Surfa säkert på internet

För att skydda dig och din personliga information på internet har vi tagit fram några allmänna och konkreta tips.

Idag tillbringar vi mer tid än någonsin på nätet och det totala internetanvändandet når varje år nya rekordnivåer. Det innebär också att vi blir alltmer exponerade för hot, framför allt från skadeprogram som försöker komma åt din personliga information. Samtidigt som vi behöver skydda oss mot hoten, kan det vara lämpligt att skydda barnen från tveksamt material på vissa webbplatser.

Här följer några tips på hur du enkelt förbättrar din säkerhet på nätet. Dels är det allmänna tips om vad du bör tänka på, dels är det konkreta tips om vad du kan göra för att förbättra säkerheten i din dator eller mobila enhet. Tipsen har tagits fram i samarbete med vår säkerhetspartner F-Secure, som också levererar Trygg surf.

Allmänna tips

Skicka aldrig kontouppgifter, användarnamn eller lösenord via mejl

Det är inte helt ovanligt att det dimper ner mejl i inkorgen som ser ut att komma från banker, teleoperatörer och myndigheter där mottagaren uppmanas att skicka in sina kontouppgifter. Viktigt att veta är att banker och andra kreditinstitut aldrig begär in sådana uppgifter via mejl. Om du är osäker på om mejlet verkligen kommer ifrån den avsändare som anges – ring och fråga!

Har du fått ett erbjudande som är för bra för att vara sant?

Då är det troligen det. De flesta internetanvändare har förmodligen varit med om att man via sociala medier, mejl eller pop up-fönster fått ett erbjudande om en kostnadsfri produkt eller en ovanligt generös rabatt. Alltför ofta är tyvärr den typen av erbjudanden bluffar där man luras in i dyra prenumerationer och snåriga avtal. Läs alltid avtalsvillkoren innan du godkänner något, och gör alltid en sökning på företaget om du är misstänksam. Är det ett oseriöst företag finns det oftast varningar och information.

Var försiktig när du handlar på nätet

Det är smidigt och enkelt att beställa varor och betala på internet, men det medför också vissa risker. Att inte betala i förskott om du handlar av privatpersoner och aldrig lämna ut kontonummer är sätt att minska risken för att bli lurad på pengar och varor. Du kan också skaffa ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt lönekonto, dit du varje gång en transaktion ska genomföras för över samma summa som du ska handla för.

Klicka inte på tveksamma länkar

För de flesta är det självklart att inte klicka på konstiga länkar och bifogade filer i mejl som kommer ifrån okända adresser. Men även reklam i sociala medier och pop up-fönster kan leda till webbsidor som innehåller skadliga koder. Se till att alltid ha uppdaterade versioner av din webbläsare och andra program så minskas risken att drabbas, eftersom skadeprogram ofta använder gamla och oskyddade program för att ta sig in i datorn.

Konkreta tips på vad du kan göra

Nedan följer fem konkreta råd på vad du kan göra med din dator eller mobila enhet för att öka säkerheten.

1. Skaffa ett säkerhetspaket

Ett första steg är att installera ett säkerhetspaket på alla dina enheter. Säkerhetspaketet skyddar inte bara mot virus utan säkerställer också att ingen kommer åt dina personliga uppgifter som lösenord till sociala medier eller bankkonton eller att dina bilder skickas till någon utomstående.

Det kan vara värt att betala för ett säkerhetspaket som i förebyggande syfte söker och motverkar skadeprogram på alla dina enheter. Gratisprogram kan vara bra, men har ofta ett enklare skydd som inte skyddar alla enheter och saknar viktiga funktioner som exempelvis föräldrakontroll.

Har du bredband från Tele2 kan du skaffa säkerhetspaketet Trygg Surf.

2. Logga ut

Se till att alltid logga ut när du använt sociala medier, e-posttjänster eller forum där lösenord krävs. Om du inte loggar ut, finns risken att någon obehörig kommer åt dina personliga uppgifter och kan kartlägga dig. Tänk också på att skapa säkra lösenord och använd inte samma lösenord till flera tjänster.

3. Håll dig uppdaterad

Det är viktigt att dina datorprogram, som Officepaketet och Java är uppdaterade. Äldre versioner kan ha sårbarheter och säkerhetshål som gör att trojaner och virus enklare kan komma igenom. När säkerhetshål har upptäckts och täppts till släpper leverantörerna nya versioner. Klicka därför aldrig bort uppdateringsrutorna, utan se till att du har de senaste versionerna.

4. Fixa föräldrakontroll

För barn kan information som sprids på nätet vara olämplig. Förutom att prata med barnen om farorna och varför webbplatserna är olämpliga - och för att verkligen säkerställa att barnen inte besöker opassande sidor - finns en funktion för föräldrakontroll i de flesta säkerhetspaket. Har du Trygg Surf heter funktionen Familjeregler. Med den filtreras olämpligt innehåll bort i sökresultat, samtidigt som de oönskade sidorna blockeras. Det är också möjligt att bestämma vilka tider som barnen får vara uppkopplade, ett användbart hjälpmedel vid läxläsning eller för att förhindra okontrollerat surfande efter läggdags.

5. Backa upp information

Ett sista viktigt tips är att säkerhetskopiera värdefulla filer. Att bli av med privata filer, så som familjefoton och andra personliga dokument, kan vara förödande. Se därför till att alltid kopiera dem till en extern hårddisk eller till en molnlagringstjänst.

Har du bredband från Tele2 kan du skaffa molnlagringstjänsten Tele2 Cloud.

Skapa ett säkert men enkelt lösenord

Tillhör du en av dem som använder samma lösenord till alla webbplatser? Du kanske dessutom har ett av världens vanligaste lösenord, som 123456 eller qwerty? Då är det dags att tänka om. Det finns mängder av program som knäcker den typen av lösenord på bara några sekunder. Men hur gör man då för att skapa ett lösenord som man både kommer ihåg och som är hackersäkert?

Det finns några tumregler för att skapa ett säkert lösenord. För det första ska det innehålla minst tolv tecken. För det andra ska det bestå av både bokstäver, siffror och specialtecken. Och dessutom ska det helst inte finnas med några riktiga ord, såsom Facebook, lösenord eller blomma.

Det enklaste sättet att uppfylla alla kriterier och dessutom komma ihåg lösenordet är att ta en händelse ur ditt liv och formulera den med en mening: Jag kom tvåa skolmaran i april 1995. Meningen innehåller både en versal och siffror, vilket är en bra början. Ta sedan de första bokstäverna i varje ord och sätt samman med siffrorna: Jktisia1995. För att få in specialtecken kan du byta ut vissa bokstäver, som ”i” mot ”!”: Jkt!s!a1995.

Så där, då har du skapat ett säkert lösenord som du (förhoppningsvis) kommer ihåg.


Alla bredbandstips