Solnedgång

5G PÅ RIKTIGT.
BARA HOS TELE2.

Sveriges första publika 5G-nät

Tele2 var först att lansera 5G i Sverige och är fortfarande ensamma om att erbjuda 5G med maxhastigheter på över 1 Gbit/s. Nu har vi utökat 5G-täckningen till ca 30 städer i Sverige och stora delar av Stockholm. Men det är bara början.

Även om vårt mobilnät redan idag är i toppklass lovar vi att det kommer bli bättre. Mycket bättre. Allteftersom tekniken byggs ut och det finns fler 5G-mobiler på marknaden kommer fler uppleva nästa generations mobilnät och hastigheter på över 1 Gbit/s.

Platser med 5G-täckning i Tele2s nät

Med 5G blir vårt nät ännu bättre

Snabbare

Snabbare snitthastigheter, högre topphastigheter och kortare svarstider.

Mer robust

Med 5G i Sverige säkrar vi en robust och pålitlig uppkoppling, även i framtiden. 

Säkrare

Ett säkrare nät skapar trygghet och möjliggör för ännu säkrare tjänster.

Fördelar med 5G

Förutom mycket högre hastighet blir det också möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta fritidshus. Med fler uppkopplade enheter ökar kraven på snabbare svarstider, det vill säga hur snabbt olika enheter kommunicerar med varandra, vilket 5G tillgodoser på ett mycket bättre sätt.

Det möjliggör dessutom tekniker som AR (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality) på ett sätt som inte tidigare har varit möjligt.

  • Snabbare surfande och filöverföring
  • Streaming med högre videoupplösning
  • Bättre kvalitet på videosamtal
  • Mindre buffrande
  • Bättre spelupplevelser online
  • Ett mer pålitligt nät vid hög belastning
  • Självkörande bilar, säkrare vägar och stora miljövinster 
  • Utveckling av individanpassad sjukvård, även på distans 
  • Personaliserad shopping och mer effektiv lagerhållning 
  • Uppkopplad och automatiserad logistik 

Vad innebär 5G för dig?

Vad utvecklingen från 4G till 5G rent praktiskt kommer innebära för vårt samhälle ligger fortfarande i framtiden. Men framtiden är snart här. Att ett stabilare, snabbare och säkrare mobilnät kommer öppna upp för nya tekniska framsteg och fler digitala tjänster är de flesta eniga om. Läs mer om vilka fördelar 5G möjliggör för dig, både som privatperson och som företagare.

Framtidens nät

En obegränsad kommunikation är en förutsättning för framtidens samhälle. Idag är det lätt att ta uppkoppling för givet, men den är också helt avgörande för ett fungerande samarbete mellan individer, företag och samhälle.

Vi svenskar ökar vår användning av mobildata med omkring 30 % varje år*. Vi surfar oftare, streamar mer och använder oss av fler uppkopplade tjänster. 5G är en förutsättning och möjliggörare för det allt mer uppkopplade samhället och samtidigt den tekniskt mest effektiva lösningen för att möta framtidens behov av mobil uppkoppling.

Kraven på 5G-nätet är högt ställda. Den nya generationens nät erbjuder högre hastigheter och ökad kapacitet, kortare svarstid, större pålitlighet samt möjligheter att hantera fler och tätare uppkopplingar. 

När allt fler system kopplas upp och samman kan vi dessutom bli mer energieffektiva, förenkla vår vardag och vara snällare mot miljön.

Hos Tele2 har vi påbörjat vårt arbete för att säkra att du får framtidens nät så fort som möjligt. I samband med vår lansering av 5G uppmätte vi hastigheter på mer än 1,5 Gbit/s. Läs mer i det oberoende 5G-testet från tidningen Mobil.

Med mobilabonnemang från Tele2 och en 5G-mobil kan du redan idag surfa i 5G-hastighet i ca 30 städer i Sverige och stora delar av Stockholm.

* Post- och Telestyrelsens rapport Svensk Telekommarknad 2018

Våra 5G-mobiler

Med en 5G-kompatibel mobiltelefon kan du uppleva 5G-hastigheter, oavsett om du är privatkund eller företagskund.

Lär dig mer om 5G

Få reda på allt du velat veta om 5G. Tele2s nätverksexpert Björn Lindberg reder ut de vanligaste frågorna om 5G och vad skillnaden är mot 4G.

5G-expert

5G hos Tele2

Platser med 5G hos Tele2
Idag levererar vi 5G-hastigheter i ett 30-tal städer, orter och samhällen runt omkring i landet, inklusive: Boden, Borlänge, Botkyrka, Enköping, Eskilstuna, Falun, Idre, Kapellskär, Karlskoga, Kiruna, Lidingö, Linköping, Luleå, Gävle, Göteborg, Hagalund, Huddinge, Malmö, Mariefred, Motala, Norrköping, Nykvarn, Nyköping, Piteå, Rättvik, Sickla, Sigtuna, Smedjebacken, Solna, Stockholm innerstad, Strängnäs, Säfsen, Sälenfjällen, Södertälje, Täby, Uppsala, Västerås och Örebro.

Om Tele2s 5G-nät
Tele2 är, sedan den 24 maj 2020, den enda operatören i Sverige som har lanserat ett 5G-nät med 80 MHz-bandbredd på det så kallade ”C-bandet”, i enlighet med global standard. Därför kan man med Tele2 som operatör, komma upp i hastigheter över 1 Gbit (1 000 Mbit) per sekund med 5G, vilket överstiger andra operatörers möjliga hastigheter med upp till 50 %. Beräkningen är baserad på andra 5G-operatörers publika uttalanden om användande av frekvensband för 5G. 5G som levereras med mindre bandbredd i andra frekvensband än C-bandet ger lägre snitthastigheter. 5G-nät med 80 MHz-bandbredd hos Tele2 finns för närvarande aktiverat på platser i Storstockholm. Tele2 har även lanserat 5G i ca 30 andra städer i Sverige, för närvarande med 40 MHz i C-bandet. För att kunna surfa i 5G behöver du befinna dig inom 5G-masternas upptagningsområde, ha en 5G-redo mobiltelefon samt ett 5G-abonnemang hos Tele2.

Snabbast för 5G enligt Mobil.se
En av Sveriges ledande sajter inom mobil kommunikation, Mobil.se, presenterade den 2 juli 2020 ett test av hastigheten i olika operatörers 5G-nät i Stockholm. Testet utfördes i de täckningsområden i Stockholm där Tele2, Telia & Tre byggt ut 5G-kapacitet. Testet inkluderade 137 mätningar där 5G-näten testades med hjälp av appen Speedtest på flera olika modeller av mobiltelefoner. Resultatet visade att Tele2 ofta kunde uppnå över 400% snabbare nedladdningshastighet och även snabbare responstid än övriga operatörer i testet. Läs mer om testet här.

Frågor och svar om 5G

Vad menas med att Tele2 har 5G på riktigt?

Tele2 lanserade sitt 5G-nät på 80 MHz-bandbredd på det så kallade ”C-bandet”. Det är det frekvensband som alla mobiltillverkare globalt jobbar för att lansera sina kommande 5G-telefoner och produkter på, vilket betyder att kunden kommer kunna uppleva riktigt snabba 5G-hastigheter på Tele2s nät. Som enda leverantör i Sverige har vi lanserat 5G i enlighet med global standard.

Var kan jag surfa med 5G?

Redan idag är Tele2s 5G-nät öppet och sänder för allmänheten i ca 30 städer runt om i Sverige och stora delar av Stockholm. Har du abonnemanget Obegränsad och en 5G-redo mobiltelefon kan du använda Tele2s 5G-nät.

För att veta exakt var 5G finns aktiverat idag, se vår täckningskarta. Du hittar 5G om du stänger av reglagen för 2G, 3G och 4G samt zoomar in på till exempel Stockholm. 

Vilka mobiltelefoner har stöd för 5G?

Vi har ett stort antal 5G-mobiler i vårt sortiment, både för dig som privatperson och för dig som vill uppgradera för företaget, inklusive nya iPhone med 5G som är redo att användas i vårt 5G-nät.

Det finns fler 5G-redo mobiler på marknaden som kan fungera med 5G och så snart de genomgått godkända tester i vårt nät kommer de publiceras på vår webbplats. Allt för att garantera en obegränsad upplevelse för dig som kund. 

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

Den största skillnaden mellan 4G och 5G är att 5G har högre hastigheter och ger snabbare svarstider (från klick till respons) än 4G och tidigare mobilstandarder. Det innebär till exempel att när du har videosamtal upplever du att personen du pratar med hör dig direkt utan fördröjning. 5G ger hastigheter på över 1 Gbit/s tack vare större bandbredd och ett mer robust radiogränssnitt. 

Trots att 5G är på ingång under de närmaste åren kommer det inte att ersätta 4G. Men i samband med 5G kommer nuvarande 4G-nät att moderniseras vilket innebär en kapacitetsökning på mellan 50-200%. 

Med andra ord kommer det fortfarande vara möjligt att använda en mobil med enbart 4G-stöd i många år framåt, men tack vare moderniseringen kommer även de mobilerna märka av en ökad kapacitet i 4G-nätet. På sikt kommer snabbheten i kombination med större flexibilitet att möjliggöra nya tjänster, och en möjlighet för oss operatörer att sälja tjänster med extra hög säkerhet.

Här hittar du mer information om 4g vs 5g.

Vad är skillnaden mellan 5G och fiber?

På samma sätt som mobilnätet får ökad kapacitet med snabbare hastigheter kommer fibern, som levererar fast bredband till våra hushåll, också utvecklas och få tekniker som ger snabbare hastigheter.

Beroende på hur och var du bor kan din täckning inomhus variera. Till exempel kan 5G ha svårare att komma igenom tjockare väggar vilket gör att fiber fortfarande är att föredra som fast uppkoppling hemma. 

Så vad är bäst – fiber eller 5G? Det finns inget givet svar på det. Båda är bra för sina syften – fiber till hushållen ger möjlighet till att leverera stora mängder data via optisk fiberkabel och 5G är bäst för trådlösa uppkopplingar utanför hemmet samt för IoT-anslutningar (Internet of Things). Fiber och 5G kommer med största sannolikhet komplettera varandra i framtiden.

Hur snabbt är 5G jämfört med 4G?

För att illustrera skillnaden mellan 5G och 4G, kan vi ta bilars inbromsningssträcka som exempel. När 5G-nätet i framtiden får full effekt, skulle en självkörande bil kunna få information om att stanna på 5 millisekunder. Med dagens 4G-teknik är motsvarande siffra 50 millisekunder. 

Och vad innebär det i praktiken? En bil som kör i 100 km/h hade med 4G fortsatt köra i 1,5 meter innan den börjat bromsa, medan en bil med 5G-uppkoppling hade börjat bromsat efter 1,5 decimeter. 10 gånger så snabb svarstid skulle ge 10 gånger kortare sträcka innan inbromsningen börjar. Det räddar liv, och det är genom de kortare svarstiderna som 5G möjliggör självkörande bilar och transporter. 

Hur kommer Tele2s 5G-nät byggas ut?

Vår ambition är att ge så många som möjligt tillgång till ett riktigt 5G-nät inom en snar framtid. Idag levererar vi 5G-hastigheter i ett 30-tal städer och stora delar av Stockholm.

Är 5G säkert?

Sveriges expertmyndighet i frågan, Strålsäkerhetsmyndigheten, har bedömt att det inte finns några hälsorisker med exponering av radiovågor som kommer från mobiltelefoni och annan trådlös kommunikation.

Tele2 bygger vårt 5G-nät helt i enlighet med de säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. 

Hur vet jag att Tele2s 5G-nät är säkert utifrån ett integritetsperspektiv?

Vi kan garantera att Tele2 konstant jobbar med att säkerställa att vi har den högsta informations- och driftsäkerheten. Det gäller alla våra tjänster och leverantörer.