FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

X Shore bygger världens smartaste båtfabrik med privat 5G-nät

Läs kundcaset här

Varumärket X Shore uppstod 1996, men det skulle dröja till 2016 innan verksamheten började utvecklas med målet att bygga uppkopplade och hållbara elbåtar. Den första prototypen lanserades 2018 och båten Eelex 8000 började produceras i slutet av 2020.

Under 2022 flyttades produktionen till en ny fabrik i Nyköping. Ambitionen här är att skapa världens mest hållbara och smarta båtfabrik med kapacitet för minst 400 båtar per år.

- Att vara smart i vår värld, det är både att vara smart här och nu och se till att vi levererar en bra produkt idag, men det handlar också om att vi är framtidssäkrade, berättar Elias Wästberg som är Head of X-Shore Industries.

X Shore har tagit inspiration från andra delar av elfordonsindustrin vid utformningen av den nya fabriken. I Sverige finns flera av världens ledande bolag inom elektrifiering, som två av världens ledande elbåtsbolag, ett av världens ledande elbilsbolag och ett av världens ledande elflygsbolag. Här finns dessutom ledande motorcykelbolag och batterifabriker.

- Det vi alla har gemensamt är att vi satsar på att ha vår produktion i Sverige. Men för att lyckas med det måste vi vara smartare, effektivare och bättre än de tillverkare som väljer genvägen och lägger sin produktion i ett låglöneland, konstaterar Elias Wästberg.

- Det som X-Shore gör visar att vi i Sverige ligger långt fram när det gäller innovation. Vi vågar utmana och göra saker på nya sätt, säger Andreas Dahlqvist som är Head of Mobile Private Networks på Tele2 Företag. Det gäller att inte bara titta här och nu utan också fundera över vad man vill göra i framtiden. Har man ambitionen att vara den smartaste båtfabriken i världen, då måste det vara ständig utveckling, hela tiden.

Vilket stöd var det viktigaste i samarbetet med Tele2 Företag?

- Samarbetet med Tele2 Företag har varit fantastiskt. Men det unika och det som är väldigt givande är just att vi vågar titta längre fram, säger Elias Wästberg.

- Att bara bygga för det vi behöver precis här och nu, det klarar vi bra. Men att fundera på vad som ska bli nästa steg och vad behöver vi göra då – kanske inte idag och kanske inte i morgon, men om ett år eller tre år eller fem år – och där ser vi att Tele2 Företag har samarbetspartners som kan lösa väldigt mycket. Det kan låta extremt simpelt – som att koppla upp alla momentdragare i fabriken. Men om vi säger att vi har ungefär sextio montörer i fabriken som alla har en momentdragare – ska vi då dra fram en kabel till varje momentdragare för att få in den i vårt kvalitetssystem? Då betyder det enormt mycket manuellt arbete. Men här har vi en möjlighet att automatisera och på det sättet kvalitetssäkra jättemycket, förklarar Elias Wästberg.

Vilka är fördelarna med 5G i stället för fast uppkoppling om produktionstakten ökar?

- Det är först och främst kvalitet. Att serietillverka i hög hastighet tror vi kommer att leda till en produkt som har bättre kvalitet än om vi skulle använda traditionella båtbyggare och försöka bygga båtar så snabbt som möjligt, säger Elias Wästberg.

För närvarande produceras ungefär två båtar per vecka, men X Shore har målet är att redan under 2022 ha kapacitet att producera två båtar per dag. Den högre produktionstakten innebär att X Shore kommer behöva justera sina processer löpande.

- Vi kommer behöva tänka nytt och vi kommer behöva tänka snabbare. Det kan handla om momentdragarna, men det kan också handla om självkörande fordon eller spårning på produkter genom hela fabriken, säger Elias Wästberg.

Men en uppkopplad produktion kan även stärka kundupplevelsen.

- Våra kunder är väldigt intresserade av hur vår produkt byggs. Tänk om vi kan ge våra kunder möjligheten att följa monteringen i realtid och visa att ”nu börjar vi bygga din båt, om sex veckor kommer den att ligga vid din brygga och här kan du följa hela processen…” Sådant ger en unik kundupplevelse. Så utöver att koppla in den tekniska upplevelsen för oss i fabriken och göra arbetet så effektivt och bra som möjligt, med teknik som kanske inte ens finns idag, är det också ett väldigt enkelt sätt att kunna involvera vår kund.

När det gäller produktionstakt och nya möjligheter som 5G erbjuder – hur ser Tele2 Företag på det?

- Alla tekniker kommer med både fördelar och nackdelar. Det är trots allt tillämpningarna som styr. I 5G får du hög prestanda, säkerhet, robusthet och skalbarhet, som är unika fördelar jämfört med andra tekniker, konstaterar Andreas Dahlqvist.

För Tele2 Företag handlar utvecklingen av privata mobila nät mycket om att lära känna kundens behov.

- Vi vill komma närmare kunden för att verkligen förstå deras utmaningar och vad de behöver, både här och nu men också framåt, berättar Andreas Dahlqvist. Just för X Shore såg vi tydligt att ett privat mobilt nät baserat på 5G är en bra lösning både idag och i framtiden.

Vad tror du om 5G och framtiden, Andreas?

- Varje tekniskt generationsskifte har fört med sig en otrolig revolution. 4G har varit väldigt positiv för oss som konsumenter, om vi tänker på hur vi nu kan strömma media, nya appar som har utvecklats och så vidare. Jag tror att vi ska ha samma förväntningar på 5G när det kommer till både hur vi förändrar vårt samhälle, för oss som konsumenter och inom företagssektorn.

- Vi går mot en utveckling där digitala hjälpmedel gör att vi kan ta mer korrekta och proaktiva beslut i realtid, men det förutsätter att vi har ett stabilt nät och en bra grundinfrastruktur. Med hjälp av rätt data kan vi agera smartare – antingen i samhället eller på ett fabriksgolv, fortsätter Andreas Dahlqvist.

Utifrån innovationsaspekten, hur arbetar ni på X Shore med att skapa nya och bättre förutsättningar i ert dagliga arbete?

- Innovation är en del i vårt DNA som bolag. Det tog oss mindre än två år att ta en produkt från idé till marknad och ha den på plats hos kunder i tre kontinenter. Vi bestämde för mindre än ett år sedan att vi skulle ha en fabrik i Nyköping och vi levererade de första båtarna från Nyköping i början av 2022, säger Elias Wästberg.

- Det svåra är att veta vad som är innovativt om ett eller två år. Men 5G skapar stora möjligheter och jag har exempelvis väldigt svårt att se att vi inte kommer ha självkörande truckar som transporterar våra båtar och materialet i fabriken om något år. Med hjälp av 5G och ständig uppkoppling kan vi förstärka både vår automatisering och vårt kvalitetsarbete, fortsätter Elias Wästberg.

Att arbeta hållbart och välja klimatsmarta material är en kärnfråga för X Shore. Genom att använda kompositmaterial i sin tillverkning kommer X Shore i slutet av 2022 ha minskat plasthalten i sina båtar från 60 – 70 procent plast och 30 procent fiber till det omvända. Det gör att arbetsmiljön blir bättre i fabriken, mängden gaser och farliga utsläpp minskar, närområdesmiljön blir bättre och slutprodukten blir bättre för kunden.

Även här underlättar den uppkopplade verksamheten - genom att arbeta datastyrt kan X Shore minska materialsvinnet med laserprojiceringar och monteringsbeskrivningar som uppdateras i realtid.

Utvecklingen går snabbt framåt både inom 5G och privata nät, inte minst tack vare det globala samarbetet kring 5G och dess ekosystem. Privata nät används idag främst inom tillverkande industri, processindustri, hamnar och flygplatser, där exempelvis logistikflöden kopplas upp i allt högre grad.

Även användningen av video blir allt vanligare till exempel i fabriksmiljöer. Det handlar om allt från uppkopplade maskiner till uppkopplade medarbetare, där man kopplar upp videokameror för att kunna följa produktionen och öka säkerheten för de anställda.

- Genom att strömma video direkt från fabriken får vi inte bara en unik kundupplevelse, utan det betyder också att våra montörer snabbt kan få hjälp via digitala lösningar, säger Elias Wästberg.

Vid användningen av privata nät läggs stor vikt vid att skydda nätverket mot otillbörlig inloggning, höja datasäkerheten och autentisera användare. Kryptering i alla lager av nätet är en del i standardiseringen och auktoriseringen av olika aktiviteter i nätet är väldigt begränsad. Utöver nätets inbyggda skydd har användaren även nytta av det egna skalskyddet, som också täcker det privata nätet.

- Datasäkerheten är ett skäl att välja den här lösningen. Men det man inte ska glömma är driftsäkerheten, säger Elias Wästberg. Vi får ett nät som har en väldigt hög tillförlitlighet när det gäller uppkopplingen. Produktionsstopp är kostsamt, så att ha ett nät som vi kan lita på även ur den aspekten är oerhört viktigt. Ekonomin är viktig för ett bolag som utvecklas i snabb takt. Att installera ett eget 5G-nät i båtfabriken har för oss visat sig vara väsentligt mycket mer kostnadseffektivt än andra lösningar.

Vilket råd vill du ge andra företagare som funderar på 5G och privata nät? - Det viktiga är att titta framåt och inte bara lösa dagens problem utan även lösa morgondagens problem. Det gäller att våga föreslå lösningar som är applicerbara även för det som kommer längre fram. Det värsta som finns är att bygga in sig i någonting, och sedan vara fastlåst och inte kunna ändra det när man har fått en jättebra idé om hur man skulle kunna effektivisera sig, avslutar Elias Wästberg.

Andreas bästa tips

  • Fundera över hur ni använder er mobila teknik och mobila uppkoppling idag. Vad har ni för prestanda, tillgänglighet, robusthet, säkerhet? Möter tekniken de behov ni har idag och är det framtidssäkert? Har ni spännvidden att kunna växa i lösningen?

  • Har ni en roadmap som är tydligt förankrad in i verksamhetens behov och i hur ni vill att verksamheten ska utvecklas framåt?

  • Våga – ta ett steg och testa. Antingen blir det lyckat eller så stänger man ner det. Planera och skapa business cases, men våga.

Andreas bästa tips

  • Fundera över hur ni använder er mobila teknik och mobila uppkoppling idag. Vad har ni för prestanda, tillgänglighet, robusthet, säkerhet? Möter tekniken de behov ni har idag och är det framtidssäkert? Har ni spännvidden att kunna växa i lösningen?

  • Har ni en roadmap som är tydligt förankrad in i verksamhetens behov och i hur ni vill att verksamheten ska utvecklas framåt?

  • Våga – ta ett steg och testa. Antingen blir det lyckat eller så stänger man ner det. Planera och skapa business cases, men våga.

Elias bästa tips

  • Våga lägga fram affärscaset. Ingen hos oss hade trott att en 5G-lösning skulle vara absolut billigast på sista raden, men så var det för oss.

  • Tänk inte i silos. Alla delar av verksamheten hänger ihop. Jag som ansvarar för produktion har också ett ansvar i att involvera kunden i vår produktion. Så var det inte i en fabrik på 1970-talet, men idag är produktionen en del i kundupplevelsen och möjlighet att visa upp företagets kultur. Där kan it-lösningar hjälpa till att involvera hela bolaget.

Elias bästa tips

  • Våga lägga fram affärscaset. Ingen hos oss hade trott att en 5G-lösning skulle vara absolut billigast på sista raden, men så var det för oss.

  • Tänk inte i silos. Alla delar av verksamheten hänger ihop. Jag som ansvarar för produktion har också ett ansvar i att involvera kunden i vår produktion. Så var det inte i en fabrik på 1970-talet, men idag är produktionen en del i kundupplevelsen och möjlighet att visa upp företagets kultur. Där kan it-lösningar hjälpa till att involvera hela bolaget.

5G skapar affärsmöjligheter

Digitaliseringen inom affärsvärlden och industrin ökar ständigt. I takt med utvecklingen ökar också behovet av en stabil, säker och högpresterande uppkoppling.

Privata nät innebär nya möjligheter att digitalisera, automatisera och effektivisera verksamheten. Det skapar ett värde för företag och organisationer som har ett behov av en uppkoppling som svarar upp till både hög tillgänglighet, hög hastighet och låg fördröjning.

Med 5G har vi rätt förutsättningar för att kunna utveckla framtidens samhälle. Den snabba uppkopplingen ger obegränsade möjligheter till innovation, samhällsnytta och klimatnytta.

5G skapar affärsmöjligheter

Digitaliseringen inom affärsvärlden och industrin ökar ständigt. I takt med utvecklingen ökar också behovet av en stabil, säker och högpresterande uppkoppling.

Privata nät innebär nya möjligheter att digitalisera, automatisera och effektivisera verksamheten. Det skapar ett värde för företag och organisationer som har ett behov av en uppkoppling som svarar upp till både hög tillgänglighet, hög hastighet och låg fördröjning.

Med 5G har vi rätt förutsättningar för att kunna utveckla framtidens samhälle. Den snabba uppkopplingen ger obegränsade möjligheter till innovation, samhällsnytta och klimatnytta.

Enklare digitalisering med privat nät

Mobila privata nät är dedikerade lokala nät som möjliggör för företag och organisationer att koppla upp och samman enheter.

Ett privat mobilt nät ger helt nya möjligheter att digitalisera, automatisera och effektivisera verksamheten. Det skapar extra värde för företag och organisationer som har behov av uppkoppling med hög tillgänglighet, hög hastighet och låg fördröjning inom ett avgränsat område.

Enklare digitalisering med privat nät

Mobila privata nät är dedikerade lokala nät som möjliggör för företag och organisationer att koppla upp och samman enheter.

Ett privat mobilt nät ger helt nya möjligheter att digitalisera, automatisera och effektivisera verksamheten. Det skapar extra värde för företag och organisationer som har behov av uppkoppling med hög tillgänglighet, hög hastighet och låg fördröjning inom ett avgränsat område.