FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

Tele2 utökar sitt arbete mot barns utsatthet på nätet tillsammans med ECPAT

Under 2022 blockerades 2 569 602 försök att nå webbplatser med material som innehåller sexuella övergrepp på barn i Tele2s nät. Blockeringarna har fram tills nu baserats på listor från svenska Polisen och Interpol.

Tele2 har i och med sitt mångåriga samarbete med ECPAT nu kompletterat dessa med listor från kanadensiska Project Arachnid för att ytterligare kunna blockera material som utsätter barn för övergrepp. Sedan försöket påbörjades står den listan för cirka 30% av antalet blockeringar.

​​​​​​​Under 2022 blockerade Tele2 2 569 602 försök att få tillgång till material med sexuella övergrepp mot barn online i våra internettjänster. Blockingeringen görs med hjälp av listor från polisen och Interpol och sker per domännamn och baserat på listor som skickas krypterade till Tele2s säkerhetsavdelning.

I samråd med ECPAT har Tele2 sedan årsskiftet även adderat listor från Project Arachnid som är ett initiativ från Canadian Center for Child Protection. Listorna sätts samman genom att använda innovativa verktyg baserade på hash-teknik och artificiell intelligens för automatiserad upptäckt av innehåll som dokumenterar exploatering barn.

Sedan listorna implementerades i Tele2s system står listan från Project Arachnid för 30 % av alla blockeringar. I ett första steg har Tele2 använt listorna från Project Arachnid i den mobila internettrafiken och inom kort kommer de även implementeras i den fasta bredbandstrafiken. 

- Genom att addera fler listor som uppdateras kontinuerligt är ambitionen att blockera fler försök att nå den här typen av material. Visionen är att inget barn ska behöva utsättas för det här och därför gör vi allt vi kan för att begränsa spridningen. Vi kommer hela tiden fortsätta att utveckla våra tekniska lösningar för att kunna stötta ECPAT i det här arbetet. säger Jonas Lindström, koncernsäkerhetschef på Tele2.

- Bakom varje bild finns det ett barn och så länge som bilderna sprids pågår övergreppet eller kränkningen, vilket vi vet har stor påverkan för barn och unga långt upp i vuxen ålder. För att uppnå en värld fri från sexuell exploatering av barn behövs stark samverkan och vi behöver ta ett samlat grepp för att hitta nya lösningar, säger Linda Wijkström, Samverkansansvarig på ECPAT.

Om ECPAT och Tele2

ECPAT är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. I Sverige har ECPAT en ledande roll i arbetet med att förebygga övergrepp och hjälpa de barn och unga som utsätts. 

I denna film får du veta mer om hur Tele2 och ECPAT samarbetar. Du kan också läsa mer om ECPAT samt om hur Tele2 arbetar med social hållbarhet.

Om ECPAT och Tele2

ECPAT är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. I Sverige har ECPAT en ledande roll i arbetet med att förebygga övergrepp och hjälpa de barn och unga som utsätts. 

I denna film får du veta mer om hur Tele2 och ECPAT samarbetar. Du kan också läsa mer om ECPAT samt om hur Tele2 arbetar med social hållbarhet.