31 AUG 2022

Från modem till 5G – så har vårt surfande utvecklats

Att stänga av internet för att en familjemedlem skulle ringa var vardag för bara några decennier sedan. Idag låter det absurt. Våra internetvanor har förändrats mycket de senaste 30 åren och fortsätter hela tiden att utvecklas.

Internet föddes med hjälp av två bokstäver – L och O. Datorn på universitetet UCLA skulle skickat kommandot “login” till en mottagardator, men den kraschade redan efter två bokstäver. Sedan dess har mycket hänt och i dag delar vi nästan obehindrat högupplösta bilder, texter och filmer med varandra.

Ett första steg

Kommer du ihåg ljudet modemet gav ifrån sig när du kopplade upp dig mot internet genom den stationära hemdatorn? Mycket skulle till för att komma ut på internet, som i början av 90-talet mest bestod av texttunga hemsidor då bilder var för stora för att ladda upp. Och mobiltelefonerna? Ja, 2G-nätet stödde enbart röstsamtal.

Flera generationsskiften

Efter ett decennium av trög uppkoppling kom tillslut 3G som blev starten på hur vi är vana att surfa i dag. Hastigheten på max 16 megabit per sekund gjorde det möjligt att skicka och ta emot enstaka bilder via våra telefoner. Dock blev nätet snabbt överbelastat och behövde snart kompenseras och byggas ut. I skiftet mellan 3G och 4G kom också de första sociala apparna – men i mer begränsad utlaga än vi känner dem i dag.

– Ser vi tillbaka på när YouTube kom fanns nästan bara korta filmer eftersom nätet inte orkade mer. Vi blev vana vid att ladda ner våra filer till USB-stickor. Men när 4G sen kom öppnades enorma nya möjligheter upp. Vi var inte längre lika begränsade, utan kunde börja lagra vår data i molntjänster, streama och framför allt få tillgång till allt i telefonerna, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2.

Framtiden är här

Ingen har nog missat uppståndelsen kring 5G. Ett stort och snabbt steg framåt. Med hastigheter på mellan 100 och 1000 megabit per sekund sticker 5G ut från tidigare generationers nät och skapar även näst intill oändliga möjligheter för fortsatt teknologisk utveckling och uppkoppling. Vi går mot en framtid med smartare apparater och snabbare svarstider. Tele2 har sedan 5G introducerades i Sverige 2021 legat i framkant med att bygga ut sitt nät med upprustade och nya basstationer.

– Där vi redan har 5G kan vi se extremt hög hastighet på nätet. Inom två år kommer vi täcka 99,9 procent Sveriges befolkning. Sättet vi vill kunna använda vår data på kommer uppfyllas helt utan begränsningar, vilket är spännande, säger Björn Lindberg.

Få aldrig slut på data

Som nästa steg i den tekniska utvecklingen lanserar nu Tele2 tre helt nya 5G-abonnemang med obegränsad surf – Snabb, Snabbare och Snabbast. Som kund får du tillgång till ett nät med hastigheter på upp till 1000 megabit per sekund och behöver inte längre vara rädd för att någonsin få slut på data, hur mycket du än surfar.