FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebcasts och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

Experterna om de hetaste 5G-innovationerna

Läs artikeln här

5G skapar möjlighet till innovation

Den pågående utbyggnaden av 5G sätter högsta fart på Internet of Things, enligt experterna.

- De korta svarstiderna öppnar för gränslös innovation på så många plan, säger Ulf Seijmer som är innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo. Innovation och uppkoppling hör ihop, och 5G-nätet innebär nya möjligheter. Det är framför allt tre delar av transformationen till 5G som kommer att släppa loss en våg av innovationer enligt två experter som Tele2 Företag har talat med: den extremt låga fördröjningen, en massiv utrullning av Internet of Things samt privata 5G-nätverk. Den låga fördröjningen hos 5G möjliggör självkörande fordon och robotassisterade operationer på distans. Möjligheten att koppla upp miljarder små energisnåla enheter och sensorer gör att IoT slår igenom på allvar. I privata 5G-nät kan till exempel en flygplats, sjukhus eller fabrik få en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät. – Nu kopplas den fysiska världen ihop med internet. Ingen vet i dag exakt vad det kommer att innebära, men solklart kommer det leda till stora effekter och innovationer. Finessen är möjligheten att koppla på AI, artificiell intelligens, maskininlärning och andra former av deep tech, alltså ny, avancerad och potentiellt omvälvande teknik. Det kommer att öka farten rejält på den digitala transformationen. Det säger Magnus Melander, medgrundare av THINGS Stockholm och en av landets ledande experter på 5G och IoT. THINGS är en innovationshubb som kopplar ihop mogna teknikbolag med stora företag och internationellt riskkapital. Elk Live, den svenskbaserade ljudplattformen för musiker, körer och musikskolor, är enligt Magnus Melander ett bra exempel på vilka innovationer vi kommer att få se de närmaste åren. Med Elk Live kan ett band via 5G-uppkoppling repetera som om alla satt i samma rum, fast basisten sitter i Kristianstad, trummisen i Barcelona och keyboardspelaren i Oslo. – Jag tycker att tjänsten är ett häftigt exempel på vad vi kan få komma att se tack vare 5G:s extremt låga fördröjning. Det visar verkligen skillnaden jämfört med tidigare nät och teknik.

Både Magnus Melander och Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo, trycker på möjligheterna för företag, industrier och samhällstjänster när miljontals maskiner och enheter världen över kopplas ihop för att skapa digitaliserade, effektiva och resurssnåla flöden. – Jag tror att vi kommer att få se många förbättringar inom till exempel lantbruket, säger Ulf Seijmer. Där kommer vi att kunna optimera gödsling och bevattning för bättre resursutnyttjande och högre avkastning. Fastighetsförvaltning och byggindustrins logistikflöden är andra områden där 5G-uppkoppling kommer att leda för förbättringar. Den uppkopplade människan är ett område vi bara har sett början på, tillägger han. – Här finns ett spännande skarpt projekt i Sverige där vården kommer hem virtuellt till ett antal hjärtsjuka patienter, och genom uppkopplade sensorer kan vårdcentralen hålla koll på deras värden. Sedan har de videokonferenser med sin sköterska och läkare vid behov. Vad händer om fem år och tio år på det här området? – Om fem år har vi en 5G infrastruktur som möjliggör självkörande bilar och möjligheten för läkare att operera på distans med hjälp av robotar. Om tio år har vi gått ännu djupare med att koppla upp våra sinnen. Uppkopplingen blir en förlängning av individen, säger Ulf Seijmer. – Det är svårt att vara specifik eftersom ingen egentligen vet. Men helt klart är att 5G och IoT på allvar kommer att kicka igång deep tech som AI och maskininlärning. Det öppnar för innovationer som kommer att kunna lösa klimathotet och andra stora samhällsproblem, säger Magnus Melander.