FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiOnePlusKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysAllt inom TelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniAllt inom BredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberAllt inom VäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterAllt inom Digitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsAllt inom MolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterAllt inom NätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GAllt inom IT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherMindre företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

Premiär för 5G-uppkopplad passagerarfärja

Pressmeddelande, 8 juni 2023

M/F Estelle, en världsunik självkörande passagerarfärja i Stockholm, styrs med 5G-uppkoppling och IoT från Tele2.

Via 5G-uppkoppling från Tele2 kommer stockholmare och besökare från och med idag att kunna färdas med världens första självkörande passagerarfärja. Färjan, som fått namnet M/F Estelle, har både lägre miljöpåverkan och är mer kostnadseffektiv än konventionella färjor.

Tele2 levererarar 5G-baserad IoT-uppkoppling med extremt hög hastighet och tillgänglighet samt minimal fördröjning som möjliggör att färjan kan drivas autonomt.

– M/F Estelle är ett bra exempel på hur vi med hjälp av 5G kan skapa nya värden och bidra till samhällsutvecklingen. Med hjälp av 5G går det att använda nya tjänster och lösningar som tidigare inte varit möjliga, som i detta fall med nya former av transporter. Det är fantastiskt att kunna vara del av en innovativ hållbar transportlösning och spännande att se hur 5G och IoT kombinerat kan revolutionera sättet vi reser i framtiden, säger Linda Ekener Mägi, affärsutvecklare på Tele2 Företag.

Färjan har en stor mängd sensorer och styrsystem lokalt och data skickas kontinuerligt till molnet, vilket kräver pålitlig uppkoppling med hög kapacitet. Vid premiären kommer det finnas besättning på färjan, men ambitionen är att köra helt autonomt och att styra på distans.

– För att kunna köra helt autonomt så behöver vi använda en teknik som är säker och snabbt kan reagera på ändrade förutsättningar och hinder på sjön. Vi valde därför en IoT-lösning uppkopplad mot 5G. Nästa steg är att lansera färjor i fler städer globalt och där hoppas vi kunna fortsätta att samarbeta med Tele2, på samma sätt som vi gör här i Stockholm, säger Carl Petersson, autonomiutvecklare på Zeabuz.

M/F Estelle kommer att trafikera kajområdet nedanför Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand och över till Kungsholmstorg i centrala Stockholm. Färjan är helt elektrisk och har en kapacitet på 200 kWh som nästan räcker till hel dags drift. Dessutom är färjan utrustad med solpaneler på taket som fungerar som effektiva räckviddsförlängare och levererar upp till hälften av den totala energiförbrukningen.

Fördelar med 5G vid autonom körning

  • 5G bidrar med hög hastighet, låg fördröjning, tillförlitlighet, positionering och framförallt säkerhet. Detta med trådlös teknologi, allt i samma system.

  • Tele2 täcker stora delar av Stockholms län med 5G. Under 2023 har utrullningen av 5G intensifierats.

5G möjliggör innovationer och nya digitala lösningar som kan användas för att bidra i samhället. Utvecklingen av självkörande fordon går framåt och kräver säker och tillförlitlig teknik.