Internet och wifi i husbilen: vad du behöver veta

Mobilt bredband eller internetdelning från mobilen?

Ett abonnemang för mobilt bredband är den lösning som passar för de flesta behov. Med ett mobilt bredband får du en wifi-router som gör att du får wifi i husbilen, och i den närmaste omgivningen.

En del bilar har inbyggd wifi-router, men du behöver alltid ha ett abonnemang för att kunna koppla upp dig mot internet.

En enklare lösning för att koppla upp en laptop eller surfplatta mot internet är att internetdela från din mobiltelefon. Du använder då den datamängd som ditt mobilabonnemang har. Är ni flera personer i husbilen kan det dock vara smartare att skaffa ett mobilt bredband. Du kanske vill ha mobilen med dig när du går och fiskar, men övriga i sällskapet vill kolla på Netflix!

Internet i husbilen – vad ska du tänka på?

När du skaffar internetlösning för din husbil finns det flera faktorer att ta hänsyn till:

  1. Täckning Tele2 täcker idag 99,9 procent av befolkningen i Sverige, alltså där folk bor och jobbar. Om du planerar att befinna dig långt från samhällen på din husbilssemester så kan det vara bra att kontrollera vår täckningskarta.

  2. Dataanvändning Fundera på hur mycket data du kommer att behöva. Om du planerar att streama filmer och serier, delta i videomöten eller spela online-spel kommer du behöva mer data än om du bara ska surfa och skicka e-post. Vill du inte behöva oroa dig för att surfen ska ta slut så väljer du ett mobilt bredband med obegränsad surf.

  3. Hastighet Alla våra abonnemang för mobilt bredband har 4G, vilket gör att du får en bra upplevelse när du surfar. I framtiden kommer även mobilt bredband med 5G för ännu högre surfhastigheter.

Installation och inställningar

När du har fått hem ditt mobila bredband är nästa steg att installera och konfigurera utrustningen. Här är några tips för att komma igång:

  1. Placering av router En husbil är ju en ganska liten yta, så placeringen av wifi-routern har inte så stor betydelse för surfupplevelsen. Tänk bara på att inte placera den nära metallföremål eller andra elektroniska enheter som kan störa signalen.

  2. Säkerhet Se till att ditt wifi-nätverk är säkert. Använd starka lösenord och överväg att aktivera ytterligare säkerhetsfunktioner som brandväggar och VPN (virtuellt privat nätverk) för att skydda din data.

  3. Uppdatera utrustningen Håll din utrustning uppdaterad genom att regelbundet installera programvaruuppdateringar. Detta kan förbättra prestandan och säkerheten för din internetanslutning.

Tips för bättre internet och wifi i husbilen

För att få ut det mesta av din internetuppkoppling i husbilen finns det några ytterligare tips att tänka på:

  1. Begränsa bakgrundsaktiviteter Stäng av appar och enheter som använder internet i bakgrunden för att förbättra hastigheten.

  2. Använd offline-läge Förbered dig genom att ladda ner filmer, serier och musik i offline-läge när du har tillgång till en snabb och stabil uppkoppling. Detta kan spara surf när du är på resande fot.

  3. Håll koll på täckningen Var medveten om att täckningen kan variera beroende på var du befinner dig. Om du verkligen behöver uppkoppling, tex för jobbändamål, se till att planera dina raster och övernattningar i områden med bra täckning för att undvika avbrott i internetuppkopplingen.

Genom att följa dessa råd och välja rätt lösning för dina behov kan du njuta av en stabil och pålitlig internetuppkoppling i din husbil. Oavsett om du arbetar, streamar eller bara vill hålla kontakten med omvärlden, finns det alternativ som kan passa just dina behov och förväntningar.

Komplettera med router

Passa på att komplettera ditt mobila bredband med en router. Våra routrar är kraftfulla och enkla att installera. Ingen extra programvara behövs.

Minirouter Väljer du en minirouter behöver du inte ens vara i närheten av ett eluttag. Den går nämligen på batteri i upp till 8 timmar. Du kan ansluta upp till 30 enheter samtidigt.

Hemmarouter Vår mest kraftfulla router som fungerar lika bra som ett fast bredband. Sätt i SIM-kortet och anslut den till ett eluttag och sedan är du igång!

Mobilt bredband