FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiOnePlusAlla produkter och tjänsterKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysAllt inom TelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniAllt inom BredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberAllt inom VäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterAllt inom Digitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsAllt inom MolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterAllt inom NätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GAllt inom IT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherMindre företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

Vattenfall skapar hållbara lösningar med IoT

Läs kundcaset här

På väg mot en fossilfri framtid

Med fler än 15 000 IoT-bestyckade laddstationer på plats i Europa vill Vattenfall bli topp tre inom det växande segmentet för e-mobilitet.

Elektrifieringen av världens fordonsflotta ökar snabbt. Från en trevande start i början av 2000-talet har antalet elbilar, laddhybrider och andra elfordon mångdubblats. Dessa elbilar kräver lättillgänglig laddning och strategiskt utplacerade laddstationer.

Vattenfall, som är en av Europas största elleverantörer. är också en av de stora aktörerna på marknaden för laddning av elfordon, med lösningen Vattenfall InCharge. Redan 2009 satte man upp sin första laddstolpe i Hollands huvudstad Amsterdam. Idag finns över 2 500 laddstationer bara i Amsterdam och ett nätverk av mer än 15 000 IoT-uppkopplade laddstolpar i Europa.

- Vi lägger ned 180 laddstationer i marken varje månad. Vårt mål är att bli en av de tre största aktörerna inom e-mobilitet, förklarar Basten De Jonge, som är Chargepoint Engineer på Vattenfall.

Anslutning av elektriska laddstationer

Via Vattenfalls InCharge-app i mobilen, eller ett InCharge-kort, laddar kunden enkelt sin elbil eller hybrid med kilowatt-timmar. På en karta i appen syns var närmsaste InCharge-station ligger – och om den är ledig – men också var konkurrenternas stationer finns, vilket är smidigt för den som är ute och kör.

Samtliga Vattenfalls laddstationer är uppkopplade via Tele2 Företags IoT så att de kan övervakas på distans. Övervakningen sker med hjälp av Ciscos mjukvara 2CONTROL (Cisco Jasper). Dessutom har Vattenfall utvecklat en egen backend-lösning.

- Med 2CONTROL kan vi identifiera avvikelser och oegentligheter, exempelvis ovanliga konsumtionsmönster eller avbrott i anslutningen, förklarar Basten De Jong. Sedan kan vi kontakta vår hårdvaruleverantör, felsöka och förhoppningsvis lösa problemet. Integrationen av system är ännu i sin linda - men vi ser stort värde framåt.

Elfordon och hållbarhet

El- och hybridfordon är ett av svaren på vår tids växande oro för planetens välbefinnande. Elen som tillhandahålls via Vattenfalls laddstationer över hela Europa är helt fossilfri. Basten De Jonge slår fast att Vattenfalls engagemang för hållbarhet och klimatfrågor inte är förhandlingsbart.

- Elen i våra laddstationer är 100 procent fossilfri, den baseras på en kombination av energikällor som vind, vatten och sol. Vi är fast beslutna att ligga i framkant eftersom det innebär att vi skapar nya möjligheter inom detta område. Det är det renaste alternativet som finns för att köra elbil.

År 2025 förväntas försäljningen av renodlade elbilar landa på 8,4 miljoner medan hybriderna är fler än 25 miljoner och står för 23 procent av den globala försäljningen. Ett svenskt rekord noterades i december 2020 då laddbara bilar stod för 49 procent av nyregistreringen - och det är bara början.

- Vi gick från en laddstation i en stad till 15 000 över hela Europa på tio år. Nu har vi fem år kvar för att nå våra mål. Siffrorna är extrema men förändringens vindar är här. Att vi gör detta är ett bevis inte bara på vårt starka engagemang – utan på vår förmåga att förstå framtiden och få den att hända, avslutar Basten De Jong.