FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nätTele2 i Almedalen 2024

RANSOMWARE

Skydda dig och ditt företag mot ransomware

Se innehåll och dokument

Vad är ransomware?

Ransomware är en typ av skadlig programvara som fungerar som ett utpressningsvirus. Programmet kan kryptera informationen på en dator eller server till dess att exempelvis en lösensumma betalas. Dock är det aldrig en garanti att datorn eller servern kommer att fungera normalt igen trots att betalning är gjord. Programmet kan spridas till andra anslutna datorer och servrar i samma nätverk.

Ska man betala lösensumman?

Säkerhetsexperter och polisen avråder från att betala en lösensumma eftersom det inte kan garantera att datorn börjar fungerar igen eller att du får tillbaka datafilerna. 

Att skydda sig mot ransomware

Genom att alltid ha uppdaterade programvaror på datorer och servrar kan du förhindra att drabbas av ransomware. Du bör även utbilda din personal i grundläggande IT-säkerhet, som till exempel hur man sätter starka lösenord och granskar alla meddelanden kritiskt så att man undviker att klicka på misstänksamma länkar och bilagor. 

För att skydda sig mot ransomware rekommenderar vi alla våra kunder att se över sina IT-miljöer och säkerställa att:

  • Mjukvara, antivirusprogram och operativsystem är uppdaterade

  • Ni har fungerande säkerhetskopierings- och återställningsrutiner. 

  • Ni bevakar och håller er informerade om det senaste inom IT-säkerhet, och regelbundet utför riskanalyser

Rekommendationerna ovan är särskilt viktiga för servrar som används för kommunikationsapplikationer, såsom företagsväxlar, hänvisningssystem och röstbrevlådor. På dessa typer av applikationer sker förändringar ofta och därför bör också regelbundna säkerhetskopieringar göras ofta. Kopiorna bör av säkerhetsskäl lagras på annan server och nätverk som är separerat från den aktuella servern .

Så här märker du att du har blivit utsatt för ransomware

Om din dator eller server plötsligt visar en skärm eller en specifik webbsida som förklarar hur du ska göra för att låsa upp dina datafiler, ofta genom att betala i bitcoin eller annan kryptovaluta, har du troligen blivit utsatt för ett utpressningsvirus. Vi rekommenderar att du genast tar kontakt med din IT-support. 

Data är den nya oljan, och anses av många vara världens mest värdefulla resurs. Både som privatperson och som företag är det därför viktigare än någonsin att hålla sig uppdaterad och veta hur man kan höja sin IT-säkerhet. Vi på Tele2 har olika IT-tjänster där vi erbjuder en säker skräddarsydd plattform och skydd för din data oavsett vart den lagras. Kontakta oss om du vill veta mer.