7 tips för att jobba och studera hemma

Med Coronavirusets framfart stänger kontor och skolor ner och vi avråds från fysiska möten. Vi måste skapa oss andra förutsättningar för att kunna jobba och plugga effektivt från våra hem. Här delar vi med oss med våra 7 bästa tips för en effektiv arbetsdag i hemmet.

1. Hitta en bra arbetsplats

Välj en plats i hemmet där du känner att du kan fokusera i lugn och ro och där du har en bra internetuppkoppling. Försök att sitta så bekvämt som möjligt.
Har du ett höj- och sänkbart skrivbord på kontoret kanske du saknar att stå upp och jobba. Med lite fantasi går det att fixa hemma också. En låda eller en fotpall uppe på matbordet. Strykbrädan kan faktiskt också vara ett utmärkt alternativ!

2. Sparka igång arbetsdagen på rätt sätt

Hur frestande det än är att gå direkt till soffan och jobba i pyjamasen, försök att hålla fast vid dina vanliga morgonrutiner. Sätt en viss tid varje morgon när du går upp. Ta en dusch och byt om till vanliga kläder. Brukar du jobba hemma någon enstaka dag kan det vara skönt att sitta i mysdressen, men under en längre tid hjälper det att ha fasta morgonrutiner för att byta fokus från ledighet till arbetsdag.

3. Behåll dina arbetsrutiner

Rutiner underlättar för att sätta en gräns där arbetsdagen börjar och när den slutar. Är du van att börja dagen med att läsa och svara på mejl, fortsätt med det. Planera in lunchen och glöm inte att ta små bensträckarpauser under dagen. Bestäm en tid då arbetsdagen slutar.

4. Få ordning på tekniken

Tekniken är fantastisk – när den fungerar. Se till att du har tillgång till rätt system även utanför kontoret och skolan. Koppla gärna upp dig några minuter innan ett online-möte för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

5. Se till att bandbredden räcker

Räcker bandbredden hemma? Är ni flera som sitter uppkopplade, speciellt mot videosamtal, är det extra viktigt med en snabb internetuppkoppling. Når inte wifi-signalen överallt hemma, kan en wifi-brygga som förstärker signalen vara lösningen.

Tips: Har du mobil från Tele2 samt bredbandsabonnemang hos oss så får du förmåner. En av förmånerna är dubbel hastighet på ditt fasta bredband. Logga in på Mitt Tele2 och se vilka förmåner du kan få.

6. Behåll kommunikationen

Även under en karantän är det sociala samspelet med kollegorna och studiekamraterna viktigt. Använd chatt-funktionen för att hålla igång samtalen, och undvik att spamma via mejl med överfulla inkorgar som resultat. Ha gärna en kick-off varje morgon där ni gemensamt sparkar igång arbetsdagen. Och prata inte bara jobb. Håll även igång det sociala småpratet.

7. Videokonferensens vett och etikett

  • Det är dags att sätta på kameran. Att se den vi pratar med skapar en mer personlig närvaro i mötet och alla blir mer alerta och fokuserade.
  • Låt alla komma till tals. Om du vet att några deltagare är mer tystlåtna, bjud in dem i samtalet. Ställ dem specifika frågor och använd namn för att undvika missförstånd.
  • Under tiden du inte pratar kan det vara en idé att stänga av mikrofonen. Inget är mer irriterande än skrapande och bakgrundsljud som inte hör till samtalet.

Har du en annan fråga?