MOBILTELEFONER FÖR ÄLDRE

Hitta bästa mobiltelefonerna för seniorer här

Ett äldre par i stadsmiljö. Kvinnan leder en cykel medan mannen visar henne något på sin mobil.

Bra mobiler för pensionärer

När du som äldre ska välja en ny mobiltelefon, finns det många alternativ att tänka på. iPhone och Apples popularitet är välkänd, men väljer du Android-plattformen kan du välja mellan flera olika tillverkare, var och en med sina unika egenskaper. Här är en guide för att hjälpa dig navigera i ditt val mellan iPhone och de olika Android-modellerna.

iPhone eller Android?

Med en iPhone från Apple så får du ett enkelt och enhetligt gränssnitt, alltså hur din skärm ser ut och hur appar fungerar.

Väljer du Android, exempelvis en Samsung Galaxy, Google Pixel eller Sony Xperia, så får du fler möjligheter att själv anpassa hur din mobil ser ut och fungerar.

Storlek på skärm kan vara viktigt för äldre

När synen kanske inte är lika skarp som tidigare, så blir skärmstorlek och tydlighet på skärmen viktig.

I princip alla tillverkare har modeller med större skärmar, till exempel finns mobilerna Apple iPhone 15 Plus och Samsung Galaxy S24+. De dyrare modellerna har dessutom bäst upplösning, vilket gör att allt blir tydligt på skärmen.

Funktioner för tillgänglighet

Tillgänglighet betyder att det finns funktioner för att exempelvis förstora texten på skärmen och att mobilen fungerar bra med hjälpmedel för hörsel.

iPhone är känd för sina lättanvända tillgänglighetsfunktioner. Väljer du en mobil från Samsung, Google eller Sony, alltså en mobil med Android, så får du ett brett spektrum av inställningar för tillgänglighet.

Batterilivslängd och underhåll

Alla moderna mobiltelefoner har batterier som håller länge, minst en hel dag med normal användning. Man ska dock inte bara titta på batteriets storlek, det som påverkar är även hur mycket energi som mobilen och de funktioner man använder förbrukar.

Säkerhet och support

Säkerheten är stark på både iPhone och Android. Det är dock viktigt att man håller systemet uppdaterat. Det är enkelt att göra eftersom tillverkarna skickar ut uppdateringar direkt till mobilen.

Såväl Apple som Samsung, Google och Sony erbjuder bra kundsupport och det finns mycket bra hjälp att få på internet.

Pris och prisvärdhet

Apple iPhones kostar ofta lite mer, men de erbjuder också hög kvalitet och användarvänlighet. Ett tips är att titta på andra modeller av iPhone än den allra senaste. På så sätt kan du komma ner i pris, men få samma kvalitet på mobilen.

Väljer du Android så finns det alternativ i alla prisklasser oavsett om du väljer en Samsung Galaxy, Google Pixel eller Sony Xperia. Tänk bara på att de billigare mobilerna oftast har lite sämre skärmar och kameror.

Förslag på seniormobiler

Här har vi samlat några mobiler som vi tror passar dig som är lite äldre. Tänk bara på att vad som är viktigt för dig. Är det användarvänlighet, skärmstorlek, batterilivslängd, pris eller tillgänglighetsfunktioner?

50 kr rabatt på mobilabonnemang för seniorer

Det är enkelt att komma igång med våra mobilabonnemang för seniorer. Du kan välja abonnemang med obegränsad surf eller abonnemang med fast surfmängd. Väljer du ett obegränsat abonnemang får du dessutom andra förmåner.

Vill du köpa ny mobil samtidigt som ett seniorabonnemang? Då är du välkommen att ringa vår kundservice på telefon 90 111.

Seniorabonnemang