Kom igång att surfa trådlöst (wifi) med ditt mobila bredband

Med wifi blir livet enklare hemma. Du kan röra dig fritt i bostaden när du använder internet och du slipper hålla på med kablar. Ta del av våra kom-igång-tips nedan för att maximera din trådlösa uppkoppling.

Wifi innebär att du surfar trådlöst istället för att koppla in en nätverkskabel i din dator. Du kan dessutom ansluta din mobil, surfplatta eller andra enheter till samma bredbandsuppkoppling. Wifi möjliggör också för andra smarta tekniker i hemmet, där du med mobilen kan kommunicera till exempel med smarta högtalare och assistenter, kylskåp och larmsystem.

För att surfa trådlöst via wifi behövs en router. När du tecknar abonnemang hos oss kan du välja att köpa med en 4G-router(modem). Vår fullstora samt vår mini-router har båda wifi inbyggt.

Börja surfa trådlöst med wifi

Efter att du har installerat routern och den har startat upp ordentligt så kan du ansluta din enhet till ditt wifi-nätverk. Namn på nätverket och lösenord hittar du på etiketten på routerns bak- eller undersida.

Placering av routern är viktig

Fördelarna med att surfa trådlöst via wifi är många. Bland annat slipper du kablar vilket gör att du kan röra dig fritt hemma när du använder internet.

Nackdelen med trådlös uppkoppling är dock att den kan störas av tjocka väggar, andra typer av elektronisk uppkoppling eller andra trådlösa nätverk i byggnaden. Det gör att du inte kan förvänta dig att få lika snabb och stabil hastighet som med en trådbunden uppkoppling. För att få snabbt internet hemma är placeringen av routern viktig.

Du bör placera routern så centralt i bostaden som möjligt för att få bra räckvidd på wifi i hela bostaden. Routern behöver dock även mobiltäckning, så placera den gärna i närheten av ett fönster (ej i direkt solljus) eller där du har så bra mobiltäckning som möjligt.

Frågor och svar

Tänk på att placera din router så centralt som möjligt i bostaden. För att få bästa effekt på ditt wifi-nätverk bör du dessutom placera routern högt och fritt från hinder. Tjocka väggar, armerad betong och så vidare har en negativ effekt på det trådlösa nätverket. Observera att routern inte ska stå i direkt solljus (exempelvis fönster) eller på golvet.

Titta på vår film Tele2 Routerskola där du får tips hur du kan maximera din trådlösa uppkoppling.

Fler tips om Bredband

Räckvidden är vid bra förhållanden ca 20-30 meter inomhus. Hinder som väggar och liknande samt störningsskällor som arbetar på liknande frekvenser (främst andra nätverk, mikrovågsugnar, trådlösa telefoner och baby-monitorer) kan försämra räckvidden samt begränsa hastigheten.

Titta på vår film Tele2 Routerskola där du får tips hur du kan maximera din trådlösa uppkoppling.

Att koppla upp sig trådlöst var man än är blir allt mer vanligare och att det ska fungera är mer eller mindre ett givet krav. Upplever du att din trådlösa anslutning kopplar ned sig eller bryts så finns det en rad av olika saker du kan göra för att förhoppningsvis förbättra upplevelsen och få ut det mesta av din tjänst.

  1. Börja med att starta om din router och den utrustning du har anslutit till den. Det gör du genom att koppla bort strömkabeln från routern och låta den vara av i 10 sekunder eller mer. Anslut sedan kabeln och låt routern starta upp.
  2. Placera gärna routern på ungefär samma höjd som dina enheter och inte så nära annan elektronisk utrustning, som till exempel platt-tv eller andra trådlösa sändare. Även stora metallobjekt i närheten kan påverka signalen.
  3. Räckvidden i din router kan man se nästan som en boll. Om du placerar routern centralt i bostaden så räcker den till fler ställen än om du placerar den i ett hörn på en sida av lägenheten/huset.
    Kontrollera om du upplever felet på fler enheter som är uppkopplad eller om det endast upplevs på en. Är problemet endast på en ansluten enhet så ska man felsöka den hos en datasupport.
  4. Upplevs problemet på flera anslutna enheter kan du gå vidare och ta hjälp av vår felsökare för bredband.

Har du en annan fråga?