Barns liv på internet
Nästan alla barn och unga i Sverige använder internet. Här får du tips på hur du blir mer delaktig i barns liv på nätet.
9 av 10 barn i lågstadiet använder internet varje dag. Bland barn på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet använder i princip alla barn internet på daglig basis*.
Sociala medier är den överlägset vanligaste aktiviteten på internet bland alla svenskar idag. Youtube är det mest populära mediet (79%), med Facebook (68%) och Instagram (64%) tätt därefter*.
Vi får ofta ta del av nyheter och larmrapporter om barn och ungdomar som har råkat ut för hot, mobbning och övergrepp på nätet. Under 2023 uppgav hela 15 procent av barn mellan 12-19 år att de har utsatts för näthat eller negativa kommentarer*. Här följer några enkla råd kring hur du kan engagera dig mer i deras liv online.
1. Ta en pratstund varje dag
För många barn är det ingen större skillnad på att träffas via nätet eller på riktigt, så det är lika relevant att prata om vad de har upplevt online som i skolan eller på träningen.
2. Var nyfiken
Fråga hur saker funkar. Barnen är experterna och de vill gärna visa att de kan. Låt dem visa dig sina favoritappar, favoritklipp och vilka sidor de gillar att besöka.
3. Håll dig upplyst
Ta några minuter då och då och surfa runt på olika ungdomssidor för att se hur de ser ut. På så sätt får du en större förståelse om hur tillvaron på nätet ser ut för dina barn.
4. Sätt upp publiceringsregler
Prata med dina barn om vilken slags information om dem som är okej att publicera. Det är inte farligt att lägga upp en bild, men man måste tänka på vilka man gör bilden tillgänglig för.
5. Anmäl alltid
Om ditt barn råkar ut för något på nätet, var inte fördömande. Lyssna och låt barnet visa dig vad som hänt, så att du själv kan få en bild av händelsen. Anmäl alltid!
6. Var en bra förebild
Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om du vill att dina barn ska bete sig på ett visst sätt på nätet, kan det vara bra att även själv följa de regler som har satts upp.
Lägg till Tele2 Säker
Tele2 Säker är en heltäckande säkerhetstjänst framtagen av F-Secure, ett cybersäkerhetsföretag med över 30 års erfarenhet i branschen.
VPN-skyddet på barnens enheter gör Tele2 Säker till en av de mest omfattande lösningarna som finns tillgängligt på marknaden, både sett till familjeregler och innehållsblockering. Detta tack vare att VPN-tekniken utökar skyddet till att kontrollera all nätverkstrafik.
Barnens enheter är alltså skyddade oavsett nätverk så länge VPN-skyddet är på, vilket till exempel är extra viktigt när barnet befinner sig på öppna nätverk/WiFi som ofta är helt oskyddade. I våra guider visar vi hur du installerar en barnprofil på ditt barns mobil, läsplatta eller dator.
Källa: Internetstiftelsen i Sverige: Svenskarna och internet 2023.
Lajka – Trygg närvardag för våra barn
För att hitta sätt att stärka barns trygghet på nätet har vi tillsammans med Prinsparets Stiftelse utökat deras plattform Lajka med en ny föräldrasajt som hjälper föräldrar i deras relation till barns liv på nätet.
Exempel på aktuella ämnen:
Hur involverad i barns liv på nätet är du?
Hur ser barnens skärmtid ut?
Tips på frågor att ställa till dina barn
Mer om föräldrasajten i samarbete med plattformen Lajka