5G HOS TELE2

Snabbare

Snabbare snitthastigheter, högre topphastigheter och kortare svarstider.

Mer robust

Med 5G i Sverige säkrar vi en robust och pålitlig uppkoppling

Säkrare

Ett säkrare nät skapar trygghet och möjliggör för ännu säkrare tjänster

5G ger snabbare och stabilare surf

Förutom mycket högre hastigheter gör 5G även det möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta fritidshus.

Tack vare ett säkrare mobilnät har fler dörrar nu öppnats upp för nya tekniska framsteg och digitala tjänster som förbättrar vår vardag. Exempel på det är självkörande bilar, båtar samt möjlighet till smartare shopping med VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality).

Fördelar med 5G

 • Snabbare surfande och filöverföring

 • Streaming med högre videoupplösning

 • Bättre kvalitet på videosamtal

 • Mindre buffrande

 • Bättre spelupplevelser online

 • Ett mer pålitligt nät vid hög belastning

 • Självkörande bilar, säkrare vägar och stora miljövinster 

 • Utveckling av individanpassad sjukvård, även på distans 

 • Personaliserad shopping och mer effektiv lagerhållning 

 • Uppkopplad och automatiserad logistik 

Frågor och svar om 5G

Vad är skillnaden mellan 5G och fiber?

På samma sätt som mobilnätet får ökad kapacitet med snabbare hastigheter kommer fibern, som levererar fast bredband till våra hushåll, också utvecklas och få tekniker som ger snabbare hastigheter.

Beroende på hur och var du bor kan din täckning inomhus variera. Till exempel kan 5G ha svårare att komma igenom tjockare väggar vilket gör att fiber fortfarande är att föredra som fast uppkoppling hemma. 

Så vad är bäst – fiber eller 5G? Det finns inget givet svar på det. Båda är bra för sina syften – fiber till hushållen ger möjlighet till att leverera stora mängder data via optisk fiberkabel och 5G är bäst för trådlösa uppkopplingar utanför hemmet samt för IoT-anslutningar (Internet of Things). Fiber och 5G kommer med största sannolikhet komplettera varandra i framtiden.

Hur vet jag att Tele2s 5G-nät är säkert utifrån ett integritetsperspektiv?

Vi kan garantera att Tele2 konstant jobbar med att säkerställa att vi har den högsta informations- och driftsäkerheten. Det gäller alla våra tjänster och leverantörer.

Vilka mobiler har stöd för 5G?

I stort sett alla nya mobiler som säljs har stöd för 5G, med undantag för vissa enklare modeller.

Alla mobiltelefoner

Vad är det för skillnad mellan 4G och 5G?

Den största skillnaden mellan 4G och 5G är att 5G har högre hastigheter och ger snabbare svarstider (från klick till respons) än 4G och tidigare mobilstandarder. Det innebär till exempel att när du har videosamtal upplever du att personen du pratar med hör dig direkt utan fördröjning. 5G kan ge hastigheter på upp till 1 Gbit/s tack vare större bandbredd och ett mer robust radiogränssnitt. 

Trots att 5G är på ingång under de närmaste åren kommer det inte att ersätta 4G. Men i samband med 5G kommer nuvarande 4G-nät att moderniseras vilket innebär en kapacitetsökning på mellan 50-200%. 

Med andra ord kommer det fortfarande vara möjligt att använda en mobil med enbart 4G-stöd i många år framåt, men tack vare moderniseringen kommer även de mobilerna märka av en ökad kapacitet i 4G-nätet. På sikt kommer snabbheten i kombination med större flexibilitet att möjliggöra nya tjänster, och en möjlighet för oss operatörer att sälja tjänster med extra hög säkerhet.

Här hittar du mer information om 4g vs 5g.

Hur snabbt är 5G jämfört med 4G?

För att illustrera skillnaden mellan 5G och 4G, kan vi ta bilars inbromsningssträcka som exempel. När 5G-nätet har full effekt, skulle en självkörande bil kunna få information om att stanna på 5 millisekunder. Med dagens 4G-teknik är motsvarande siffra 50 millisekunder. 

Och vad innebär det i praktiken? En bil som kör i 100 km/h hade med 4G fortsatt köra i 1,5 meter innan den börjat bromsa, medan en bil med 5G-uppkoppling hade börjat bromsat efter 1,5 decimeter. 10 gånger så snabb svarstid skulle ge 10 gånger kortare sträcka innan inbromsningen börjar. Det räddar liv, och det är genom de kortare svarstiderna som 5G möjliggör självkörande bilar och transporter. 

Är 5G säkert?

Sveriges expertmyndighet i frågan, Strålsäkerhetsmyndigheten, har bedömt att det inte finns några hälsorisker med exponering av radiovågor som kommer från mobiltelefoni och annan trådlös kommunikation.

Tele2 bygger vårt 5G-nät helt i enlighet med de säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. 

När kommer 5G till min stad?

Tele2 är i full gång med att aktivera 5G till ännu fler städer och orter i Sverige.

Under 2024 fortsätter utbygganden av 5G i rask takt. Planen är att merparten av Sveriges befolkning ska få tillgång till 5G innan 2024 är slut. Vilka orter som står på tur beror bland annat på bygglov och avtal samt tillgång till fiber och el.

Hur förbättrar jag min täckning?

Upplever du ibland att du har dålig eller ingen täckning trots att täckningskartan visar att du ska ha full täckning där du befinner dig?

Det är många faktorer som spelar in på din täckning. Det kan vara allt från vilken mobil, surfplatta eller bredbandsrouter du använder till att var i en byggnad du befinner dig i. Det kan också vara hur många personer som är uppkopplade samtidigt mot samma mast i förhållande till mastens kapacitet.

Förbättra din täckning genom att:

 • Använda handsfree

 • Låta mobilen eller miniroutern ligga fritt istället för i fickan, handen eller väskan.

 • Se till att använda mobilen utomhus – väggar, fönster och dörrar kan påverka din täckning.

Utfasning av 3G-nätet

Med start 2021 och under de kommande åren kommer vi successivt fasa ut vårt nuvarande 3G-nät. Till en början sker utfasningen långsamt och på platser med bra 2G- och 4G-täckning. Allt eftersom kommer utfasningen öka i takt. Idag använder nästan alla Tele2-kunder 4G och kommer därför inte märka av detta. För det de kunder som använder 3G aktivt idag rekommenderar vi följande:

 • Om du har mobil, router eller modem som är låst till 3G-nätet i inställningarna behöver du istället tillåta automatisk sökning efter bästa tillgängliga nät.

 • Om du har mobil, router eller modem som inte stödjer 4G är vår rekommendation att du byter till ny mobil eller ny router.

5G-artiklar

13 MAR 2024

Uppkopplade drönare levererar mat från luften

Tele2 och q-handelsplattformen foodora börjar redan i maj leverera mat med hjälp av IoT och 5G-uppkopplade drönare. Maten levereras till tomten eller trädgården och sedan hissas ner med en vajer från luften. Läs mer
AirForestrys vd Olle Gelin och Stefan Trampus, chef för företagsmarknaden på för Tele2
08 NOV 2023

Tele2 möjliggör framtidens skogsbruk med hjälp av privat 5G tillsammans med AirForestry

Tele2 levererar tillsammans med Nokia ett mobilt privat 5G nät till AirForestry för att mobilt kunna styra deras sex meter breda och eldrivna skördedrönare som gör det möjligt att skörda och gallra skog från luften. Läs mer
Den självkörande båten M/F Estelle kör i Stockholms vatten
08 JUN 2023

Premiär för världsunik självkörande passagerarfärja i Stockholm

Den 8 juni 2023 invigdes världens första kommersiella autonoma passagerarfärja i Stockholm. Den innovativa och hållbara transportlösningen är uppkopplad med 5G från Tele2. Läs mer
Tunnelbana i Stockholm
30 MAJ 2023

Över 1,2 miljoner stockholmare har nu tillgång till Tele2s 5G-nät

Tele2 täcker nu över 1,2 miljoner invånare i Stockholms län med 5G. Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility har under 2023 intensifierat utrullningen av 5G. I Stockholms län har arbetet resulterat i att över hälften av invånarna i länet nu har 5G-täckning med hastigheter upp till 1 Gigabit per sekund via 3,6 GHz-bandet.Läs mer
Solnedgång med ett antal mobilmaster i bakgrunden
17 APR 2023

AI minskar energiförbrukningen i Tele2s 5G-nät visar nytt forskningsprojekt

Tele2 har lett det europeiska forskningsprojektet AI4Green som har undersökt hur man kan använda AI för att minska energianvändningen i mobilnätet, och samtidigt optimera kapaciteten för kundernas behov. Projektet har visat att smartare mobila nätverk kan ge en minskad energiförbrukning mellan 30-40 procent. Läs mer
31 AUG 2022

Från modem till 5G – så har vårt surfande utvecklats

Att stänga av internet för att en familjemedlem skulle ringa var vardag för bara några decennier sedan. Idag låter det absurt. Våra internetvanor har förändrats mycket de senaste 30 åren och fortsätter hela tiden att utvecklas. Läs mer
31 AUG 2022

Tre situationer där 5G förenklar vår vardag

Snabbare surfhastigheter och nya uppdaterade master. Vad betyder det nya 5G-nätet för dig och hur kommer det underlätta din vardag? Här listar vi tre situationer! Läs mer

5G i Sverige

Vi svenskar ökar vår användning av mobilsurf med omkring 30 procent varje år*. Vi surfar oftare, streamar mer och använder oss av fler uppkopplade tjänster. 5G är en förutsättning och möjliggörare för det allt mer uppkopplade samhället och samtidigt den tekniskt mest effektiva lösningen för att möta framtidens behov av mobil uppkoppling.

Med mobilabonnemang från Tele2 och en 5G-mobil kan du surfa i 5G-hastigheter runt om i hela Sverige.

* Post- och Telestyrelsens rapport Svensk Telekommarknad 2022

5G-hastighet

Den maximala 5G-hastighet som du kan uppnå med ett abonnemang från Tele2 är upp till 1000 Mbit/. Den hastigheten gäller vid optimala förhållanden på orter där 5G finns. Beroende på var du befinner dig och vilken mobil du surfar med så kan hastigheten variera. Även antalet uppkopplade enheter mot en och samma mast kan också påverka hastigheten.

Bor du i ett område där 5G finns och har ingen möjlighet till fiber till hemmet? Då kan vårt vårt bredband via 5G vara något för dig. Du får en mycket kraftfull inomhusrouter som klarar riktigt snabba hastigheter där uppkoppling sker via 5G i första hand och 4G där 5G är mer begränsat.