FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

Cirkulär it

Tillsammans med vår samarbetspartner 3stepIT etablerar vi processer för cirkulär it-användning – en av grundstenarna i vårt klimatarbete.

Sverige har några av världens mest ambitiösa klimatmål med stort fokus på omställningen till fossilfri energi. Men för att nå våra mål krävs även en enorm omställning i hur vi använder våra resurser. Elavfall är det avfallsslag med allra störst klimatpåverkan per kilo avfall, enligt en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, och bland de värsta produkterna hittar vi mobiltelefoner och laptops. Tillverkningen av en enda mobiltelefon genererar utsläpp motsvarande 460 kilometers körning med en bensinbil.

Tillverkningen och förbrukningen av ny it-utrustning genererar också en stor mängd avfall. Det gäller såväl gruvavfallet som uppstår vid utvinning av metaller och mineraler som elektronikavfallet från produkterna själva. Avfallet och dess gifter riskerar att skada natur, människor och ekosystem.

Trygg och certifierad återvinning

När gamla mobiler och laptops blir liggande i byrålådan i stället för att återbrukas eller återvinnas, behöver ny utrustning tillverkas och det är i tillverkningsledet som störst miljöpåverkan uppstår. Alla verksamheter har inte samma tekniska behov och det finns gott om företag som ser rekonditionerad it-utrustning som fullt tillräcklig.

Om vi kan förlänga livslängden på utrustningen genom att rekonditionera och ge den ett andra, och ibland ett tredje liv, kan det bidra till att hjälpa andra att få tillgång till teknisk utrustning och minska klimatavtrycket samt motverka att ny utrustning behöver produceras. Via vår samarbetspartner 3stepIT hjälper vi till att etablera processer för cirkulär it-användning genom insamling av it-utrustning för återvinning och återanvändning. Rekonditioneringsprocessen är ISO-certifierad och vi tillhandahåller alltid raderingscertifikat samt en miljörapport som visar din verksamhets minskade klimatavtryck.

För oss är det viktigt att kunden ska känna sig trygg i var utrustningen hamnar och vi säkerställer därmed att försäljningen endast sker till länder med välfungerande, dokumenterade processer för hantering av begagnad it-utrustning. Återvinning sker endast när utrustningen inte kan rekonditioneras, och då alltid via en miljöcertifierade partner.

Återanvändning skapar fler livscykler

Det finns få sätt att garantera sig om en heltäckande avfallshantering som inte lämnar något avtryck, men givet att användningen av it-utrustning inte kommer att minska är det mest effektiva sättet att reducera klimat- och miljöpåverkan att öka återanvändningen och ge utrustningen fler livscykler – det vill säga att arbeta med cirkulär it.

För många företag och organisationer ligger majoriteten av klimatpåverkan i värdekedjan, utanför den egna verksamheten, exempelvis i tillverkning av utrustning som används inom verksamheten. Det betyder även att det är i värdekedjan störst skillnad kan göras.

I redovisningsstandarden Greenhouse Gas Protocol kategoriseras denna typ av klimatpåverkan som "scope 3" och är något som får allt större fokus framöver, med ökade ansvarskrav från kunder, ägare och samhälle.

Men klimatpåverkan inom scope 3 är av förklarliga skäl även svårare att mäta och kräver därför strukturerade processer. Cirkulär it kan därför utgöra en bärande del i verksamheters hållbarhetsstrategier.

Eftersom vårt samhälle skulle ha svårt att klara sig utan mobiler, datorer, surfplattor och annan it-utrustning måste vi i stället se hur vi kan använda den smartare. Vi tror att det smartaste sättet är att optimera livslängden och sedan rekonditionera utrustningen så att den får ett andra liv.

Vi kallar det kort och gott för cirkulär it. Utförd på rätt sätt ger detta förutom ökad hållbarhet, både ekonomiska och säkerhetsmässiga fördelar.

Artikel i samarbete med Tele2 Företags samarbetspartner 3stepIT.

Tele2 värnar om en cirkulär affärsmodell och har valt 3Step IT som expertpartner när det gäller livscykelhantering av telefoner och annan it-utrustning.

Vår återvinning av mobiltelefoner i siffror

Att producera en mobiltelefon ger ett avfallsfotavtryck på 86 kilo – till exempel gruvavfall och slaggprodukter. Det motsvarar 110 kg i koldioxidavtryck. Kostnaden för klimatutsläppen beräknas till 140 kronor.

Under 2022 samlade Tele2 in 46 138 mobiltelefoner i samarbete med 3stepIT.

Genom rekonditionering och återanvändning av reservdelar genererade de ett förlängt liv för 34 870 enheter.

Det motsvarar 3 835 700 kg koldioxidutsläpp jämfört med om lika många nya enheter hade behövt tillverkas.

Vår återvinning av mobiltelefoner i siffror

Att producera en mobiltelefon ger ett avfallsfotavtryck på 86 kilo – till exempel gruvavfall och slaggprodukter. Det motsvarar 110 kg i koldioxidavtryck. Kostnaden för klimatutsläppen beräknas till 140 kronor.

Under 2022 samlade Tele2 in 46 138 mobiltelefoner i samarbete med 3stepIT.

Genom rekonditionering och återanvändning av reservdelar genererade de ett förlängt liv för 34 870 enheter.

Det motsvarar 3 835 700 kg koldioxidutsläpp jämfört med om lika många nya enheter hade behövt tillverkas.