16 NOV 2023

Missa inte seminariet "Optimal gaming – hacks till dig som förälder" på DreamHack Winter

I samband med DreamHack Winter den 25 november på Elmiamässan arrangerar vi ett seminarium med fokus på barns spelande och föräldraskap. Här får du möta flera välbekanta gamingprofiler samt representant från riksdagen.

Pojke som spelar på en dator
 • Ämne: Optimal gaming – hacks till dig som förälder

 • Datum och tid: Lördag 25 november kl. 14.15 – 15.15

 • Plats: Hall D, Elmiamässan i Jönköping

Efter seminariet välkomnar vi frågor.

Program och deltagare

Föreläsning

 • Johanna Lindström, Projektledare, Prinsparets Stiftelse

Panelsamtal

 • Karl-Erik Svedin, Säkerhetsexpert, Tele2

 • Rickard Nordin, Riksdagsledamot (C)

 • Lina ”BumBaZo” Bergsten och Marcus ”Masterpipe” Tügel, Gamingfamiljen, Godsent

 • Martin ”Pappalito” Stengård, Grundare PARA Ghost/Esport & pappa till "Siggelito""

 • Ellen B. Åkesson "Ellenvy", Content creator, gamer, SM mästare i styrkelyft, fitness & calisthenics

 • Max Horttanainen, Ordförande, Sverok (moderator)

Samtal om gräsrotsinitiativ

 • Marcus Strömberg, Grundare och tränare, Västerås Esportförening


Mer om samarbetet mellan Tele2 och Prinsparets stiftelse

Logotyper Tele2 och Lajka genom Prinsparets stiftelse

Tele2 och Prinsparets Stiftelse samarbetar sedan flera år tillbaka för att främja tryggheten för barn och unga på nätet.

Med 90 procent av barn och unga mellan 8-19 år engagerade i digitala spel*, är behovet stort av att öka föräldrarnas insikt i den digitala världen. Seminariet syftar till att förse föräldrar med information och konkreta tips om hur de bäst kan stödja sina barns psykiska och fysiska hälsa kopplat till spelandet. Dessutom kommer det att diskuteras hur vuxna kan vara mer delaktiga i barnens nätspelande för att skapa en trygg miljö. Ytterligare ämnen som kommer att tas upp är betydelsen av gräsrotsinitiativ inom e-sport och spelen som en sammanhållande faktor.

– Barn och unga lever ett alltmer uppkopplat liv och det är inte alltid enkelt att som förälder veta hur man ska tänka kring spelande på nätet. Gaming kan ge fantastiska möjligheter för barn och unga att umgås och utveckla sina färdigheter samtidigt som de kan råka ut för bland annat näthat och negativa kommentarer. Vi vill därför lyfta frågan hur man som förälder stöttar sina barn i gamingvärlden, säger Rosanna Norman, hållbarhetsexpert på Tele2.

Föräldrasajten Lajka, skapad av Tele2 och Prinsparets Stiftelse, innehåller information, tips och verktyg för föräldrar som vill lära sig mer om nätaktiviteter och dess påverkan på barns hälsa.

– Barns trygghet och hälsa på nätet är en av våra viktigaste samtidsfrågor. Gaming lockar många barn och unga idag och därför vill vi ge föräldrar och viktiga vuxna bättre förutsättningar till att stötta sina barn. Vi hoppas att samtalen på seminariet ska bidra med ökad kunskap kring hur man som viktig vuxen kan engagera sig mer i barnens gaming. Vi vuxna har ett stort ansvar i att se till att barn och unga är trygga och mår bra på nätet, säger Johanna Lindström, på Prinsparets Stiftelse.

* Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet 2023”.