eSIM
Allt om eSIM till mobiler och smartwatches
Vad är ett eSIM-kort?
eSIM-kort är ett digitalt SIM-kort som aktiveras direkt i din mobil och ersätter det fysiska SIM-kortet som skickas med posten. Stöd för eSIM finns i de flesta mobiltelefoner samt smartwatches från Apple och Samsung.
Mobiler som kan ha eSIM
iPhone 15-serien
iPhone 14-serien
iPhone 13-serien
iPhone 12-serien
iPhone SE (2022 och 2020)
iPhone 11-serien
Listan visar iPhone-modeller som säljs eller har sålts av Tele2
Galaxy S24-serien
Galaxy S23-serien
Galaxy S22-serien
Galazy Z Fold6/Flip6
Galaxy Z Fold5/Flip5
Galaxy Z Fold4/Flip4
Galaxy Z Flip3
Galaxy A54 5G
Listan visar Samsung Galaxy-modeller som säljs eller har sålts av Tele2
Pixel 9-serien
Pixel 8-serien
Pixel 7-serien
Pixel 6a
Listan visar Google Pixel-modeller som säljs eller har sålts av Tele2
Xperia 5 V
Xperia 1 V
Xperia 10 V
Xperia 1 IV
Xperia 5 IV
Xperia 10 IV
Listan visar Sony Xperia-modeller som säljs eller har sålts av Tele2
Xiaomi 13 Pro
Xiaomi 13
Listan visar Xiaomi-modeller som säljs eller har sålts av Tele2
edge 50 ultra
edge 50 fusion
razr 40 ultra
Edge 40
Edge 40 Pro
razr 2022
Listan visar Motorola-modeller som säljs eller har sålts av Tele2
OnePlus 12
Listan visar OnePlus-modeller som säljs eller har sålts av Tele2
Kom igång med eSIM
Behöver du hjälp att aktivera eSIM till din mobil? Här har vi samlat instruktioner för hur du aktiverar eSIM i Mitt Tele2-appen eller med QR-kod.
eSIM till Apple iPhone och Apple Watch
eSIM till Apple iPhone
När du köper ny iPhone från Tele2 kan du välja om du vill ha ett fysiskt SIM-kort eller eSIM.
Har du redan en iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR eller senare kan du ersätta ditt SIM-kort med ett eSIM. Besök en Tele2-butik eller kontakta kundservice om du vill byta till eSIM i din nuvarande mobil.
eSIM till Apple Watch
När du ska köpa ny Apple Watch-modell kan du välja mellan två olika anslutningar:
Apple Watch med anslutningen GPS har inte eSIM och du behöver ha mobilen i närheten för att smartklockan ska få uppkoppling
Apple Watch med anslutningen GPS + Cellular har stöd för eSIM
Hos Tele2 säljer vi endast Apple Watch med anslutningen GPS + Cellular, vilket innebär att du kan koppla på ett tilläggsabonnemang för att ringa och ta emot samtal direkt från din Apple Watch.
eSIM till Samsung Galaxy och Samsung Galaxy Watch
eSIM till Samsung Galaxy
När du köper ny Samsung Galaxy-mobil från Tele2 kan du till vissa modeller välja om du vill ha ett fysiskt SIM-kort eller eSIM. Vilka modeller som har eSIM och inte framgår i samband med köpet av mobilen.
Har du redan en Samsung Galaxy-mobil som har stöd för eSIM kan du ersätta ditt SIM-kort med ett eSIM. Besök en Tele2-butik eller kontakta kundservice om du vill byta till eSIM i din nuvarande mobil.
eSIM till Samsung Galaxy Watch
När du ska köpa ny Galaxy Watch-modell kan du välja mellan två olika anslutningar:
Galaxy Watch med anslutningen Bluetooth har inte eSIM och du behöver ha mobilen i närheten för att smartklockan ska få uppkoppling
Galaxy Watch med anslutningen Bluetooth + 4G har stöd för eSIM
Frågor och svar om eSIM till smartwatch
Har du en smartwatch med eSIM och ett mobilabonnemang från Tele2 kan du välja till tjänsten Tilläggsabonnemang för klocka. Med tilläggsabonnemanget kan du använda klockan för samtal och sms utan mobilen i närheten, med ditt vanliga mobilnummer som avsändare.
Tilläggsabonnemanget kostar 49 kr/mån och beställs via en app till din mobil.
Här finns guider på hur du beställer tilläggsabonnemang till Apple Watch och Samsung Galaxy Watch.
Du kan ha två tilläggsabonnemang till varje mobilabonnemang du har.
Om du har ett tilläggsabonnemang från oss kopplat till din smartklocka kan du surfa obegränsat med din klocka när du inte är i närheten av din mobil eller uppkopplad mot WiFi.
När du ringer och sms:ar från din klocka kommer mottagaren att se ditt vanliga telefonnummer som din mobiltelefon har.
Nej, tilläggsabonnemanget inklusive surf (mobildata) gäller bara i Sverige.
Du behöver vara privatkund och ha ett mobilabonnemang med fast månadskostnad för att kunna skaffa tilläggsabonnemanget.
Fördelar med eSIM
Företagskunder – Ha samma mobil till både ditt privat- och företagsabonnemang och gör alla inställningar från den mobilen.
När du åker utanför EU/EES – Med eSIM i mobilen kan du enkelt köpa ett lokalt kontantkort som är laddat med pengar för att sedan användas i din vanliga mobil.
Var aktiv utomhus – Använd din smartwatch på jogging- eller fjällturen utan att ha med mobilen.
Vattentät mobil – Med färre portar, t.ex. den för SIM-kortet, som kan orsaka vattenskador kan mobilerna på sikt bli ännu mer vattentäta.
Hur fungerar eSIM?
eSIM är en ny teknologi som fungerar på samma sätt som ett fysiskt SIM-kort, men är inbyggt i enheten – på en betydligt mindre yta.
Den nya standarden eSIM (embedded SIM) betyder att SIM-kortets funktionalitet byggs in i mobiler, surfplattor och andra uppkopplade enheter. En viktig fördel är att det också blir enklare att koppla upp mindre enheter som inte har plats för vanliga SIM-kort, till exempel smartklockor, termostater, larmkomponenter och mycket annat som tillhör Internet of Things.
eSIM – ny standard
eSIM är en teknologi som fungerar på samma sätt som ett fysiskt SIM-kort, men är inbyggt i enheten – på en betydligt mindre yta.
Den nya standarden eSIM (embedded SIM) betyder att SIM-kortets funktionalitet byggs in i mobiler, surfplattor och andra uppkopplade enheter. En viktig fördel är att det också blir enklare att koppla upp mindre enheter som inte har plats för vanliga SIM-kort, till exempel smartklockor, termostater, larmkomponenter och mycket annat som tillhör Internet of Things.
Bakgrund till SIM-kort
Ett SIM-kort (förkortningen står för Subscriber Identity Module) är i princip ett ID-kort för mobilnätet som innehåller ett unikt nummer. Numret används först och främst för att välja operatör, men också av operatören för att ta reda på vilken användare du är och vilka tjänster som ska ingå i ditt abonnemang.
SIM-kort kan även lagra kontakter och sms, men det är funktioner som sällan används i moderna mobiler eftersom de tagits över av mjukvaran. Tidiga mobiler hade plats för SIM-kort i kreditkortsstorlek, medan nyare mobiler använder de mindre formaten micro- och nano-SIM.