FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät
Tele2 Företag jobbar med många av Sveriges kommuner
Tele2 Företag jobbar med många av Sveriges kommuner

Från fordonsflottor till smarta städer – MiniFinder utvecklas i takt med tekniken

Läs kundcaset här

Utveckling med kunden i fokus

MiniFinders första produkt utvecklades med siktet inställt på stora transportföretag. I branschen fanns redan flera konkurrenter, men MiniFinder stack ut med en lösning som var digital och uppkopplad redan från början.

Tidigare utvecklade de flesta liknande företag antingen hårdvara eller programvara, men sällan båda. MiniFinder ville skapa en hårdvara som inte bara skulle integreras i deras eget programvarusystem, utan också i andra system.

– Vi märkte att vår produkt inte höll tillräckligt hög kvalitet för storskalig användning. Därför valde vi att själva börja utveckla både hårdvara och programvara, vilket var en stor utmaning. Men det är de svåra sakerna som motiverar mig, så vi satsade vidare, berättar MiniFinders vd och grundare Dean Maros.

– I början försökte jag själv löda trådar, testa och så vidare. Men jag insåg snabbt att om vi skulle göra det här i stor skala behövde vi ta hjälp av utvecklare som var duktiga på hårdvara, konstaterar Dean Maros. Det är en utmaning att hitta rätt kompetens – vi behöver rutinerade utvecklare eftersom alla system är så komplexa. Annars kan vi inte fortsätta accelerera i den takt vi vill.

Hårdvaran var ursprungligen tänkt att användas till styrning av fordonsflottor, men det blev snart tydligt att MiniFinder kunde tillämpa tekniken på andra typer av enheter. Idag arbetar MiniFinder inom fyra områden; säkerhet, flottstyrning, djur och e-hälsa, där positionering är den gemensamma nämnaren. Namnet MiniFinder kommer av att produkterna är små, men ändå kraftfulla och kapabla att utföra olika uppgifter för olika branscher.

– Idéerna till de nya produkterna har inte kommit av en vilja att satsa på ett visst område. Det är i stället kunder som har kommit till oss och frågat om vi har andra produkter att erbjuda, till exempel för att spåra gods eller värdefulla föremål. Kunderna är med och driver vår utveckling. De kan sina yrken bättre än vi, och därför kan de komma med konkreta förslag om vad de behöver. Vi står för tekniken, säger Dean Maros.

– Vi hade exempelvis kontakt med flera av Sveriges största mediebolag, som använde våra enheter för att spåra sina fordon. Det ledde till att vi utvecklade personlarm för säkerhet, som deras journalister använde när de var ute på uppdrag på några av världens farligaste platser, berättar Dean Maros.

Nu är området GPS-sändare för djur i stark tillväxt.

– Det här är ett snabbt växande område, och vi ser att enheterna är till nytta inte bara för djur utan även för andra områden, berättar Dean Maros.

Idag har MiniFinder ett 20-tal medarbetare placerade i Sverige och Ukraina. Kunderna består av mer än 7 000 företag och organisationer, och MiniFinder har hunnit sälja mer än 60 000 produkter till kunder över hela världen.

– Vi erbjuder IoT-baserade lösningar, och i takt med att IoT utvecklas måste företag tänka på att utveckla sitt erbjudande – konkurrensen är stor och vi måste tänka brett när det gäller användningsområden för våra produkter, säger Dean Maros. Att arbeta med fyra vertikaler är väldigt utmanande, men det ger oss också en unik bredd. Det hade varit enklare att bara satsa på en bransch, men vi har inte valt den vägen eftersom jag personligen anser att det inte är lika motiverande att bara göra en sak.

Bättre äldrevård med teknikens hjälp

Inom hälsovård är fjärrövervakning av patienter ett snabbt växande område. Det var det personliga säkerhetslarmet som öppnade upp hälsobranschen för MiniFinder - hälsovård inom offentlig sektor står idag för 35 procent av MiniFinders verksamhet. Här riktar man sig främst till patienter med kognitiva funktionshinder, som Alzheimers.

– De flesta av våra hälsovårdskunder använder säkerhetslarmet för personer med demens, säger Dean Maros. Personlarmen är inte bara till för att visa position eller plats, utan också för att förenkla arbetsflödet för dem som arbetar med demenspatienter.

– Idag är det en utmaning att personal inom äldrevården behöver hinna med många olika arbetsuppgifter. De har inte alltid tid att följa med patienten ut, och då kanske patienten blir sittande i sitt rum. Med MiniFinder Nano har patienten möjlighet att gå ut själv, vilket bidrar till bättre hälsa, förklarar Dean Maros.

Personlarmet MiniFinder Nano kan upptäcka om en person lämnar sitt rum, går till ett annat våningsplan eller i värsta fall lämnar byggnaden. Larmet är dessutom utrustat med fallalarm, tvåvägskommunikation och flera andra viktiga funktioner.

– Våra säkerhetslarm kan ställas in individuellt för olika patienter, beroende på deras behov. För vissa går det bra att vandra fritt i byggnaden utan säkerhetsproblem, men för andra kan det bli farligt. Beroende på patientens utmaningar är möjligheten att individanpassa larmet viktig för både vård och säkerhet, säger Dean Maros.

Att arbeta för en hållbar omställning är en stor och viktig del av arbetet för MiniFinder. De är väl medvetna om verksamhetens miljöpåverkan och tar hänsyn till miljöfrågor vid utveckling av nya produkter.

– Ett av våra syften som företag är att bidra till att effektivisera olika branscher. En stor fordonsflotta kan exempelvis minska sina utsläpp genom att optimera körrutten, och genom att mäta arbetstiden kan man skapa bättre arbetsvillkor för chaufförerna. Våra produkter skapar trygghet och gör att kunden får en mer hållbar verksamhet, säger Dean Maros.

Värderingarna driver verksamheten

På MiniFinder lever man efter kärnvärdena passion, innovation, kvalitet och teamwork. Värderingarna genomsyrar allt från viljan att ständigt bli bättre till att göra kunderna delaktiga i utvecklingen av nya produkter.

Något av det bästa med arbetet på MiniFinder är att ingen dag är den andra lik, konstaterar marknadschef Elin Möllervärn.

– Att verksamheten har fyra ben gör att man får vara kreativ och komma med nya idéer till både kampanjer och material. Och produkterna gör verkligen skillnad, oavsett kategori – det är något vi ser varje dag. Vi är ett starkt team som jobbar väldigt nära våra kunder. Det är viktigt för oss att alltid hålla en hög servicegrad och skapa bra kundupplevelser, säger Elin Möllervärn.

Dean Maros instämmer.

– Jag uppskattar även bredden inom produkterna eftersom det gör att vi lär oss väldigt mycket hela tiden. Vi är inte experter på våra kunders verksamheter, men vi är en viktig pusselbit i deras helhetslösningar och hjälper dem att lösa de problem och utmaningar de möter i sin vardag. Med våra produkter kan vi effektivisera ett arbetsmoment, eller kanske en hel bransch. Målet är att alltid erbjuda bättre kvalitet än det som redan finns på marknaden, säger han.

Teknik och service grunden för långvarigt samarbete

Tele2 IoT förser MiniFinder med uppkoppling samt SIM-hanteringsystemet 2CONTROL.

– Vi testade IoT och insåg snabbt att det tog oss till en helt annan nivå. Och 2CONTROL är fantastiskt - du kan göra vad du vill, gå på djupet i frågor eller funktioner och enkelt se allt som pågår. Det är robust och lätt att navigera - men när du gräver djupt inser du hur stort systemet är och hur mycket du kan få ut av det, säger Dean Maros.

MiniFinder har samarbetat med Tele2 nästan sedan starten.

– Vi har haft en riktigt bra relation med Tele2 IoT sedan dag ett. Vi har inte ens tittat på andra leverantörer eftersom vi är så nöjda, fortsätter Dean Maros. Tele2 har hög servicegrad och är alltid nära kunden. Vi har ett bra samarbete och får den information vi behöver i tid. Och supporten är enastående. Vi löser de flesta problem snabbt och enkelt och blir aldrig besvikna. Dessutom har Tele2 samma entreprenörsanda som vi.

Eftersom 2G- och 3G-näten fasas ut tittar MiniFinder på framväxande teknologier som ersättning. LTE-M, den IoT-specifika tekniken som nu finns tillgänglig, är den de har ögonen på.

– LTE-M är en lösning som kommer att vara hållbar under många år, säger Dean Maros. Det är en mycket bättre teknik för oss och vi kommer att börja använda den allt mer inom hälsovården. Vi har redan testat den i MiniFinder Nano, och den uppnår de krav som hälsovården ställer.

Framtiden är nu

MiniFinder är fortfarande ett ungt företag, och de ser över olika alternativ för att utveckla sitt erbjudande. Men siktet är redan inställt på smarta städer.

– Vi vill kunna slå på och av ljuset i en hel stad med vår hårdvara, mäta hur mycket elektricitet som används, övervaka väderstationer och så vidare. Vi vill samla all den smarta stadsinformationen i ett stort system och flytta smarta stadslösningar bort från silos till ekosystem. All data kommer att förenkla planering av infrastruktur, katastrofrespons, var man ska placera trafikljus... det finns så många tillämpningar för att hjälpa städer att fungera erbjuda bättre service till både invånare och besökare, säger Dean Maros.

– Med IoT kan du inte bara planera och optimera smarta städer på sikt, utan du kan också reagera snabbare exempelvis i en nödsituation, fortsätter Dean Maros. Det är när något händer som vi ser att det här spelar roll.

Och framtiden då? Ja, MiniFinder är redan där.

– Utvecklingen går så snabbt så det är ingen idé att planera vad vi ska göra om fem år – i stället tänker vi oftast ett eller två år framåt. Vi vill förbättra det vi redan har och göra våra erbjudanden, funktioner och produkter ännu bättre. Vi fortsätter skala upp och bygga varumärket, säger Dean Maros.

– Just nu skrapar vi bara på ytan när det gäller IoT. Men vi lever redan i en uppkopplad och digitaliserad värld, så möjligheterna finns nu. Det är svårt att förutse var vi kommer att vara om tio år eftersom utvecklingen går så fort, men data kommer ha stor betydelse. Informationen kan användas för att förbättra många saker, så länge du vet vad du ska göra med den. Vi genomför våra planer idag, samtidigt som vi formulerar nya planer för framtiden. Och våra kunder är med på resan, avslutar Dean Maros.

IoT från Tele2 Företag

MiniFinder har samarbetat med Tele2 IoT sedan starten och använder Tele2s mobilnät i kombination med SIM-hanteringssystemet 2CONTROL för att koppla upp och hantera sina enheter. Siktet är också inställt på att utveckla företagets erbjudande inom smarta städer, där man ser ett närmast obegränsat antal tillämpningar för MiniFinders lösningar.

Vilka möjligheter ser du med IoT i din verksamhet? Tele2 Företag är en trygg och erfaren IoT-partner med verktygen och kompetensen som hjälper dig att lyckas.

IoT från Tele2 Företag

MiniFinder har samarbetat med Tele2 IoT sedan starten och använder Tele2s mobilnät i kombination med SIM-hanteringssystemet 2CONTROL för att koppla upp och hantera sina enheter. Siktet är också inställt på att utveckla företagets erbjudande inom smarta städer, där man ser ett närmast obegränsat antal tillämpningar för MiniFinders lösningar.

Vilka möjligheter ser du med IoT i din verksamhet? Tele2 Företag är en trygg och erfaren IoT-partner med verktygen och kompetensen som hjälper dig att lyckas.