FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorVarför Tele2 FöretagVåra samarbetspartnersHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeArtiklar och kundcase om hållbarhetKunskap och insikterKundcaseRapporterGuiderHandböckerWebcastsWhitepapers och tillämpningarKundpaneler och eventSäkerhetsbloggenOmställningsbloggenObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

Tekniken bakom 5G

Tele2s expert Björn Lindberg reder ut begreppen

5G - så här fungerar det

Högre hastigheter, snabbare svarstider och betydligt fler samtidiga användare. Här är tekniken bakom 5G i korthet. Den 24 maj 2020 var en stor dag för svensk telekommunikation. Då lanserade Tele2 Sveriges första publika 5G-nät. Nu är det full fart med att bygga ut nät och basstationer. Redan i dag finns Tele2s 5G-nät i över 30 svenska städer med uppkoppling på upp till 1 Gbit per sekund. Men vad innebär 5G rent tekniskt? Det korta svaret lyder: tack vare 5G:s högre frekvensband på mellan 3,5 och 100 GHz ger det nya mobilnätet supersnabba hastigheter, ökad bandbredd, ökad tillförlitlighet och minimal fördröjning. – Det blir som fiber i mobilen, säger Björn Lindberg, Manager Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Björn Lindberg, Tele2

Tack vare 5G:s högre bandbredd blir det möjligt att skicka mycket större datamängder, i högre hastigheter, med snabbare svarstider och till fler samtidiga användare och uppkopplade Internet of Things-enheter – samtidigt som kvaliteten bibehålls. En radiocell kunde tidigare klara av att ansluta 300 mobiltelefoner samtidigt medan 5G-tekniken klarar minst 30 000 uppkopplade enheter utan att slå i taket. Det betyder att 5G kan hantera de höga belastningarna i städer, på idrottsarenor, i gallerior eller i fabriksanläggningar. Den nya utrustningen drar dessutom bara hälften så mycket energi, vilket ger stora fördelar för klimatet. 5G-utbyggnaden utgår från den befintliga grundplattformen för dagens 4G-nät men är samtidigt en stor modernisering. Alla basstationer byts ut, och dessutom byggs det många nya, små och kompakta basstationer som ska se till att det finns 5G-täckning överallt där behoven finns: i gallerior, i gruvmiljöer, fabriker och i hemmen. I slutet av 2023 är första steget klart i Tele2s 5G-utrullning. Då täcker nätet 90 procent av Sveriges yta, och 99 procent av landets invånare. Björn Lindberg upplever ett stort sug från företag efter de obegränsade möjligheter som 5G innebär. – Jämfört med de tidigare generationerna mobilnät är detta första gången som företagsmarknaden är så på hugget. Nu är det extremt många som vill driva projekt tillsammans med oss och få 5G-täckning för att de vill effektivisera sina processer eller sin produktion, säger han.