att kringgå det.

Med dagens teknik är de här båda nackdelarna omöjliga att komma tillrätta med. Optiska zoomar är stora. Och generellt sett ger små bildsensorer sämre bilder än stora. En annan grej med mobilkameror är både en fördel och en nackdel – även saker i bakgrunden blir skarpa. Visserligen har en del mobilkameror mjukvara som softar till bakgrunden men det är långtifrån perfekt. Det här är en nackdel om du skulle vilja använda kort skärpedjup för att skapa ett huvudblickfång, men det kan lika gärna vara en fördel att du kan få allt skarpt i bilden. Det handlar mest om att anpassa sitt sätt att fotografera.

 

Då mobilkameran i förhållande till andra kameror är liten, försöker många leverantörer idag hitta på andra alternativ för att hitta liknande effekter som i en systemkamera. Exempelvis har många senare modeller två eller fler kameror vilket gör att de kan vara specialiserade på olika saker. Det gör att man nu kan få effekten av ett fokuserat motiv med en oskarp bakgrund i samma bild, även från en mobilkamera.

Och därmed är vi framme vid de rena fördelarna:

  • Mobilen är lätt att ha med sig vilket är en helt underbar fördel.
  • Mobilen väcker inte lika mycket uppseende som en "riktig" kamera.
  • Bilden blir snygg på en gång. "Vanliga kameror" ger ofta bilder som ser lite sämre ut från början, eftersom det är meningen att man ska efterbehandla dem i datorn.
  • Mobilen har alltid möjlighet till bildbehandling.
  • Mobilen gör det lätt att småprata i bild (som vi pratar om i första avsnittet) eftersom det är så lätt att omedelbart dela bilderna.
  • Kom ihåg att den bästa kameran är den du har med dig.