Plåta med mobilen

Lektion 9

Lagom ljust

Inom fotografi är ljuset viktigt. Ljuset är ju det som skapar själva bilden. I avsnitt nio får du lära dig hur olika ljusinställningar fungerar på mobilkameran och hur du ska tänka när du fotar i en miljö med starka kontraster.

Hur gör jag så att inte bilderna blir för ljusa eller för mörka?

Det korta svaret är att du kan flytta solen upp eller ner. Men ibland går det inte att få det perfekt. För det mesta gör mobilkameran lagom ljusa bilder. Men det finns några tillfällen då du kan behöva hjälpa till för att få ett bra resultat.

Om motivet har stora kontraster så kan du inte få med allt. Antingen blir det mörka för mörkt, eller det ljusa för ljust. Nu måste du bestämma dig för om man ska få se vad som händer inne i grottan eller vad som sker utanför. Första steget är att klicka på det som du vill ska bli lagom ljust. Och om det inte räcker så drar du i solen. Lätt som en plätt.

 

Men det finns en annan situation när du kan ha glädje över att bestämma lite över mobilkameran och det är när du gör serier av bilder som föreställer saker som är olika ljusa. Säg till exempel att du vill fotografera din samling av gosedjur i svart, grått och vitt på blocket. Om du fotograferar dem rakt upp och ner så kommer alla att se grå ut, märkligt nog. Det beror på att din mobil alltid chansar på att allt är medelljust. Om du börjar med det grå gosedjuret, som ju blir bra, och låser exponeringen på det genom att hålla nere fokusrutan någon sekund så står det att fokuseringen är låst, och då kommer också den vita och den svarta att bli helt rätt i färg. Många mobilkameror nuförtiden har möjligheter att ställa in allt manuellt, men det går utanför den här kursen.