FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

CCTV - smart kameraövervakning med 5G och IoT

Övervakning för trygghet, säkerhet och effektivitet

Smart övervakning i 5G-nätet för med sig allt från ökad säkerhet till effektivare flöden inom handel och industri. Möjligheterna är stora, men väcker också nya frågor om integritet.

Smart kameraövervakning (CCTV) förutspås bli en av de verkligt stora tillämpningarna i 5G-nätet. Antalet 5G-drivna säkerhetskameror som kopplar upp sig via IoT förväntades uppgå till mer än 11 miljoner 2022 och nu under 2023 landa på 50 miljoner enheter. Med tanke på att det totala antalet övervakningskameror globalt räknas till cirka 770 miljoner kan vi konstatera att marknadspotentialen är gigantisk.

Kombinationen av snabbare hastighet (10 gånger snabbare än 4G) och låg latens (mindre än en halv sekunds fördröjning mellan överföring och mottagning) gör smarta övervakningskameror till en perfekt tillämpning för 5G.

Även om smart kameraövervakning via 4G redan är verklighet, kommer 5G ta saker till en helt ny nivå. En 5G-aktiverad kamera klarar allt en 4G-aktiverad kamera gör, samtidigt som den har många nya fördelar. Den snabbare hastigheten och ultralåga latensen gör att bättre och skarpare bilder kan överföras näst intill i realtid. Med hjälp av data och algoritmer kommer förmågan att förstå och tolka dessa bilder dessutom förbättras avsevärt. Information matas snabbt in i ett system som nästan omedelbart kan svara, varna eller fatta beslut. Systemet inte bara upptäcker ett visst beteende, utan kan också spåra och utvärdera det.

Affärsmässiga fördelar

Smart kameraövervakning erbjuder tydliga fördelar när det gäller säkerhet, men det finns också flera exempel på mer affärsnära tillämpningar, exempelvis affärsanalys (business intelligence) och informationshantering, i skilda branscher som logistik, tillverkningsindustri, fastighet och handel.

Låt oss titta på ett lager - varor lastas på, lastas av, lagras och levereras. Smart övervakning gör att du kan hålla koll på flödet, notera avvikelser och vidta förebyggande åtgärder för att undvika brister i kedjan.

Inom tillverkningsindustrin finns ett stort antal möjliga tillämpningar. Allt från lastkajer och in- och utgångar till kontorsytor och självklart ytor för tillverkning och montering kan dra nytta av smart övervakning.

Genom att kameraövervaka hanteringen av maskiner ökar säkerheten och tryggheten för medarbetarna. Vid en eventuell incident kan videomaterial spela en avgörande roll i utredningen och även användas för att justera säkerhetsrutiner i efterhand. Kameror kan också övervaka produktionsprocessen i stort. Med hjälp av värmeavläsning kan de hålla koll på maskinernas temperatur och vidta åtgärder om de riskerar att bli överhettade.

När det gäller samlingsplatser som flygplatser, tågstationer och shoppinggallerior är smart övervakning ännu mer utbrett. Uppkopplade kameror används dels i trygghetssyfte, men i allt högre grad används de också för att hålla koll på mänskliga flöden, köpbeteenden, parkering, betalningar, lagerhållning, marknadsföring och mycket, mycket mer.

Inom detaljhandeln kan smart övervakning erbjuda realtidsanalys av trafikmönster och kundrörelser i lokalen. Det möjliggör bättre hantering av kundflöden och ger ökad förståelse för kundernas beteende. Data som genereras på plats kan analyseras och användas kommersiellt, exempelvis för att undvika köbildning vid kritiska tider, ge handlare möjlighet att sätta högre priser på varor i välbesökta områden eller ge fastighetsägare möjlighet att ta mer betalt för yta. Dessutom kan en kamera som hanterar högupplösta bilder utföra lageranalys och skicka ut varningar automatiskt när hyllorna börjar tömmas.

Etiska utmaningar

Så långt om möjligheterna med smart övervakning för samhällen, företag och individer. Men det finns också ett stort antal utmaningar, där den personliga integriteten är den största. Med ökad förmåga att spåra och övervaka befolkningen ställs frågor om etik, ansvar och hur data får användas på sin spets.

Att hantera de enorma datamängder som genereras blir ytterligare en utmaning, både ur kostnads- och lagringsperspektiv. IoT-applikationer kräver system som är anslutna till en lagringsplats, företrädesvis i molnet. Och även detta lager behöver hanteras.