Utomlands

Ring och surfa som hemma inom EU och EES

   

Använd mobilen som hemma,
även när du är borta

Sluta oroa dig för höga kostnader när du använder mobilen i andra EU- och EES-länder, inklusive Norge och Island. Med alla våra abonnemang, både nya och befintliga, kan du ringa, skicka sms och mms på samma villkor som hemma i Sverige.

Du kan dessutom surfa upp till 40 GB när du är på resa i ett annat EU/EES-land, utan extra kostnad.   

Internationella samtal – samtal från Sverige
Att ringa, skicka sms/mms från Sverige till ett annat land i EU/EES kallas för ett internationellt samtal. Dessa typer av samtal ingår inte i EU-regleringen utan hanteras på samma sätt som det gör idag, enligt följande prislista

Surfpaket och priser

Surfa som vanligt även inom EU/EES
Du använder din surf i abonnemanget precis som vanligt i Sverige och i andra EU- och EES-länder. Med Obegränsad surfar du obegränsat i Sverige och med 40 GB inom EU/EES.

Om du köper extra data
Extra data som du köper till kan användas både i Sverige och i andra EU/EES-länder. Om du har köpt extra data innan den 1 juni 2017 kan den endast användas inom Sverige. 

Så här fungerar våra abonnemang inom EU/EES
Våra abonnemang är till för dig som i första hand bor i Sverige. Den surf som ingår i ditt abonnemang gäller om du befinner dig utomlands under en begränsad tid. Om du befinner dig i andra EU-/EES-länder ofta och surfar mer i det mobila nätet (ej wi-fi) där än hemma i Sverige kan vi komma att ta ut en extra avgift. Detta blir aktuellt först om du har befunnit dig i annat EU-/EES-land och mobilsurfat under en sammanhållande period på mer än 16 veckor. I det fall det blir aktuellt så skickar vi alltid ett sms med mer information.

Mer om mobilabonnemang

Våra aktuella abonnemang inklusive surf inom EU/EES

 • 2 GB (använd all surf i EU/EES) – 199 kr/mån
 • 10 GB (använd all surf i EU/EES) – 269 kr/mån
 • 20 GB (använd all surf i EU/EES) – 339 kr/mån
 • 40 GB (använd all surf i EU/EES) – 399 kr/mån
 • Obegränsad (obegränsad data i Sverige, 40 GB i totalt 60 länder) – 549 kr/mån

Vilka länder ingår i EU/EES?

I EU/EES ingår följande länder
Belgien, Bulgarien, Cypern (exkl. norra Cypern), Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Irland, Island, Italien, Kanarieöarna, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Reunion Island, Rumänien, Saint Martin, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Åland och Österrike.

Tänk på att den turkiska delen av Cypern (Norra Cypern) inte ingår i EU/EES. Se prislista för Turkiet och övriga länder.

Länder i Europa som inte ingår i EU/EES
Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Färöarna, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbien, Schweiz, Ukraina, Vatikanstaten, Vitryssland, Turkiet och Ryssland.

När du befinner dig på båt eller i flygplan
Om du befinner dig på en båt eller ett flygplan och blir uppkopplad via satellit så räknas det användandet inte som inom ett EU/EES-land utan går under prislistan för satellit.

Surfpaket + Obegränsad

I vårt bästa abonnemang Obegränsad får du ännu mer frihet, både när du är utomlands och när du ringer till andra länder från Sverige. Bland annat ingår 40 GB mobildata i alla EU/EES-länder samt ytterligare 25 länder, totalt 60 länder i världen. 

 

Vanliga frågor och svar

När du använder en annan operatör än din egen, t.ex. när du är utomlands, kallas det för roaming. Roaming för samtal och meddelanden aktiveras vanligtvis automatiskt i din telefon, men för att surfa måste du slå på så kallad dataroaming i telefonens inställningar.

Vi rekommenderar att du bara har dataroaming aktivt när du befinner dig inom EU/EES eller om du är i ett annat land utanför EU/EES och samtidigt använder ett av våra prisvärda surfpaket.

Du kan ringa, skicka meddelanden och surfa precis som hemma när du är i ett annat EU- eller EES-land. Se nedan vilka länder som ingår. I övriga Europa och världen gäller samma villkor som tidigare. Också viktigt att känna till är att samtal från Sverige till andra länder (inklusive länder inom EU/EES) fortfarande räknas som internationella samtal

Vad innebär detta för mig?

 • Trafik inom ett EU/EES-land: Samma pris som hemma*
 • Trafik från ett EU/EES-land till Sverige: Samma pris som hemma*
 • Trafik från ett EU/EES-land till ett annat EU/EES-land: Samma pris som hemma*
 • Ta emot samtal från Sverige när du är i ett EU/EES-land: Samma pris som hemma*
 • Trafik från Sverige till ett EU/EES-land: räknas som internationella samtal.
 • Trafik från Sverige till övriga världen: räknas som internationella samtal.
 • Trafik från ett EU/EES-land till övriga världen: räknas som internationella samtal.

* Fria samtal, sms och mms om du har ett Fast pris-abonnemang och om du har abonnemang med rörligt pris är det samma kostnad som om du vore i Sverige.

Du surfar precis som hemma inom EU och EES med alla abonnemang som har datapaket på upp till 40 GB. Om du har ett större datapaketet till ditt abonnemang kan du använda som högst 40 GB inom EU/EES. 

Exempel
Om du har ett abonnemang med 40 GB surf per månad och du efter halva månaden har använt 20 GB i Sverige – då har du 20 GB kvar att använda inom EU/EES inklusive hemma i Sverige.

För att ringa behöver du som regel inte göra någonting, men för att surfa behöver du aktivera dataroaming.

Om du har en iPhone går du till Inställningar, Mobilnät och Alternativ för mobildata för att slå på eller av dataroaming.

I Android (de flesta andra mobiler) går du till Inställningar, Mer, Mobila nätverk och dataroaming (kan variera beroende på modell och version). 

Du kan se direkt i Mitt Tele2 och i appen hur mycket mobildata du har använt och hur mycket du har kvar. Här kan du också ändra storlek på ditt datapaket eller köpa till extra data. 

Extra data som är köpt innan den 1 juni 2017 kan endast användas inom Sverige. 

Köp extra data via Mitt Tele2 eller sms. Den extra data som du köper gäller både i Sverige och i EU/EES-länderna. Extra data som du köper gäller i 6 månader.

Köp extra data via sms

 • 1 GB för 99 kr: skicka EUD1 till 72661  
 • 3 GB för 199 kr: skicka EUD3 till 72661 
 • 5 GB för 299 kr: skicka EUD5 till 72661