Misstänker du att din enhet blivit infekterad av virus eller malware?

Om du har fått ett meddelande från oss om att din mobiltelefon eller router misstänks vara infekterad av virus, om du märker att telefonen beter sig underligt eller om din faktura innehåller poster som du inte känner igen, till exempel sms-trafik. Då är det troligt att din enhet har blivit infekterad av ett virus.

Bedragare, hackare och kriminella organisationer har flyttat fokus till våra mobila enheter eftersom det har blivit en självklar del av vår vardag för nöje, arbete och privata ärenden.

Vi loggar in på många tjänster och använder mobilen till att godkänna återställningslänkar för bortglömda lösenord, godkänna nya inloggningar samt ta mot koder för tvåfaktorsautentisering. Vi kan ansöka om lån på små som stora belopp, köpa aktier, fonder, betala räkningar och hantera allt ditt sparande. Mobiltelefonen är därför ett mycket attraktivt mål att attackera.

Viktigt att du agerar om din mobiltelefon blivit infekterad av virus

Om du har fått ett meddelande från oss om att din mobiltelefon misstänks vara infekterad av virus är det viktigt att du agerar direkt. Se tips vad du kan göra under Frågor och svar.

Dagens bedragare är experter på att sammanställa information. Det kan till exempel vara databasläckor från sociala plattformar som kombineras ihop för att skräddarsy en attack mot sina offer. Hur skulle till exempel en vän, eller en släkting reagera om hen fick ett meddelande från någon som skickar mejl och meddelanden i ditt namn?

Om det gäller din router

Om du fått meddelande från oss om att ditt mobila bredband misstänks vara utsatt för virus/malware, är det för att våra system har registrerat en kraftig ökning av till exempel sms.

Ofta skickas de till utlandet och det drabbar dig som kund genom att du faktureras för dessa.

Vi ser gärna att du använder utrustning som Tele2 tillhandahåller, då dessa både är PEN-testade och får regelbundna säkerhetsuppdateringar under hela dess livscykel. En routermodell som inte tillhandahålls av Tele2 kan ha sårbarheter som utnyttjas. Det kan till och med vara en enhet på samma nätverk som är infekterad och som använder routerns SIM-kort för att generera trafik.

Tips till dig som har köpt en egen router

Sök information på tillverkarens hemsida eller manual för att få rätt information kopplat till just din enhet.

Ett par andra tips är:

• Byt lösenord på routerns admin-konto till ett starkt lösenord.
• Se över ifall andra loginkonton finns och säkerställ att även dessa har starka lösenord.
• Uppdatera routerns firmware, det vill säga routerns mjukvara med jämna mellanrum. Dessa brukar innehålla uppdaterade säkerhetsuppdateringar.

Frågor och svar

Det är viktigt att du tar det här på allvar. En infekterad mobiltelefon är en säkerhetsrisk för dig, din ekonomi och ditt privatliv. Om du har en mobiltelefon via din arbetsgivare riskerar hemlig och känslig företagsinformation att läcka ut. Nedan följer några punkter som exempel på vad ett virus kan orsaka för skada.

Virus kan:

  • Skicka sms och ringa samtal som belastar din faktura
  • Läsa din mejl och dina meddelanden
  • Komma åt dina privata bilder och sprida dem
  • Aktivera din kamera och spionera på dig
  • Aktiverar din mikrofon och avlyssna dig och din omgivning
  • Stjäla dina inloggningsuppgifter, inklusive verifieringskod som skickas vid tvåfaktorsautentisering
  • Kapa dina konton på sociala medier
  • Ditt abonnemang kan komma att stängas av hos din operatör
  • Din mobiltelefon kan användas i diverse utpressningssyften.

Vi kan inte med säkerhet råda exakt hur du ska agera. Det finns många olika varianter på virus och det skiftar hela tiden.

Antivirusprogram
Ett tips är att söka på nätet och framförallt hos de ledande tillverkarna av antivirusprogram. Det finns ett antal olika företag som tillhandahåller antivirusprogram som är anpassade för bland annat mobiltelefoner. I vissa fall kan de erbjuda en lösning som tar bort viruset, samt skyddar dig framöver.

Tele2 Trygg Surf
Hos oss kan du teckna Tele2 Trygg Surf som är ett säkerhetspaket med en komplett lösning som bygger på F-Secure SAFE, som stödjer såväl dator som mobil och surfplatta. I Tele2 Trygg Surf ingår till exempel bankskydd, surfskydd, antivirus och fjärrhantering av familjeregler.

Fabriksåterställ din mobiltelefon
För vissa virus kanske det inte återstår någon annan möjlighet än att fabriksåterställa mobiltelefonen. Du hittar information om fabriksåterställning i manualen till din mobiltelefon.

Viktigt att tänka på är att inte återställa en säkerhetskopierad kopia. Då är risken stor att du återställer även viruset.

Har du en annan fråga?