För närvarande har vi en driftstörning på tjänsten Mobilt bredband. Vi uppmanar kunder som upplever problem att testa starta om enheten innan de ringer in till kundtjänst. 

Utomlands

Vad är dataroaming?

I praktiken betyder dataroaming nästan alltid mobilsurf i utlandet, även om själva begreppet är bredare. För att använda dataroaming och surfa i utlandet behöver du aktivera funktionen i din telefon.

Inom telekommunikation betyder roaming att du lånar ett mobilnät från en annan operatör än den du har abonnemang hos. Det gäller oavsett om du använder mobilnätet för samtal, meddelanden eller data.

Dataroaming är alltså roaming där man använder datatrafik , dvs. surf och alla andra typer av  mobildataöverföringar i ett lånat mobilnät. 

Aktivera dataroaming för att surfa inom EU/EES

Med våra abonnemang kan du surfa i EU- och EES-länderna med datapaket upp till 40 GB, men för att det ska fungera behöver du ha dataroaming aktiverat i din mobil. Gör så här:

I en iPhone hittar du alternativet under Inställningar -> Mobilnät --> Alternativ för mobildata.

i en Androidmobil går du in på Inställningar -> Mobila nätverk.

Dataroaming utanför EU och EES

Innan du reser utanför EU/EES-området är det en bra idé att tillfälligt stänga av dataroaming, eftersom kostnaderna ofta är höga. Om du vill surfa rekommenderar vi att du köper till ett surfpaket inför resan, eller när du landat på resmålet (du får ett sms med instruktioner). 

Om du har abonnemanget Obegränsad (tecknat efter 30 september 2019) ingår dataroaming i, förutom i EU/EES-länderna, även ytterligare 28 länder i världen. Läs mer om hur Obegränsad fungerar när du åker utomlands.  

Fungerar GPS när jag är utomlands?

Det går att använda GPS utomlands såvida du inte har aktiverat en roamingspärr. Vi rekommenderar att du tecknar ett surfpaket när du är utanför EU/EES för att förhindra höga surfkostnader. Om du befinner dig i ett annat EU/EES-land så ingår surf i ditt vanliga abonnemang.