UTRULLNING AV 5G

Innan slutet av 2024 kommer 99 procent av svenskarna ha tillgång till 5G

Upplyst karta över Sverige

99 procent av svenskarna får 5G under 2024

Tele2 är i full gång med att aktivera 5G till ännu fler städer och orter i Sverige. Innan 2023 är slut räknar vi med att majoriteten av svenskarna kommer ha tillgång till 5G och resterade delar av landet får 5G under 2024. Vilka orter som står på tur beror bland annat på bygglov, fiber och tillgång till el.

Utöver 5G passar vi också på att modernisera 4G-nätet så att kapaciteten ökar med upp till 200-300 procent jämfört med idag. Dessutom utökar vi antalet basstationer både för 4G och 5G.

Ordlista om täckning, nät och 5G

Mobilnät

Förenklat sett kan man säga att mobilnätet möjliggör uppkoppling utomhus och är ett gemensamt begrepp för 2G, 3G, 4G och 5G. Från att historiskt sett bara kunna ringa i mobilnätet har det utvecklats och idag är vi mitt uppe i en utrullning av ett mobilnät med 5G-kapacitet.

Basstation

En basstation består av en sändare, mottagare och en antenn. Antennerna placeras högst upp och du ser dem oftast i en mast, på ett hustak eller på andra högt belägna platser. Det är till basstationen som din mobila enhet kopplar upp dig för att ringa och surfa på internet.

Frekvensband

Radiosignaler delas in i olika frekvensband för att inte störa varandras signaler. För mobilkommunikation och 4G används främst frekvensbanden 800 MHz, 1800 MHz och 2600 MHz i Sverige. 5G använder ett högre frekvensband på 3,5 GHz samt större bandbredd, vilket är nödvändigt för de riktigt höga hastigheterna.

Svarstider

Svarstider mäts i millisekunder och är viktiga vid exempelvis kommunikation i realtid och när du spelar onlinespel. Kort sagt – ju kortare svarstid desto bättre upplevelse får du. Tack vare 5G och ännu kortare svarstiderna möjliggörs nya innovationer som till exempel självkörande bilar, övervakningssystem eller telemedicin till glesbebyggda regioner.

Hastigheter

När du streamar film, surfar, spelar onlinespel och använder mobilnätet i 4G istället för WiFi kommer du generellt upp i hastigheter mellan 7-60 Mbit/s. Beroende på enhet kan du även komma upp i ännu högre hastigheter. Med 5G kan du istället surfa i hastigheter upp till 1000 Mbit/s*.

  • Med en 5G-hastighet på 100 Mbit/s tar det ca 5 minuter att ladda ner en HD-film.

  • Med en 5G-hastighet på 250 Mbit/s tar det ca 1,5 minut att ladda ner en HD-film.

  • Med en 5G-hastighet på 1000 Mbit/s tar det ca 30 sekunder att ladda ner en HD-film.

* Angivna maxhastigheter gäller vid optimala förhållanden på orter där 5G finns. Hastigheten varierar utifrån var du befinner sig, vilken mobil du har och hur många andra som är uppkopplade mot nätet samtidigt.

5G+

Om 5G möjliggör snabbare hastigheter, vad innebär då 5G+? Tele2 har inga tillval som motsvarar konkurrenternas 5G+ utan vi skiljer bland annat våra obegränsade abonnemang åt med surfhastigheter. För att översätta 5G+ till våra mobilabonnemang skulle det motsvara hastigheter mellan 250-1000 Mbit/s.

Våra mobilabonnemang med obegränsad mobildata har följande maxhastigheter:

  • Obegränsad Snabb - Surfa i hastigheter upp till 100 Mbit/s

  • Obegränsad Snabbare - Surfa i hastigheter upp till 250 Mbit/s

  • Obegränsad Snabbast - Surfa i hastigheter upp till 1000 Mbit/s

Täckning

Täckning kan delas upp i två kategorier – yttäckning och befolkningstäckning. Yttäckning innebär Sveriges totala yta medan befolkningstäckning motsvarar där människor bor och arbetar i Sverige. Med andra ord är det större sannolikhet att du har en bättre täckning i ett tätbebyggt område jämfört med andra mer ensliga områden.

5G-artiklar

AirForestrys vd Olle Gelin och Stefan Trampus, chef för företagsmarknaden på för Tele2
08 NOV 2023

Tele2 möjliggör framtidens skogsbruk med hjälp av privat 5G tillsammans med AirForestry

Tele2 levererar tillsammans med Nokia ett mobilt privat 5G nät till AirForestry för att mobilt kunna styra deras sex meter breda och eldrivna skördedrönare som gör det möjligt att skörda och gallra skog från luften. Läs mer
Den självkörande båten M/F Estelle kör i Stockholms vatten
08 JUN 2023

Premiär för världsunik självkörande passagerarfärja i Stockholm

Den 8 juni 2023 invigdes världens första kommersiella autonoma passagerarfärja i Stockholm. Den innovativa och hållbara transportlösningen är uppkopplad med 5G från Tele2. Läs mer
Tunnelbana i Stockholm
30 MAJ 2023

Över 1,2 miljoner stockholmare har nu tillgång till Tele2s 5G-nät

Tele2 täcker nu över 1,2 miljoner invånare i Stockholms län med 5G. Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility har under 2023 intensifierat utrullningen av 5G. I Stockholms län har arbetet resulterat i att över hälften av invånarna i länet nu har 5G-täckning med hastigheter upp till 1 Gigabit per sekund via 3,6 GHz-bandet.Läs mer
Solnedgång med ett antal mobilmaster i bakgrunden
17 APR 2023

AI minskar energiförbrukningen i Tele2s 5G-nät visar nytt forskningsprojekt

Tele2 har lett det europeiska forskningsprojektet AI4Green som har undersökt hur man kan använda AI för att minska energianvändningen i mobilnätet, och samtidigt optimera kapaciteten för kundernas behov. Projektet har visat att smartare mobila nätverk kan ge en minskad energiförbrukning mellan 30-40 procent. Läs mer
31 AUG 2022

Från modem till 5G – så har vårt surfande utvecklats

Att stänga av internet för att en familjemedlem skulle ringa var vardag för bara några decennier sedan. Idag låter det absurt. Våra internetvanor har förändrats mycket de senaste 30 åren och fortsätter hela tiden att utvecklas. Läs mer
31 AUG 2022

Tre situationer där 5G förenklar vår vardag

Snabbare surfhastigheter och nya uppdaterade master. Vad betyder det nya 5G-nätet för dig och hur kommer det underlätta din vardag? Här listar vi tre situationer! Läs mer