Vad vet du om dina barns liv på internet?

Bredband Barns-liv-nätet 1280x720

Nästan alla barn och unga i Sverige använder internet. Det är till och med vanligare med internetanvändning bland 6-åringar än det är bland 66-åringar, och hela 65 procent av internet­användarna som är 12 år eller äldre använder sociala medier varje dag*.

Sociala medier är den överlägset vanligaste aktiviteten på internet bland tonåringar idag. Facebook är det mest populära mediet (74%), men Instagram (61%) ligger tätt därefter och Snapchat är det tredje största sociala nätverket*.

Vi får ofta ta del av nyheter och larmrapporter om barn och ungdomar som har råkat ut för hot, mobbning och övergrepp på nätet. Här följer några enkla råd kring hur du kan engagera dig mer i deras liv online.

1. Ta en pratstund varje dag

För många barn är det ingen större skillnad på att träffas via nätet eller på riktigt, så det är lika relevant att prata om vad de har upplevt online som i skolan eller på träningen.

2. Var nyfiken

Fråga hur saker funkar. Barnen är experterna och de vill gärna visa att de kan. Låt dem visa dig sina favoritappar, favoritklipp och vilka sidor de gillar att besöka.

3. Håll dig upplyst

Ta några minuter då och då och surfa runt på olika ungdomssidor för att se hur de ser ut. På så sätt får du en större förståelse om hur tillvaron på nätet ser ut för dina barn.

4. Sätt upp publiceringsregler

Prata med dina barn om vilken slags information om dem som är okej att publicera. Det är inte farligt att lägga upp en bild, men man måste tänka på vilka man gör bilden tillgänglig för.

5. Anmäl alltid

Om ditt barn råkar ut för något på nätet, var inte fördömande. Lyssna och låt barnet visa dig vad som hänt, så att du själv kan få en bild av händelsen. Anmäl alltid!

6. Var en bra förebild

Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om du vill att dina barn ska bete sig på ett visst sätt på nätet, kan det vara bra att även själv följa de regler som har satts upp.

Lägg till Tele2 Trygg surf

Tele2 Trygg Surf är en heltäckande säkerhetstjänst framtagen av F-Secure, ett cybersäkerhetsföretag med över 30 års erfarenhet i branschen.

VPN-skyddet på barnens enheter gör Tele2 Trygg Surf till en av de mest omfattande lösningarna som finns tillgängligt på marknaden, både sett till familjeregler och innehållsblockering. Detta tack vare att VPN-tekniken utökar skyddet till att kontrollera all nätverkstrafik.

Barnens enheter är alltså skyddade oavsett nätverk så länge VPN-skyddet är på, vilket till exempel är extra viktigt när barnet befinner sig på öppna nätverk/WiFi som ofta är helt oskyddade. I våra guider visar vi hur du installerar en barnprofil på ditt barns mobil, läsplatta eller dator.

Om du har Bredband 250 eller snabbare så kan du lägg till Tele2 Trygg Surf helt utan kostnad.

Läs mer om Tele2 Trygg surf.


  • Källa: Internetstiftelsen i Sverige: Svenskarna och internet 2019.

Surfa säkert på internet

För att skydda dig och din personliga information på internet har vi tagit fram några allmänna och konkreta tips.

8 vanliga nätbedrägerier

Här förklarar vi några ord och begrepp som är kopplade till olagligt uppgiftsfiskande på nätet.

Trygg surf ger dig extra skydd

Med bredbandstillägget Trygg Surf kan du och din familj känna er trygga på nätet, exempelvis vid shopping och bankärenden.

Tjej sitter vid halvöppet fönster med laptop och en kopp kaffe

Tele2 ID-skydd

Tilläggstjänsten Tele2 ID-skydd hjälper dig att förebygga och upptäcka identitetsstölder. Dessutom kan den begränsa konsekvenserna om du blir utsatt.