FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiOnePlusAlla produkter och tjänsterKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysAllt inom TelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniAllt inom BredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberAllt inom VäxelVäxel för mindre och medelstora företagTelefonväxel för större företagContact CenterAllt inom Digitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsAllt inom MolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterAllt inom NätverkstjänsterSD-WAN och SD-BranchPrivat mobilt nät5GAllt inom IT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherMindre företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

IT, OT och IoT - så hänger de ihop

Det har gått nästan tio år sedan Gartner initierade diskussionen om hur IT och OT konvergerar för ökad företagsnytta. Mycket har hänt sedan dess, men en hel del arbete återstår – och nu har även IoT seglat upp som en möjliggörare för ökat värde och nya affärer. Men hur kan du som företagare sammanföra dessa tre områden för att få ut mesta möjliga värde av dem?

Läs vidare för att få våra insikter, men låt oss först klargöra begreppen:

  • IT: informationsteknologi – företagets IT-avdelning, ofta ledd av IT-chefen

  • OT: operationell teknologi – allt på den operationella sidan, där IT sällan är involverade

  • IoT: internet of things, sakernas internet som kopplar samman enheter och tillgångar för att tillhandahålla data och affärsnytta.

IT kan exempelvis bestå av arbetsplatsens infrastruktur med datorer, mobiler, nätverk, säkerhetslösningar och mjukvara. OT utgörs i stället av maskinerna på fabriksgolvet, från CNC-maskiner (Computer Numerical Control) till automatiserade robotar och andra operativa enheter.

Det är vanligt att IT och OT tillhör vitt skilda delar av företagets organisation, utan något djupare samarbete sinsemellan. Genom att i stället koppla samman IT och OT kan företaget dra större nytta av både kunskaper och resurser från båda områden, vilket i sin tur kan betyda högre prestation och bättre resultat för företaget.

IoT används både för att koppla samman utrustning i en kontorsbyggnad för optimalt nyttjande av exempelvis hissar eller konferensrum, men IoT kan också användas för att koppla upp eller koppla samman de produkter företaget tillverkar för att öka värdet för slutkunden.

Det finns flera värden med att sammanföra IT och OT med IoT. Om du exempelvis kopplar upp din CNC-maskin (OT) för att få fram data måste du antingen utnyttja företaget nätverk (IT) eller en separat uppkoppling (IoT) för att säkerställa tillgänglighet och säkerhet. Med inträdet av 5G och privata mobila nät ser vi ännu tydligare hur dessa tre områden länkas samman. Det här gäller inte bara industri 4.0, utan den här trenden sträcker sig över flera branscher, från allmännytta och smarta hus till bygganläggningar.

Vi på Tele2 Företag ser trenden tydligt i dialogen med våra kunder. De frågar efter de bästa kommunikationslösningarna för sina medarbetare och hur de ska ta steget från lokala ”on-prem”-lösningar till molnbaserade tjänster. Kunderna undrar också om vi på Tele2 Företag kan bistå med integratörskompetens och resurser för att säkerställa att produkten fungerar som tänkt. Och slutligen – hur ska de olika delarna kopplas samman? Om den leverantör de pratar med saknar kompetens inom något av dessa områden eller hänvisar till någon annan – då tar samtalet slut. Frågor lämnas obesvarade, problem saknar lösning och relationen blir lidande.

Det är här Tele2 Företag skiljer sig från mängden: all kunskap och kompetens finns inom bolaget, under samma tak. Våra experter känner varandra och samarbetar med ett och samma mål: att vara våra kunders vänliga expert. Det är det vi gör och det är därför vi är här.

Varför behövs IoT?

IoT, internet of things eller sakernas internet, handlar inte om vilken bransch ditt företag befinner sig i - det handlar om de utmaningar du vill lösa. Oavsett om målet är automatiserade fordon, sjukvård på distans, industri 4.0, smarta städer eller något annat, kan IoT bidra till att effektivisera processerna, hålla kostnaderna under kontroll och vända utmaningarna till möjligheter.

IoT från Tele2 Företag hjälper dig att koppla upp din verksamhet och få ut mesta möjliga kundvärde av allt du gör.

Varför behövs IoT?

IoT, internet of things eller sakernas internet, handlar inte om vilken bransch ditt företag befinner sig i - det handlar om de utmaningar du vill lösa. Oavsett om målet är automatiserade fordon, sjukvård på distans, industri 4.0, smarta städer eller något annat, kan IoT bidra till att effektivisera processerna, hålla kostnaderna under kontroll och vända utmaningarna till möjligheter.

IoT från Tele2 Företag hjälper dig att koppla upp din verksamhet och få ut mesta möjliga kundvärde av allt du gör.