Digitaliseringen förändrar ambulanssjukvården – från transport till trygg patientnära vård

Tele2 Företags omställningsblogg
När du ringer 112 är det början på en vårdkedja där varje sekund räknas. Idag möjliggör ny teknik snabbare beslut, smartare prioriteringar och en tryggare upplevelse för både patienter och personal. Ambulanssjukvården är inte längre bara ett sätt att ta sig till sjukhus, det är en plats där vården börjar, på riktigt.


Ambulansen – en mobil vårdnod

Ambulanssjukvården har genomgått en stor förändring. Från att främst ha varit en transportlösning har den utvecklats till att erbjuda avancerad vård på plats. Med den pågående omställningen till en nära vård ökar också kraven på samverkan mellan olika vårdnivåer och ambulansen blir en central del av lösningen.

Varje år möter ambulanspersonalen över 1,3 miljoner människor i behov av akut vård. Det kan handla om andningsbesvär, bröstsmärtor eller fallolyckor men också om att avgöra om en patient verkligen behöver transporteras, eller kan få hjälp på plats. Då krävs tillgång till rätt information, i realtid, där varje sekund räknas och varje förlorad sekund kan resultera i ett förlorat liv.


Teknik som ger tryggare vård direkt vid larm

Tack vare digitala lösningar kan sjukvården idag agera snabbare och mer träffsäkert redan från första kontakt. Flera regioner testar just nu möjligheten att komplettera 112-samtal med video, så att sjuksköterskan på larmcentralen kan se och höra vad som händer via den uppringandes mobilkamera.

I vissa fall kan även ambulanspersonal eller läkare kopplas in i samtalet direkt, något som kan vara avgörande vid exempelvis stroke, trauma eller förvirrade patienter. Tekniken bygger på lösningar som redan finns i våra mobilnät, där Tele2 täcker 99,9 % av Sveriges befolkning. Den som har ringt ett nödsamtal kan via en sms-länk ge sjuksköterskan på larmcentralen tillgång till mobilkameran och visa situationen med bild och ljud. I samtalet kan man också koppla in ambulanspersonal eller läkare direkt vid behov. Projektet VaLs syftar till att sprida kompetens och erfarenheter så tekniken får en större spridning.


Uppkopplade ambulanser skapar nya möjligheter

Ambulanser testas nu med direktuppkoppling mot sjukhusens journalsystem. Det innebär att vitalparametrar som blodtryck och EKG kan skickas i realtid till läkare på akuten, redan innan patienten är framme. Det sparar inte bara tid, utan kan också förbättra utfallen vid akuta tillstånd.

I Region Dalarna är idag ambulanser, sjuktransporter och ambulansbussen uppkopplade via 4G/5G mot både ett ärende- och journalsystem samt ett system för realtidsövervakning och delning av vitala parametrar och EKG in till läkare på sjukhusen.


Digitalisering som nyckel till nära, jämlik och en mer hållbar vård

Vid större olyckor och kriser kan ett modernt vårdsystem inte förlita sig enbart på manuell dokumentation. Därför utvecklas digitala triage-system som ger överblick över skadade, prioriteringar och positioner, i realtid. En enkel digital tagg som skannas med mobiltelefon ger vården möjlighet att samordna resurser och fatta bättre beslut under press.

Effektivare prioriteringar, bättre beslutsunderlag och ökad tillgänglighet. Digitaliseringen i den prehospitala vården bidrar inte bara till en tryggare vård, utan också till att resurser används smartare. Det skapar förutsättningar för en mer jämlik och ekonomiskt hållbar vård, i hela landet.

Tekniken finns redan. Nu handlar det om att skala upp, dela erfarenheter och sätta patientens behov i centrum, oavsett var i landet man bor, och oavsett om vården sker i ambulansen, i hemmet eller på sjukhuset.

För vidare dialog - kontakta oss.

Vänliga hälsningar

Linda Ekener Mägi
Affärsutvecklare, Tele2 Företag

Stor efterfrågan på digital vård

För Sveriges regioner är digital teknik en förutsättning för att kunna erbjuda service, vård och omsorg. Det har också blivit tydligt under utmanande perioder, när regionerna behövt säkra jobb och vårdplatser. Intresset för digitala vårdmöten ökat stadigt. I vissa regioner har antalet digitala vårdbesök sexdubblats och även de privata nätläkarbolagen ser en fördubbling av antalet besökare i nästan alla regioner.

Här kan digitala lösningar utveckla sjukvården

Inom företag

Ungefär 65 procent av alla som arbetar har tillgång till företagshälsovård. Här kan digitala lösningar bidra till mindre administration och mer tid för möten mellan människor. Det gäller exempelvis system för tidsbokningar, sjuk- och friskanmälan samt planering och uppföljning av rehab och andra insatser.

Inom hemvård

Uppkopplade lösningar för att följa personer som vårdas hemma blir vanligare. Sensorer kan till exempel samla in olika värden som visar om patienten mår bra eller om det behövs fler insatser.

Inom regioner och kommuner

Alla som erbjuder vård och omsorg är beroende av rätt och komplett information för att varje patient och brukare ska känna sig trygg och sedd i varje vårdkontakt. Många regioner och kommuner jobbar därför med att utveckla sina journalsystem så att all information finns samlad på ett överskådligt sätt.

Linda Ekenär Mägi, affärsutvecklare på Tele2 Företag. Hon är klädd i mörkblå blus och har ett halsband med ett hjärta. Hon har ljusbrunt hår och ler. I bakgrunden syns ett kontorslandskap i blå toner.

Håll dig uppdaterad

Omställningsbloggen fokuserar på innovation, inspirerande exempel och information om hållbar omställning via digitalisering. Nya uppdateringar anländer varje månad och inläggen skrivs av mig men också av andra gäster som företräder Tele2s olika experter inom olika områden. Jag hoppas att bloggen ska sprida kunskap och inspirera er till en omställning och att möta utmaningar med hållbara, innovativa digitala lösningar. Vänliga hälsningar Linda Ekener Mägi Affärsutvecklare, Tele2 Företag

Behöver du rådgivning?

Hos Tele2 Företag finns hållbara kommunikationstjänster och lösningar för stora och små företag. Låt oss hitta rätt lösning för dina behov. Boka tid för rådgivning i en av våra butiker, eller fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Boka möte i butik