29 JUN 2022

Tele2 och DVA Studio presenterar Stockholm möts

Välkommen till en interaktiv hörlursvandring med smakprov på vad 5G och framtidens nät för med sig.

Idag lanseras Stockholm möts, en interaktiv ljudpromenad med inslag av augmented reality som leder publiken genom huvudstadens gator och torg. Berättelsen kretsar kring mänskliga möten som ger ett unikt perspektiv på Stockholms historia och hbtq-kulturens viktiga plats i den. 

Välkommen till Stockholm, till Stockholm möts. Så inleds ljudpromenaden som idag släpps på mobilapplikationen Promenad. Bakom verket står regissören Joakim Rindå, som tillsammans med Tele2 och DVA Studio skapat en interaktiv upplevelse med hbtq-perspektiv där staden och människorna i den står i centrum. – I Stockholm möts har publiken huvudrollen. Staden och berättelsen skapas i samma stund som du rör dig igenom den. Det handlar om möten som skett tidigare, möten som händer idag och möten som väntar oss i framtiden, säger Joakim Rindå. Det är också ett slags träningsprogram i konsten att mötas ännu mer.

I vilken lägenhet välkomnades tillresta transpersoner på 1970-talet, hur hittade homosexuella varandra när förra seklet var ungt, vad hette 1990-talets queera klubbar och vilka spår lämnar en Prideparad efter sig? Längs ljudpromenaden lyssnar publiken till dokumentära röster knutna till geografiskt specifika platser – till exempel en korsning, en nattklubb eller ett torg. Medverkar gör välkända akademiker, konstnärer, poeter och sångare så som Katarina Bonnevier, Pia Laskar, Steve Sjöquist och Robert Fux med flera, och som alla talar utifrån egen kunskap och erfarenhet.

– Utöver spännande profiler med stor kunskap möter publiken även kultur på stadens torg och öppna ytor. En påminnelse om HBTQ-kulturens viktiga plats i en levande stad. Nu är jag partiskt men Stockholm möts är en fantastisk upplevelse för alla intresserade vilken möjliggjorts tack vare samarbetet med Tele2 och DVA Studio, säger Joakim Rindå.

Du behöver godkänna  om du vill visa den här typen av innehåll från Tele2

5G möjliggör nya upplevelser

Tele2 är i full gång med utbyggnaden av det nya 5G-nätet i Sverige och ser Stockholm möts som en möjlighet att testa vad tekniken redan idag kan möjliggöra för nya smarta lösningar, tjänster och upplevelser.

– Stockholm möts är ett smakprov på vad 5G och framtidens nät för med sig, och vi på Tele2 ser fram emot att möjliggöra för fler obegränsade upplevelser som inte tidigare har varit möjliga, säger Viktor Wallström, kommunikations- och hållbarhetschef för Tele2.

Det enda publiken behöver för att uppleva Stockholm möts är en smartphone med internetuppkoppling och ett par hörlurar. Via skärmen och guidande röster, från Aleksa Lundberg med flera, leds publiken längs en slinga från Stortorget i Gamla stan till Mariatorget. De olika ljuden, rösterna och visuella effekterna längs vägen triggas i realtid via mobilnätet genom mobiltelefonens GPS – och det är publiken som via sin position bestämmer tempot.

DVA Studio, som ligger bakom ljudpromenaderna Doktor Glas, Spionen Karin Lannby och 23:21 Mordet på Olof Palme, har i och med samarbetet med Tele2 kunnat addera ett mer avancerat visuellt inslag i Stockholm möts.

– Vi har skapat ljudpromenader med AR-teknik tidigare men genom samarbetet med Tele2 har vi tagit det till en ny nivå. Inslagen av augmented reality är mer avancerade än tidigare vilket skapar ytterligare lager i berättelsen och en förhöjd upplevelse för publiken. Allt tack vare ny teknik i kombination med ett snabbt och stabilt internet i mobilen, säger Jessica Thorelius på DVA Studio.

Om Stockholm möts

Stockholm möts har urpremiär den 21 juni 2022 och är producerad av DVA Creative Technology Studio i samarbete med Tele2. Verket upplevs ensam eller i grupp. Överskottet från Stockholm möts fördelas mellan Regnbågsfonden och QRAB - Queerrörelsens arkiv och bibliotek. Ladda ner appen Promenad i App Store eller Google Play.