NEDSLÄCKNING AV 2G/3G

Vi gör plats för 5G och ännu bättre 4G

Det pågår just nu ett teknikskifte där Tele2 och alla andra teleoperatörer moderniserar mobilnäten för att göra plats för 5G och ännu bättre 4G.

Med 5G får du bland annat:

  • Snabbare och stabilare surf

  • Streaming med högre videoupplösning

  • Mindre buffrande

  • Bättre spelupplevelser online

  • Ett mer pålitligt nät vid högre belastning

För att göra plats för 4G/5G och förbättra kapaciteten i vårt nät pågår just nu nedsläckning av 2G och 3G. Nedsläckningen av 3G-näten beräknas vara helt avslutat i slutet av 2025. 2G-nätet kommer finnas kvar oförändrat fram tills att nedsläckningen av 3G-nätet är helt klar.

Dubbelkolla din utrustning

De flesta som har redan moderna mobiltelefoner och annan modern uppkopplad utrustning kommer inte påverkas av detta eftersom de redan använder 4G- eller 5G-nätet.

Men för att vara helt säker är viktigt att du redan nu ser över din utrustning. Du kanske har någon elektronik hemma som du kanske inte tänker på använder mobilnätet på något sätt?

Exempel på utrustning och tjänster:

  • Äldre mobiler

  • Datorer och surfplattor med plats för SIM-kort

  • Routrar och USB-donglar

  • Olika typer av larm

  • Värmepanna

  • Trygghetstelefoner

  • Nödsamtal från bilar

Frågor och svar om nedsläckningen

Varför släcks 2G- och 3G-näten ner?

All teknik blir förr eller senare gammal och behöver uppgraderas eller bytas ut. Genom att stänga ner de allt mindre använda 2G- och 3G-näten frigörs kapacitet så att vi kan bygga ut 5G-nätet samt erbjuda snabbare, stabilare och säkrare tjänster i vårt befintliga 4G-nät.

Hur påverkas jag av stängningen av 2G och 3G?

Det beror på vilken utrustning du har hemma idag. Alla med en utrustning som är beroende av de gamla näten och inte fungerar med 4G och 5G kommer behöva agera.

Vad är det som påverkas?

Enheter och utrustning som berörs är äldre mobiler och utrustning för mobilt bredband, men även en stor mängd uppkopplade saker. Det kan handla om larmanläggningar, elmätare, värmepumpar, fjärrstyrningsutrustning, spårningsutrustning, videoövervakning, trygghetslarm och trygghetstelefoner. Alla behöver därför se över sin uppkopplade elektronik och vid behov byta ut den mot ett framtidssäkert alternativ.

Varför stängs 3G-nätet ner före 2G?

Det är vanligare att uppkopplade prylar använder 2G i stället för 3G så därför har samtliga operatörer valt att stänga 3G-nätet först, och sedan 2G.

Hur påverkas täckningen av nedsläckningen?

Nedsläckningen av 2G och 3G kommer inte innebära någon försämrad mobiltäckning. I takt med att alla mobiloperatörer stänger 2G och 3G bygger de ut och ökar kapaciteten i både 4G och 5G, vilket på sikt betyder att mobiltäckningen blir bättre än tidigare.

När släcker Tele2 sina 2G- och 3G-nät?

Vi kommer släcka 2G- och 3G-näten i slutet av 2025. Fram till dess pågår en förflyttning av 3G-nätet, som inte påverkar 3G-täckningen i stort. I undantagsfall kan dock täckningen lokalt bli försämrat på vissa platser. Det är bra att se över din utrustning och påbörja eventuellt ett byte redan nu.

Får jag någon ersättning om jag skulle få sämre täckning?

Våra 4G- och 5G-nät täcker 99,9% av befolkningen och ska finnas överallt där 2G och 3G finns. Om du upplever försämrad täckning är du välkommen att ringa vår kundservice på 90 222.

Hur vet jag om min mobil fungerar med 4G eller 5G?

De allra flesta har en mobil som stöder 4G och allt fler även 5G. Du kan kontrollera om din mobil har stöd för de nya teknikerna genom att gå in i mobilens inställningar och kontrollera alternativen under "Mobilnät" eller "Datakommunikation". Om du hittar alternativ för tal och datatrafik i 4G/5G så ska du välja den. Saknas ett 4G-alternativ så är din mobil för gammal och du borde byta ut den i god tid innan näten släcks.

Är du osäker så kan du kontakta mobilens tillverkare, vår kundservice eller besök en Tele2-butik.

Hur vet jag om min mobil kan hantera röstsamtal via 4G (VoLTE)?

De allra flesta 4G-mobiler har stöd för mobila röstsamtal via 4G, även känt som VoLTE (Voice over LTE). Men om du vet att din mobil är av äldre modell så bör du kontrollera detta oavsett om du kan surfa via 4G.

Gå in i mobilens inställningar och kontrollera alternativen under “Anslutningar” och/eller Mobilnätverk. Om du hittar alternativ för VoLTE eller LTE-samtal så har din mobil stöd för detta. Saknas dessa möjliga inställningar är din mobil antagligen för gammal och du bör byta ut den i god tid innan 2G- och 3G-näten har avvecklats.

Är du osäker så kan du kontakta mobilens tillverkare, vår kundservice eller besök en Tele2-butik.

Hur vet jag om annan uppkopplad utrustning har stöd för 4G/5G?

Om du har kvar instruktionsboken kan du börja med att titta i den eller söka på nätet efter din modell. Leta efter 4G, LTE eller motsvarande i beskrivningen. Hittar du inte information, kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.

Kommer min äldre utrustning att fungera utomlands?

Nedsläckning av 2G och 3G pågår även utomlands och det kan betyda att du inte kan ringa eller använda datatjänster i andra länder. När du reser utomlands behöver du därför ha en mobil med abonnemang som klarar VoLTE-roaming (Voice over LTE) vilket behövs för att kunna ringa röstsamtal i 4G-nätet utomlands.

Kontakta vår kundservice på 90 222 om du är osäker.

Jag har trygghetstelefon eller trygghetslarm – hur påverkas jag?

Trygghetstelefoner och trygghetslarm hanteras i allmänhet via kommunerna. Kontakta din kommun angående deras planer på att modernisera trygghetstelefoner och larm.

Vill du veta mer?

Mer information finns hos PTS (Post- och Telestyrelsen), Konsumentverket och på bytnät.nu

TechSverige driver bytnät.nu

TechSverige driver tillsammans med fyra mobiloperatörerna Tele2, Telia, Telenor och Tre sajten bytnät.nu för att öka medvetenheten och kunskapen om den pågående övergången från de gamla 2G- och 3G-näten till de moderna näten 4G, 5G och fiber.

Genom att se över och eventuellt byta din utrustning så tidigt möjligt samt sprida ordet bland familj, vänner och kollegor ser du till att undvika situationer där viktiga uppkopplade funktioner i samhället inte fungerar eller att det inte går att ringa längre.

TechSverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla företag inom techsektorn.