Så minskar du din dataförbrukning

Saknar du alltid data när månaden börjar närma sitt slut? Det kan bero på att de appar du har nedladdade använder olika program i bakgrunden och gör uppdateringar, samlar in information och liknande. Detta gör att datamängden tar slut tidigare än vad du kanske har tänkt dig. Det finns dock flera sätt att se till så att din mobildata räcker längre.

Trodde du att du bara använder din datamängd när du aktivt håller på att scrolla i sociala medier och surfa med mobilen? Det stämmer tyvärr inte.

Innan du väljer att uppgradera din datamängd kan du använda nästa månad som en testperiod och se över dina appars dataförbrukning. Det är nämligen ofta dessa som slukar data utan att du är medveten om det.

Tips för att få din datamängd att räcka längre

Det finns flera appar som kan hjälpa dig att få koll på vilken av dina installerade appar som använt mycket data.

 1. Gå till Google Play eller App Store
 2. Sök på Data manager. Här listas olika alternativ som du kan ladda ner. Innan du laddar ner någon av dessa appar är det viktigt att du tittar på Ratings och Recensioner för att hitta det bästa alternativet.

Eftersom en del appar använder mobildata även när du inte är aktiv är det bra att stänga av dessa. Så här gör du:

Android

 1. Gå in på Inställningar
 2. Välj Dataanvändning.
 3. Klicka på respektive app och välj Begränsa bakgrundsdata.

Iphone

 1. Gå in på Inställningar
 2. Välj Mobilnät
 3. Titta på listan längst ner vilka appar som använder mest data. Du kan nollställa statistiken och se vilka appar som drar mest under till exempel en vecka.

Digitala kanaler som Facebook, Youtube, Instagram med flera har börjat använda automatisk uppspelning av videoklipp. Videoklipp drar väldigt mycket surf vilket gör att din förbrukning kan ta slut tidigare än vanligt. Titta därför bara på videoklipp när du är ansluten till ett wifi-nätverk.

På vissa kanaler, till exempel Instagram, kan du manuellt välja att använda mindre surf mot att det kan ta längre tid att ladda foton och videoklipp.
Gå in i appen och klicka på:

 1. Min profil
 2. Inställningar
 3. Mobildataanvändning
 4. Klicka i Använd mindre data.

På Facebook kan du välja att stänga av automatisk uppspelning av videoklipp. Gå in i appen och klicka på

 1. Inställningar och sekretess
 2. Inställningar
 3. Videoklipp och foton
 4. Automatisk uppspelning
 5. Välj På enbart för WiFi-uppkoppling.

I dina inställningar kan du stänga av automatisk uppdatering av mobilappar och välja att endast uppdatera apparna när du är ansluten till ett wifi-nätverk.

Även musik via Spotify och motsvarande musikappar drar mycket data. Se till att ladda ner dina musiklistor när du är ansluten till ett wifi-nätverk istället för att streama på mobildata.

Fungerar inte något av tipsen ovan? Då rekommenderar vi dig att uppgradera ditt abonnemang till ett med fri surf istället.

Har du en annan fråga?